Illóolajokkal az allergia szezon idején

A tavasz beköszöntével megkezdődött a szezonális allergia ideje is és egyre többen küszködnek a körülöttünk kibontakozó természet éledésével együtt járó kihívásokkal. Sokak életét keserítik meg az allergia tünetei, melyek által legjellemzőbben a légzőrendszer válik érintetté.

Mint minden esetben a természet megközelítése ennél az állapotnál is holisztikus, tehát nem pusztán a tünetek enyhítésére fókuszálunk és nem is pusztán a testi működésekre, hanem mindazokra a belső tartalmakra is, amelyek befolyásolhatják, hogy az allergiás reakció ebben az évszakban valakinél kialakul. Ezek összességének átlátása és megértése is hozzá tud járulni ahhoz, hogy tüneteket enyhíthessük, vagy megszüntethessük.

Légúti allergia a test szimbólumainak szintjén

Amikor a tüdőt magunk elé képzeljük, nem nehéz felismerni benne az életfa ábrázolását. Önmagában már ez sok mindent kifejez abból a testszimbolikából, amivel dolgozunk, amikor a tüdő érintettségű kihívásokra keresünk megoldásokat.

Az életfa mint szimbólum – a tüdő viszonylatában – megjeleníti az élettel való kapcsolódást. Ez a kapcsolódás magán a légzésen keresztül jön létre, mind az élettel, mind a környezetünkkel, a világgal, mindezek befogadása, vagy befogadásának képessége nyilvánul meg benne.

A légzés más terminológiák alapján is egy hidat jelenit meg különböző polaritások között. Gondolhatunk itt a tudatos és tudattalan tartalmakra, a külső környezet és belső világ összekapcsolódására és amikor ezek tartalmai, az ezekben való működések dinamikája és minősége nem összeegyeztethető és bizonyos konfliktusok, vagy ütközések jönnek létre, akkor hajlamosabbá válhatunk a légúti betegségekre, akár az allergiának a kialakulására.

Ezen kívül a tüdő és ezzel a légzés kapcsán óhatatlanul megjelenik az adni és kapni, a befogadni és elengedni témája is, ami a kilégzés-belégzés állandó körforgásában szüntelenül jelen van, ahogy élet és halál szüntelen tánca is megjelenítődik általa, benne.

Tehát amikor allergiáról, vagy bármi más légúti betegség lelki hátterét keressük, ezeket a témákat gyakorta megvizsgáljuk, hogy felfedezünk-e bennük olyan érintettségeket a magunk részéről, amely odafordulást, átgondolást, vagy valaminek a megfejlődését, feloldását, megértését kívánja meg.

Persze bőségesen árnyalhatóak ezek a témák, hiszen maga a tüdő egyúttal a kommunikáció szerve is. Nem tudnánk kifejezni magunkat, ha a tüdőből kiáramló levegő nem rezegtetné meg a hangszálainkat – éppen ezért az önkifejezés, a szókimondás, a konfliktusokhoz, konfrontációhoz való viszonyulásunk mértéke és minősége is felmerül, ahogy maga az életbátorság is. Van-e kapacitásunk befogadni az életet? Meg van-e a szabadságunk a tiszta légzéshez? Vagy eléggé megéljük-e a szabadságunkat, van-e merszünk szabadnak lenni, kiállni, kimondani, képviselni önmagunkat, saját érdekeinket, vágyainkat.

Mindezek persze csak gondolatébresztők. Belső iránytűnk mozgatói, amelyek segítenek eltalálni azokhoz a belső tájakhoz, történetekhez, amelyek testi tünetek formájában jelenítődnek meg, fejeződnek ki és küldenek a tudattalanból jelet a tudatosságunk felé, hogy végre észrevegyünk valamit, ami eddig esetleg elfojtásra került. Nem kell és nem is szabad azonban mindenkire érvényes sablonként tekinteni rájuk. Mindezek csupán apró mozaikok, amelyekből mindenki a saját történetét, jellemzőit, élettapasztalatait szemlélve egy rá igaz képet tud kialakítani, megfelelő aspektusuknál megragadva a különböző részleteket.

Az, hogy önmagukban a különböző allergiáknak is rendelkeznek szimbolikus tartalmakkal, tovább segíthet bennünket abban, hogy kialakítsuk saját képünket arról az állapotról, ami kialakul bennünk, de ehhez hozzáfog tenni még az is, hogy a fizikai folyamatra is rátekintünk.

Mindenesetre a pollen, vagy virágpor allergiát a pszichoszomatikus megközelítések összefüggésbe hozzák a szexualitással, termékenységgel – vagyis ezek különböző szinteken és aspektusokban megjelenő tartalmaival – és felvetik az egyén virágázásához, belső tavaszához, megújulásához, előbújásához, önmaga felvállalásához, megmutatásához kapcsolódó belső élményeit, folyamatait és viszonyrendszerét.

Allergia a test folyamatainak szintjén

Allergiás reakciók akkor jelennek meg a szervezetünkben, amikor valamilyen allergénre túlzott reakcióval lép fel az immunrendszerünk. Ellenségképet gyárt egy olyan impulzusból, ami valójában veszélytelen. (Egyébként ennek a folyamatnak sem elhanyagolható a vizsgálata, ha érzelmi oldalról is szeretnénk megérteni testünk jelzéseit.)

A légúti allergia a test szintjén lehet időszakos, mint a most aktuális pollenallergia, illetve egész évben fennálló, mint az állatszőr, vagy házipor allergia. Sok esetben az egész légzőrendszert érinti és asztmatikus mértékű, de az is lehet, hogy “csupán” szénanátha formájában jelentkezik.

Mindkét esetben: akár az egész légzőrendszer érintett, akár hangsúlyosan az orrnyálkahártya gyulladtsága jelenik meg, kereshetünk olyan alternatív támogató lehetőségeket, amelyek hozzájárulást adhatnak ahhoz, hogy tüneteinket enyhítsük.

Alternatív lehetőségek az allergia tüneteinek enyhítésére

A természetgyógyászat megközelítésében, amikor allergiáról beszélünk, akkor a legfontosabb lépések egyrészt a felkészülés (leginkább a szezonális allergia esetén), másrészt pedig a szervezet tehermentesítése. Érdemes tehát olyan megoldásokat keresni, amelyek a környezetből felvett toxikus terheléseket enyhíthetik.

Az általam alkalmazott öngondoskodó rendszerben van olyan illóolajok és gyógynövények felhasználásával készült tisztító program, amely támogatást adhat a méregtelenítő szerveknek (máj, vese, vastagbél, tüdő) így azok optimálisabban végezhetik feladataikat. Részét képezik ennek a programnak az az étrendkiegészítő készlet, amely szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, esszenciális zsírsavakkal töltik fel a szervezetet. Mindezek együttesen pedig nagyban befolyásolhatják azt, hogy egész szervezetünk ellenállóbbá váljon az allergénekkel szemben. Egyébként ezek nekem mindig részét képezik a tavaszi tisztító kúrának, mert érezhetően fittebbé, könnyebbé, teherbíróbbá és jobban működővé válik a testem, nem beszélve a tisztító kúrák mentális hatásairól.

Illóolajos támogatás

Mindezek mellett természetesen vannak olyan lehetőségek, amelyekkel nem csak közvetetten, hanem közvetlenül hathatunk a kialakult tünetek enyhítésére. Azokat az illóolajokat alkalmazzuk ilyenkor, amelyek antihisztamin hatással rendelkeznek és csillapítják az szervezet által adott erőteljes reakciókat a légúti irritációkat előidéző allergénekre.

Az egyik legjobb trio, a citrom esszencia, levendula- és borsmenta illóolaj keveréke.

A citrom illóolaj az egyik leghatékonyabb az allergiás rhinitis kezelésében, emellett pedig antibakteriális hatású is, tehát gátolják a fertőzések kialakulásának lehetőségét.

Ez a tanulmány azt mutatja be, hogy milyen mértékben találták hatásosnak a citrom olajjal készült orrspray-t az allergiás tünetek enyhítésében: https://www.hindawi.com/journals/isrn/2012/404606/

A levendula olaj nyugtató hatással van a légzőrendszerre, lazító hatása révén enyhíti a görcsös köhögést, illetve a gyulladásos tüneteket. Segíti a mély alvást, ami rendkívül fontos azok számára, akiket éjjel is kínoz az allergia. Leginkább antihisztamin hatása miatt része az allergia kezelésének. Hozzájárul a nyálkahártya duzzanatok enyhítéséhez.

Itt olvashattok erről egy tanulmányt: https://www.hindawi.com/journals/isrn/2012/404606/

A borsmenta olaj, a trio harmadik tagja pedig az egyik legjobb a különböző okoknál fogva (allergia, megfázás, légúti fertőzések) kialakuló sinus torlódások oldására, illetve simaizom ellazító hatása miatt, szintén alkalmas a köhögés, légzési nehézségek csillapítására.

Tanulmány: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20488237

Ennek a 3 olajnak a keveréke, már önmagában jelentős támogatást adhat a légúti allergiák esetén.

De nem szabad megfeledkezni az eukaliptusz, a teafa, a majoranna, az ilang-ilang, a varádics és még számos egyéb illóolajról sem, amelyek természetes módon segíthetnek az allergia elleni harcban. Léteznek előre összeállított keverékek

Hogyan használjuk őket?

Az olajokat különböző módokon alkalmazhatjuk, de a lényeg, hogy megfelelő mennyiségű impulzust adjunk általuk a szervezetnek, tehát naponta több alkalommal is használjuk őket. Lehet ez bedörzsölés, inhalálás (ez a legdirektebb módja annak, hogy a légzőrendszerre fejtsünk ki általuk hatást), párologtatás, de a fenti trió tagjai, amennyiben a terápiás tisztaságú minőségben alkalmazzuk az olajokat, akár az ivóvíz aromatizálásával is bejuttatható a szervezetbe. Mindezeket az alkalmazási módokat persze kombinálhatjuk is egymással, hogy minél jobban ki tudják fejteni az olajok jótékony hatásaikat.

Nagyon jó tapasztalatot hoz mindig a különböző illóolajos orrspray-k elkészítése, hiszen ezek mellékhatások nélkül tudnak fellépni az allergia tünetei ellen és ráadásul nem alakítanak ki egy olyan körforgást, amiben már ők maguk gerjesztik a tüneteket. Salvus vízzel kombinálva remek párost alakítanak.

ORRMOSÁS

Az Ayurvéda tudománya fontos tisztító gyakorlatok között tartja számon az orrmosás tevékenységét, amelyet egyébként nem csak allergia esetén javasol beilleszteni az esti rutinba, a napi tisztálkodás részeként, hanem alapvető higiéniás szokásként javasolja. Előnye, hogy kimossa az orrba bejutó polleneket, valamint hogy nedvesen tartja az orr nyálkahártyáját. Tökéletesen tiszta sóra és tisztított vízre van szükségünk a megfelelő technika lesajátítása mellett ahhoz, hogy ezt alkalmazni tudjuk, de megéri rászánni az időt, mert számos jótékony hatást gyakorolhat szervezetünk működésére.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.