Hogy kerül vízbe az illóolaj?

Lehet-e illóolajat vízbe cseppenteni? – ez a kérdés újra és újra felmerül azoknak a részéről, akik elkezdik használni az olajokat, hiszen ki ne hallott volna a illóolajokkal csodálatosan aromatizált italok nyújtotta ízélményről?

A válasz egyértelműen NEM!

És ennek okát jól szemlélteti az alábbi gif.

Fizikai tény, hogy az olajok nem keverednek vízzel, molekuláik szerkezeti különbsége miatt, hiszen a víz poláris, az olaj apoláris szerkezetű – ami gyakorlatilag folyamatos taszítást hoz létre közöttük. Így a víz felszínén ragadt illóolaj irritációt, kellemetlen tünetet, fájdalmas tapasztalást hozhat, attól függően, hogy milyen esszencia került a vízbe.

Ahogy látható, az olaj, bármennyire is próbáljuk kevergetni, szinte azonnal elkülönül a víztől. Sőt, mivel az üvegpohár szélére feltapadhat ilyen esetben az olaj, még az is lehet, hogy be sem jut a testünkbe. A különböző illóolajok pedig még ki is oldhatnak a műanyag poharakból, palackokból olyan anyagokat, amelyek káros hatással lehetnek szervezetünkre.

Hogyan lehet megfelelő módon végezni a vizes alapú felhasználást?

Akár az ízélményeknek szeretnénk hódolni és szívesen készítenénk rózsavizes, levendulás limonádét nyáron (vagy mentás narancsosat, vagy citromos grépfrútosat, vagy limos bodzásat), vagy akár egy kád meleg vízhez szeretnénk hozzáadni, hogy illatos, lazító, pihentető fürdőt vegyünk: szükséges emulgeálni, vagyis oldani valamiben az illóolajokat.

Az ételek és italok aromatizálásának megfelelő és biztonságos módjához hozzátartozik ennek az alap irányelvnek a betartása!

Ha ital formájában szeretnénk fogyasztani, akkor szuper lehet egy kevés mézben, citromlében, szirupban feloldani és csak az ebben való feloldás után felönteni hideg, vagy meleg vízzel attól függően, hogy mit szeretnénk fogyasztani, melegítő vagy hűtő hatású italt.

Vedd figyelembe a hígítási, illetve csepp mennyiségi arányokat. Mikor azt hallod, hogy “tegyél néhány csepp borsmenta esszenciát egy pohár vízbe” – legyél tudatában, hogy egyetlen cseppje 28 csésze borsmenta teának felel meg. Ittál már ennyit? Egyéb olajok sem rendelkeznek kevesebb mennyiségű növény hatóerejével. Ízében a túlzott csepp használat, lehet hogy fokozottabb ízélményt jelent, de a szervezetre is erőteljesebb hatást fejt ki.

Hozzáadhatjuk smoothie-hoz, turmixokhoz is az arra alkalmas illóolajokat, hogy élvezhessük ízeiket, jótékony hatásaikat. Nagyon ízletes és különleges a felhasználásnak ez a módja.

Illóolajos fürdőt is csak megfelelő módon készítsünk!

Fürdővíz esetében tejszínnel, tejjel, sóval is elkeverhetjük annak érdekében, hogy az enélkül a víz felszínén úszkáló olaj cseppecskék ne marják meg a bőrünket, ne okozzanak problémát, irritációt. Emellett pedig ilyen módon sokkal jobban átjárják a fürdővizünket is, ami által hozzásegítenek bennünket a várt hatás eléréséhez.

Törekedj mindig a biztonságos és szakszerű felhasználásra!

Tetszett?

Share on facebook
Osszd meg Facebookon
Share on email
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.