Aromaterápia és isteni rend

Amikor az illóolajok összetételét tanulmányozom, kicsit mindig úgy érzem magam, mintha Isten titkos laboratóriumába kukucskálnék. Amit látok, az pedig szín tiszta kémia. Hatóanyagok, különleges vegyületek százainak szinergiái vannak bele kódolva, elrejtve növények titkos kis részeibe, melyek hatnak, hatással vannak. Nem csak, mint a növény immunrendszere, vére, gyógyereje, kvintesszenciája funkcionálnak, hanem állatnak, embernek hasznára bocsátják jótékony tulajdonságaikat.

Az évek múlásával, miközben egyre inkább elkezdtem megismerni és mélyebben megérteni a növények kémiáját, hatóanyagaik tulajdonságát, hatásait az emberi szervezetre – még inkább (bár közel sem teljesen) megértettem és megéreztem az ember és a Természet közötti isteni szövetséget, ami elválaszthatatlan egységbe von bennünket.

Nem csak az együtt élés egységébe, vagyis hogy közösen vagyunk részei a Természet nagy egészének, hanem az együttműködés és egymásra hatás egységébe is.

A gyógynövények az emberek első számú gyógyítói – melyek valóban mint egy tágas patika ölelnek körül azzal a céllal, hogy segítsenek megtartani, vagy épp helyreállítani szervezetünk, szívünk, szellemünk harmóniáját, kísérjenek, támogassanak bennünket változatos módokon, számos életterületen.

Számomra önmagában lenyűgöző a bőség, amiben élünk itt a világban, Isten tenyerén, ahol a füvekből, fákból, réti virágokból a gondviselés ereje áramlik felénk.

A vegyületekben, kémiai hatóanyagokban a tudomány is képes tetten érni a logosznak, a világ szellemnek, az egyetemes tudásnak, a teremtésnek, Istennek a mindentudását, gondoskodását. És még ha képes is szintetizálni, kopírozni bizonyos alkotó elemeit, sosem fogja tudni tökéletességét másolni, helyettesíteni, pótolni, felülmúlni.

“Fűben, fában orvosság.” – mindannyian ismerjük a mondást. De azt az összetett együttműködést, ami ember és növény között történik, kevésbé egyértelmű, vagy nyilvánvaló mindenki számára.

Nem csak arról van szó, hogy vannak növényi hatóanyagok, amelyek élettani változásokat, szerv szintű hatásokat tudnak elindítani bennünk és jelentős hozzájárulást adhatnak egészségünk helyreállításához és megtartásához, hanem annak az misztikumáról, hogy bizonyos növényi vegyületek például önmagukban nem működnek, azonban a bélflóránkban található baktériumokkal való találkozás következtében (miután azok felhasítják őket), aktív hatóanyaggá változnak át – vagyis kell az emberi flóra ahhoz, hogy az attól kapott impulzus következtében, kifejthessék jótékony hatásaikat. Mintha eleve bele lenne kódolva, hogy majd csak ott, csak úgy, csak akkor, csak bennünk hassanak, vagy alkossanak ránk ható, aktív vegyületeket – közösen, együttműködésben.

De ez csak egyetlen akkord a molekulák és a test együttműködésének nálunk nagyobb erő által komponált szimfóniájából.

A fito-, vagy aromaterápiában a kémia megértése a záloga annak, hogy úgy tudjuk használni a növényi erőket, hogy tudjuk is mit, miért alkalmazunk, mit mivel keverve milyen hatásra számíthatunk, vagy éppen hogyan kompenzálhatjuk, vagy potencírozhatjuk, vagy egészíthetjük ki az egyes vegyületek tulajdonságait.És miközben ezt tanuljuk, kutatjuk, szemléljük, tapasztaljuk, többre bukkanunk mint kötések, reakciók, szinergiák sora. A Teremtés bölcsességét, az isteni rendet, a részek által alkotott nagy egészet és a vele való élő szövetséget ismerjük fel és kezdjük élni pillanatról pillanatra.

Tetszett?

Share on facebook
Osszd meg Facebookon
Share on email
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.