Megküzdés a szorongással

A szorongások sokfélék lehetnek. Van, amikor csak egy kellemetlen lelki diszkomfort érzést jelent, máskor pedig olyan, mint az egész életre rátelepedő lidércnyomás.

Bár kialakulásának hátterében sok minden állhat, mégis úgy gondolom, hogy felnőttként már a mi felelősségünk az, hogy van-e jól kidolgozott stratégiánk arra, hogy megküzdjünk vele. 

Természetesen van olyan állapot is, amikor lehet, sőt kell és érdemes, szükséges segítséget kérni – ilyen esetben mindenképpen fordulj szakemberhez.

Miért szorongunk?

Minden leegyszerűsödne, ha redukálni tudnánk a szorongás kiváltóját és okozóját egyetlen tényezőként, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet – éppen ezért változik az is, hogy kinek milyen eszközök, megküzdési stratégiák működnek a kezelésében. 

Valamikor a kognitív viselkedésterápia, máskor bizonyos gyógyszerek – de van, hogy egyszerű életvezetési módszerek és mindenki számára  elérhető eszközök, természetes megoldások is célravezetőnek bizonyulnak.

A szorongás hátterében állhat egy tanult viselkedési forma. Általában gyermekkorban az alkalmazkodást szolgálja – amit érdemes és lehetséges meghaladni, amikor már magunk irányítjuk az életünket és nincs szükségünk tovább erre a megküzdési stratégiára. Ilyenkor kitartóan és elszántan arra érdemes törekedni, hogy módszeresen kigyomláljuk magunkból.

Lehet a szorongás a stresszes életvitel következménye, amikor a túlzott munkatempó, az anyagi vagy családi problémák idegőrlő hatásai kezdenek visszacsapni. Ilyenkor alakulhatnak ki jellemzően az egyensúlyvesztések, alvási- és étkezési zavarok. Ezek az átmeneti, vagy konkrét állapotokhoz, eseményekhez köthető szorongásos problémák. 

Olyan is előfordul, hogy a szorongás kísérő tünete a különböző neurodiverz működéseknek depressziónak, pánikbetegségnek, Asperger-szindrómának, SPD-nek, ADD/ADHD-nek, vagy az autizmus spektrumzavarnak.

Ezekben az esetekben is lehetséges a kognitív viselkedés terápiát és a fejlesztő folyamatokat kiegészíteni az öngondoskodás körébe tartozó eszközökkel. 

A jelen feláldozása a jövő és a múlt oltárán

 A szorongó ember általában nincs a jelenben. Életerejét felemészti a múlton való rágódás, vagy a jövő iránt érzett aggodalmak. Ezek bizonyos mértékig a tudatosság fejletlenségére, az önismeret  és/vagy az önfegyelmező, önkontrolláló képesség hiányára utalnak. 
Eluralkodnak a negatív tanult, vagy felvett viselkedés és gondolkodási minták ennek következtében a szorongás pedig megbénítja cselekvőképességet, számos további negatív működést, érzelmi állapotot idézve elő. 

Milyen eszközök vannak a szorongás csökkentésére?

Ma már nincs hiány a különböző önsegítő könyvekből illetve orvosi-, vagy alternatív terápiás módszerekből, önismereti eszközökből, amelyek célja a szorongással való egyéni megküzdési stratégiák kialakítása. 

Jóga és légzőgyakorlatok

A jóga egyik pozitív hatása, hogy kiegyensúlyozza az idegrendszer működését. A szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri tónusban harmóniát teremtve segít abban, hogy csökkentsük aggodalmainkat, félelemeinket, szorongásainkat. 

Az érzelmi állapotainkat leképező testtartás, vagy légzésminta megváltoztatása visszahat arra, ahogyan érezzük magunkat. A mozgás segíthet abban, hogy az izmainkban tárolódó feszültségektől, görcsöktől, ellenállásoktól megszabaduljunk.

Emellett a jóga eszköztárának további tagjai, mint a relaxáció és a meditáció elősegíti az önmagunkkal való kapcsolódást, fejleszti a jelenben való lét képességét, elősegíti az önismeretet és nagyszerűen támogatja a belső munkát – akár az önszabályozás, akár a működési módok megváltoztatása, vagy tudattalan működéseink mintázatainak fel- és megismerése a cél.

Illóolajok

Az aromaterápia alapvető hatása az, hogy az illat aktiválja az orr receptorait, ennek hatására pedig a szaglóidegek kommunikációs folyamatot indítanak az agy limbikus rendszerével, amely az érzelmeket irányítja. Az illóolajok megváltoztatják a szervezet neurokémiáját, így széles körű előnyökkel járnak a test és az elme számára.

Több tucat illóolaj létezik, mindegyik különböző illatanyagokkal és kémiai profillal. Az, hogy melyik illóolaj a legjobb, attól függ, hogy milyen tüneteket szeretnénk velük enyhíteni.

Messze a levendula a leggyakrabban használt és tanulmányozott illóolaj a depresszió és a szorongás hatásainak leküzdésére. 

Néhány gyakoribb illóolaj a szorongás  kiegészítő kezelésére:

 • Bergamott: A gyümölcs héjából kinyert bergamott olaj nyugtató és pihentető hatású, emeli a hangulatot és csökkenti a szorngást.
 • Kamilla: A kamilla az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a stressz enyhítésére, valamint a depresszió és a szorongás leküzdésére.
 • Muskotályzsálya: Nagy mértékben csökkenti a stressz által kiváltott kortizol hormont a szervezetben, ezzel redukálva a stressz káros hatásait.
 • Tömjén: A tömjén földes illata az Arab-félsziget és Északkelet-Afrika fáiból származik. Ez az illóolaj segít az embereknek a gondolatok lecsendesítésében, a meditációs állapot elérésében és nyugtató hatással van a stresszes, aggodalmaskodó élethelyzetekben.
 • Levendula: Az összes illóolaj anyja. A levendula népszerű virágillat, amely szappanokban, testápolókban, parfümökben és illóolajokban is megtalálható. A többek között  szorongást enyhítő hatásáról  ismert levendulával kapcsolatban azt is kimutatták, hogy csökkenti a stresszt, elősegíti a pihenést és nyugtató hatást vált ki a jó éjszakai alvás elősegítése érdekében. A levendula szinte minden ember számára jól működik, beleértve a felnőtteket és a gyermekeket is.
 • Citrom: A háztartási tisztítószerekben gyakran használt citrom citrusos illata segíthet csillapítani a társadalmi szorongást, és általános hangulatjavító tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Neroli: A keserű narancs virágából származó neroliolaj illata segít oldani a szorongás, depresszió állapotain és emeli,  stabilizálja a hangulatot.
 • Rózsa: A pihenés elősegítéséről, a nyugalom megteremtéséről, valamint érzelmeinkkel való kapcsolódásunk elősegítéséről és az alvás javításáról ismert.
 • Szantálfa: Az Indiában és Indonéziában őshonos örökzöld fákból kivont szantálfát általában meditációban használják, hogy a nyugalom és a harmónia érzetét keltsék.
 • Édes majoránna: A fáradtság és a belső feszültségek, görcsösségek enyhítéséről ismert édes majoránna nyugtató és ellazító hatással van a testre, az elmére és a lélekre.
 • Ylang ylang: Ezt a sárga, csillag alakú virágot, amely trópusi éghajlaton nő, nyugtató hatásai és hangulatjavító tulajdonságai miatt használják, sőt negatív érzések felszabadítására, kigyomlálására is.
 Ezeken kívül pedig léteznek egyéb olyan étrendi kiegészítők, amelyek például a GABA (más néven gamma-amino-vajsav, az agy által termelt természetes vegyi anyag. Ez egy értékes szorongásgátló neurotranszmitter.) termelődését segíti elő. Erről kérj tőlem tájékoztatót. 
 

Viselkedési stratégiák

Helyzetek megváltoztatása és megválogatása

Egy szorongó ember számára hatalmas segítséget jelent, ha különböző panel megoldásokat sajátít el arra, hogy tudatosan elkerülje azokat a helyzeteket, eseményeket, akár személyeket, amelyek kiváltják nála a szorongás állapotát. Bár a cél nem az elkerülés, hanem a megoldás, sok esetben ez a praktika átsegíthet az akut helyzeteken. Ez kb olyan mint, hogy akinek mogyoró allergiája van – az jobb, ha nem eszik mogyorót.

Tudatában lenni annak, hogy van jogom és lehetőségem változtatni a helyzetemen, van erőm és képességem uralkodni az érzelmeimen, megváltoztatni a kommunikációt és a reakciókat válaszokra cserélni – magabiztosságot ad és erősíti az önrendelkezés képességét.

A panel megoldások nagyszerű eszközök lehetnek a viselkedés, a kommunikáció és az érzelem kezelés területén egyaránt.  

NEM VAGY TEHETETLEN!

Az eluralkodó szorongás legnehezebb érzése az, amikor az ember azt érzi, hogy kontrollt veszít gondolatai, cselekvőképessége és ezek által egész élete felett. Azonban ebből a szorításból van kiút. 

Persze, tudom! Az első lépés megtétele a legnehezebb. A DÖNTÉS.

Meddig szeretnél a szorongás fogságában élni?

Sokszor külső tényezők alakítják a szorongásra való hajlamot, de a felnőttkor egyik fontos küldetése, hogy beleálljunk abba a felelősségbe, amit az életvezetés jelent. Te is élheted azt az életet, ami téged megelégedetté tesz, ha megismered és eszközzé szelídíted szorongásos működésed.

Megteheted, hogy elszántsággal, kitartással, következetességgel és az eszközökbe való erős belekapaszkodással, a hajadnál fogva kihúzod magad a szorongás fullasztó helyzetéből. De ehhez, minden nap tenni kell magadért. 

Kívánom, hogy legyen erőd és kitartásod hozzá!

Hamarosan további eszközöket, módszereket és technikákat ismerhetsz meg. Addig is, ha úgy érzed segíthetek, kérlek keress bizalommal elérhetőségeimen. 

 

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.