Ideális csepp mennyiségek

Az illóolajokból használt cseppek száma nem csak a biztonságot, hanem a hatékonyságot is befolyásolja. Bármennyire is azt gondolja valaki, hogy minél több annál jobb – téved, hiszen az illóolajok alkalmazása során a “kevesebb több” elvét valljuk és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ezzel együtt az ideális csepp mennyiséget nem mindig egyszerű meghatározni és nem minden illóolaj esetében érvényes ugyanaz, tehát ahogy sok más tekintetben sem közelíthetünk az illóolajok felhasználásához, alkalmazásához sablonosan, úgy a felhasznált mennyiség meghatározásának esetében sem.

Az illóolajok csepp mennyiségeit meghatározza az, hogy milyen életkorú személy, milyen módon, milyen cél érdekében szeretné az adott olajat felhasználni. Illetve az, hogy az adott állapot milyen impulzust kíván az olajból.

A kevesebb több

Az illóolajok egy kívánt eredmény elérése érdekében kerülnek alkalmazásra. Amikor a bőrünkön, vagy a légzés által esetleg egy ital aromatizálásával alkalmazzuk őket, akkor bár különböző útvonalon és eltérő arányban, de bekerülnek a véráramba a hajszálereken keresztül, bejárják a testünket, metabolizálódnak jellemzően a májban, majd visszakerülnek a véráramba és végül kiválasztódnak legtöbbször a veséken keresztül.

Amikor bejárják a testünket, impulzust adnak a szervezetnek, amely valahogyan reagál rájuk. Viszont ezt a reakciót meghatározza az impulzus mértéke, vagyis az, hogy sok vagy kevés inger éri általuk a szervezetet.

Ennek abban a tekintetben is van jelentősége, hogy milyen időtartamban alkalmazzuk az olajokat.

Nincs olyan illóolaj, amely bármeddig alkalmazható szünet nélkül.

A megfelelő reakciót a szervezet bármely területe részéről csak az optimális impulzus tudja kiváltani. Sem a kevesebb, sem a több. Érdemes fontolóra venni, hogy ha maga az aromaterápia jellemzően 0,5-5%, egyes esetekben 10%-15%-os hígítással alkalmazza az olajokat meghatározott, terápiás ablakoknak nevezett szünetekkel, akkor az otthoni felhasználás során szabad-e, érdemes-e túllépni ezt, vagy figyelmen kívül hagyni, legyen bármilyen célunk is a felhasználással (bőrápolás, stressz kezelés, ízületi támogatás, emésztés könnyítés stb.)?

Ha valamiből a szervezet túl nagy impulzust kap, akkor vagy nem kívánt módon reagál (általában), vagy nem reagál egyáltalán, de ideálisan biztosan nem fog.

Nem véletlen van mindennek, amit beviszünk a testünkben annak érdekében, hogy hozzájáruljunk vele annak minél optimálisabb működéséhez, meghatározott adagolási útmutatása, amit be kell tartani a biztonságos felhasználás és a cél érdekében, legyen az egy vitamin, étrendkiegészítő, de akár beszélhetünk egy savakat tartalmazó arcszérumról is – nem járunk jól, ha ezeket az előírt mennyiség többszöröseként fogyasztjuk, ezt mindenki tudja.

Ha a legnépszerűbb alkalmazási módot nézzük, ami esetünkben legyen most például a bőrápolás: tudni érdemes, hogy a bőr egyáltalán nem reagál jól az illóolajokra koncentrált formában. 1-5% mértékben érdemes hozzáadni az olajokat bázisokhoz és úgy alkalmazni.

A cseppszámok meghatározása tehát a hígítás szempontjából is fontos.

…mert, igen, kell az olajokat hígítani! Ennek pedig két biztonsági oka is van. Az egyik az, hogy ne legyen bőrirritáció, szenzibilizáció. A másik pedig az, hogy szisztémás toxicitás (fetotoxicitás, a hepatotoxicitás, a karcinogenitás, neurotoxicitás) ne lépjen fel – aminek tünetei nem is feltétlen azonnal jelentkeznek, tehát nem egyértelműek, mint amilyen a bőrirritációk egyik formája a fototoxicitás, éppen ezért hosszútávon jelenthetnek veszélyt.

A Természetes nem szinonímája annak, hogy veszélytelen!

Manapság emberek milliói választják az olajokban rejlő természetes megoldásokat életük különböző területein. Legtöbbször szerencsére semmilyen kellemetlenség, káros következmény nem társul ehhez, hiszen szelíd hozzájárulást adnak jólétünkhöz és eredményesen segítenek. Fontos azonban, hogy gondosan, figyelmesen járjunk el alkalmazásuk során, hiszen 50-100x nagyobb erővel rendelkeznek, mint maga a növény, amiből kinyerték. A felhasználó részéről éppen ezért alázatot és odafigyelést igényel az alkalmazás.

Kerüljük el, hogy az illóolajok populáris térnyerése egyre több kellemetlenséget, mellékhatást, “otthoni balesetet” jelentsen. Ez nagyban múlik a felelős illóolaj ajánlástól és a hiteles tanácsadói tevékenységtől is.

Amikor illóolajokat szeretnénk tehát alkalmazni, legyünk körültekintőek. Határozzuk meg pontosan életkorunk, általános állapotunk, illetve, hogy az alkalmazási mód és célunk szerint milyen csepp mennyiségben érdemes alkalmazni őket. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor pedig kérjük ki hozzáértő szakember, képzett tanácsadó véleményét.

Tetszett?

Share on facebook
Osszd meg Facebookon
Share on email
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.