Mi van az üvegben?

Azt gondolod minden illóolaj egyforma? Azt gondolod, hogy nincs minőségi különbség közöttük? Vagy jártál már úgy, hogy vásároltál valamilyen illóolajat és az nem működött, egyáltalán nem hozta a várt eredményt és hatást?

Egy vizsgálat eredménye szerint az illóolajok 80% szennyezett, vagy hamisított.

Szennyeződések az illóolajban úgy jönnek létre, hogy a növényeket vegyszerekkel kezelik, rovarirtókat és különböző permetszereket használnak, illetve a nem megfelelő feldolgozási folyamat során, amikor nem megfelelő berendezéseket használnak, ráadásul nem megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal.

A hamisítás szándékos tett. Azt jelenti, hogy egy illóolaj hatását, annak nem saját, szintetikusan előállított hatóanyagaival dúsítják fel, manipulálják. De hamisítás az is, amikor egy illóolajat más, hasonló típusú, tulajdonságokkal rendelkező olcsóbb olajjal elegyítenek – mint például, amikor rózsa olajként adják el a gerániumot.

A hamisítás célja lehet tehát, hogy egy drágább olajat, olcsó olajjal helyettesítsék, vagy az, hogy kevesebb illóolajat használjanak fel és a mennyiséget szintetikus anyagokkal, adalékokkal dúsítsák, valamint az, hogy a hiányzó hatóanyagokat pótolják – a cél mindig az extra profit megszerzése.

Hamisítás régen és ma

A hamisítás a kezdetek óta jelen volt, hiszen a növényi olajok mindig is nagy értéket képviseltek, a manipuláció pedig egy egyszerű módja volt annak, hogy növeljék a nyereséget. A hamisított, szennyezett olajok, azonban nagyon ártalmasak egyrészt az egészségünkre, másrészt az aromaterápia tudományának hitelességére nézve.

A hamisítások nemcsak megváltoztathatják az olaj kémiai és fizikai tulajdonságait, de csökkenthetik az olaj hatékonyságát, sőt káros hatásokat is okozhatnak.

Az olajok többféleképpen hamisíthatók a gyártási folyamat során, az étolajokkal való hígítástól a szintetikus vegyi anyagok hozzáadásáig.

Természetes izolátumok hozzáadása

Ez azt jelenti, hogy a természetben előforduló kémiai összetevőt hozzáadják az illóolajhoz. Egy példa: az alfa-pinén az a kémiai összetevő, amely a tömjén elsődleges hatóanyaga. A papíriparban használt fákból is kinyerhető, így gyakran adják hozzá nem jó minőségű tömjén illóolajhoz, hogy növeljék a hatóanyag mennyiségét. Ettől azonban az illóolaj nem lesz hatékonyabb, minősége romlik.

Egyéb olajok hozzáadása

Hasonló illóolajokat is szoktak hozzáadni a ritkább vagy drágább olajokhoz. A cassia (hamis fahéj) például hasonló a fahéj olajhoz, de sokkal olcsóbb. Megjegyzem a boltokban, amikor fahéjat vásárolunk, akkor általában cassiát vásárolunk és erre rá is szoktak döbbenni az emberek, amikor megillatozzák a cassia, majd azt követően a valódi fahéj olaját.

Tehát a cassiát hozzá lehet adni a fahéj illóolajhoz, és ez nem könnyen kimutatható, mert az aromák és a kémia profilok hasonlóak. Ugyanez történhet az indiai citromfűvel és az orvosi citromfűvel. Könnyen felcserélhető, amit nem vesz észre az, aki nem eléggé jártas az illatok ismeretében – talán csak abból, hogy elmarad a várt hatás.

Hígítás

Annak érdekében, hogy egy kis mennyiségű illóolajból nagyobb mennyiséget állítsanak elő, különböző növényi olajokkal hígítják – napraforgó, repce, olíva olaj. Ez a fajta hamisítás szintén csökkenti az olaj hatékonyságát és minőségét.

Szintetikus adalékok hozzáadása

Az illóolajokban található kémiai vegyületek közül sok szintetizálható egy laborban. Ezek a szintetikus összetevők jellemzően petrolkémiai anyagokból készülnek. Levendula illatú olajat lehet előállítani konkrétan a levendula növény használata nélkül. A szintetizált hatóanyagok, a linalool és linalil-acetát azonban ilyenkor tulajdonképpen kőolaj-alapú termékek.

Miért hamisítják az olajokat?

A cél minden esetben a költségek csökkentése és a profit növelése. Az olcsóbb, könnyen eladható olajok képviselete mögött nem az illóolajos egészségkultúra népszerűsítésének missziója húzódik meg, pusztán a nyereségvágy.

Mivel nincs olyan szabályozó testület, amely felügyeli az illóolajok minőségét vagy biztonságát, a hamisítás nagyon gyakori az illóolaj-iparban. Az eredetitől eltérő tartalmak hozzáadásával a termelő, a közvetítő, a kereskedő is több bevételre tehet szert.

Bár a hamisítás nem a véletlen műve, előfordulhat, hogy egy illóolaj-vállalat nem tud arról, hogy hamisított olajokat forgalmaz. Amikor egy olajtársaság megkapja olajait, általában egy harmadik féltől, aki egy lepárló vagy bróker, lehetséges, hogy a harmadik fél egyszerűen tisztességtelen, mondván, hogy az olajok tiszták, miközben valójában hamisítottak.

Emiatt, az egyetlen módja annak, hogy egy illóolaj-társaság tudja: az általa képviselt, forgalmazott olajok valóban tiszták és hamisítatlanok, hogy részt vesz a beszerzési, termesztési, desztillációs, és vizsgálati fázisokban egyaránt, felügyeli és ellenőrzi azokat és minden egyes üveg olaj tartalmát, harmadik fél által hitelesíti.

A doTERRA 8 féle vizsgálatot végez el a termelőktől közvetlenül beszerzett illóolajokkal – melyeket a talaj ellenőrzésétől kezdve szigorú elvárásrendszer szabályoz.

1. Érzékszervi vizsgálatok

Ebben a fázisban az illóolaj-vegyészek, a gyártásmérnökök és a minőségügyi technikusok manuálisan értékelik az egyes illóolajok megjelenését, aromáját és színét.

2. Fajsúly

A vizsgálati folyamat fajsúlyos részt összehasonlítja a térfogat-tömeg arányával a referenciaszabványokkal az olaj minőségének és tisztaságának ellenőrzése érdekében.

3. Gázkromatográfia/ Tömegspektroszkópia (GC/MS)

Ebben a szakaszban a molekulákat elkülönítik és azonosítják annak biztosítása érdekében, hogy az olaj kémiája megegyezik a várt kémiai profillal.

4. Fourier Transform infravörös spektroszkópia (FTIR)

Az FTIR-vizsgálat infravörös fényt használ az olaj anyagösszetételének elemzésére annak megállapítására, hogy megfelel-e a doTERRA által megállapított szabványoknak.

5. Optikai forgás

A kiralitás optikai forgási vizsgálata a molekulák tájolása által termelt fényhajlítás mennyiségének mérésével annak megállapítására, hogy a molekulaszerkezet megfelel-e a meghatározott szabványnak.

6. Törésmutató

Refraktométert használnak az illóolaj törésmutatójának meghatározására – annak mérésére, hogy a fény hogyan terjed egy adott anyagon keresztül –, annak biztosítása érdekében, hogy az illóolaj megfeleljen a doTERRA által megállapított szabványoknak.

7. Szennyeződés vizsgálata

A fizikai vizsgálati kritériumoknak megfelelő olajokat ezután szakértő mikrobiológusok helyszíni szennyeződési tesztekkel vizsgálják, hogy megerősítsék, hogy nincsenek káros szennyező anyagok. Az olajokat tesztelik a potenciálisan káros mikroorganizmusokra, nehézfémekre, és a peszticidekre, hogy igazolják a biztonságos használatot, amennyiben a felhasználók a megfelelő használati irányelveket követik.

8. Stabilitási vizsgálat

A doTERRA folyamatos stabilitási vizsgálatokat is végez annak biztosítása érdekében, hogy az illóolajok megőrizzék tisztaságukat és hatékonyságukat a rendeltetésszerű használatuk időtartama alatt. Ebben a sorozatban a hőmérsékletet és a páratartalmat megváltoztató kamrákat arra használják, hogy elemezzék, hogyan reagálnak az illóolajok, ha hosszabb ideig különböző légköri körülményeknek vannak kitéve. Ez a vizsgálati protokoll biztosítja, hogy a doTERRA illóolajok éveken át biztonságos és hatékony előnyöket nyújtsanak.

Minden olajhoz 176 fajta elemzés kapcsolódik, amivel a doTERRA biztosítja, hogy olajai azokat a hatásokat hozzák, amit ígérnek.

Olajaink hatékonyságában és makulátlanságában annyira biztosak vagyunk, hogy felhasználóink számára elérhetővé tesszük az adott illóolaj vizsgálati eredményeit, ezen az oldalon:

Quality Reports | Source to you

Elkötelezettek vagyunk, hogy az Ön számára a legjobb minőségű illóolajat biztosítjuk. Sok időt és energiát fektetünk a legjobb minőségű olaj biztosításába. Ez azonban egy olyan kötelezettségvállalás, amelyért hajlandóak vagyunk mindent megtenni. Büszkén mondhatjuk, hogy a minőség a legfontosabb számunkra. Bátran kijelenthetjük, hogy a legjobb minőségű és legtisztább illóolajat kapja minden vásárolt doTERRA palackkal.

– doTERRA

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.