Pszichológia és kémia találkozása – az érzelmi aromaterápia

Írta: Dr. Damian Rodriguez, DHSc, MS , Fordítás: Regősvölgyi Regina

A tudósok és pszichológusok évszázadokon át próbálták megérteni azokat a jelenségeket, amelyeket érzelmeknek nevezünk. Bár a tudomány még nem tudja teljesen megmagyarázni a pontos mechanizmusokat, folyamatokat, tudjuk, hogy az érzelmek nagy hatással vannak a jólét számos tényezőjére. Jelenleg is zajlanak a kutatások az illóolajok érzelmekre gyakorolt terápiás hatásairól.

A doTERRA érzelmi aromaterápia™ rendszer az első az iparágban, amely a tudományos tapasztalatokat és tudásokat felhasználva fogalmazta meg a keverékeket, melyek

elsősorban emocionális előnyöket céloznak meg.

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtapasztaljuk az illóolajok jótékony hatásait, ha aromásan alkalmazzuk őket, kihasználva a szaglás képességét. Az illóolajokkal szerzett első tapasztalatok általában valamilyen diffúzió révén történnek meg. (Különböző módszerek általi diszpergálása az illóolajoknak egy térben, vagy a tenyerünkbe cseppentjük és onnan inhaláljuk őket.)

Az első dolog, amit általában észreveszünk, amikor belélegezzük az illóolajokat, hogy az intenzíven illatos vegyületek azonnal hatással lehetnek arra, hogyan érezzük magunkat. Az illatokat és szagokat azonosító csodálatos szagló receptorok az első állomásai az diffúzió vagy inhalálás aromás útjának, mikor közvetlenül lélegezzük be az illóolajokat. Ez a leggyorsabb és legintenzívebb módja annak, hogy megtapasztaljuk érzelmi hatásaikat az illatoknak.

A doTERRA Érzelmi Aromaterápiás Rendszer használatának és eredményességének titka az egyedi kémiai profilokban rejlik.

Az egyes kémiai összetevők előnyei és tulajdonságai alapján az illóolajokat különböző kategóriákba sorolhatjuk.

Kémiai felépítésük alapján az illóolajokat nyugtató vagy felemelő hatásúnak minősíthetjük. Minden illóolaj csoportot speciális, egymástól eltérő kémiai profilok alkotnak, amelyekről ismert, hogy különböző érzelmi reakciókat váltanak ki.

A virág illóolajok

elsősorban monoterpén alkoholokból állnak, amelyek tonizáló és nyugtató tulajdonságokkal rendelkeznek.

Fa, gyógynövény, és a füvekből nyert illóolajok

általában gazdagok szeszkviterpénekben, észterekben, és oxidokban, amelyek érzelmileg földelnek, nyugtató, és támogatnak.

A spektrum másik végén a menta, a citrusfélék és a fűszer illóolajok

erőteljesen felemelő előnyöket biztosítanak.

A menta illóolajok

magas koncentrációban ketonokat tartalmaznak, amelyek energetizáló és felemelő hatásúak.

A citrus olajok

általában limonént és béta-pinént, monoterpéneket tartalmaznak, erős felemelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A fenolok, az elsődleges kémiai összetevői sok fűszerből nyert illóolajnak, melyeknek elismerték a melegítő tulajdonságait.

Pontosan meghatározott arányban kombinálva ezeket a CPTG olajokat, létrehozták az érzelmi aromaterápia keverékeit,

egy új, teljes, és egyedülálló spektrumát hordozva az érzelmi előnyöknek. A könnyű használat érdekében a készlet tartalmaz egy oktató diagramot, amely lebontja a különböző érzelmi kategóriákat és rámutat a különböző illóolajok kémiai profiljának hatásaival való összefüggésekre.

A doTERRA érzelmi aromaterápiás rendszer a kémián alapul.

Megalkotásuknál a kémiai profilokat, a vegyületek egyedi tulajdonságait vették figyelembe, az aromák összességének kellemes illata összjátéka helyett. A konkrét illóolajok hatóanyagainak keveréke egy szinergikus, ideális összetételt eredményezett az ideális érzelmi válaszok előmozdítása érdekében.

A doTERRA Motivate™ ösztönző, bátorító keverék egy különleges kombinációja számos citrusfélének és menta illóolajnak, beleértve a yuzut, clementint, és a borsmentát.

Ebben a keverékben használta elóször a dōTERRA a japán gyümölcs, a yuzu héjából kinyert, limonénben gazdag illóolaját. Az így kapott kémiai profil magas monoterpénekben és monoterpén alkoholokban, amelyek felemelő és tonizáló tulajdonságaikról ismertek. A Motivate a tökéletes aromás vegyület, amely elősegíti a “képes vagyok rá” érzését, amikor egy fontos iskolai vagy munkahelyi projekten dolgozik.

doTERRA Cheer™ Felemelő keverék.

Élénkítő elegye a citrusféléknek és fűszer illóolajoknak. Alkotói a vadnarancs, fahéj és csillagánizs illóolajok. A belőlük eredő kémiai profil gazdag monoterpénekben és aldehidekben. Ezzel érzelmileg felemelő, stimuláló és testileg-lelkileg melegítő hatású tulajdonságokat nyer.

Legmeghatározóbb vegyülete a csillagánizsból származó fenilpropén anethole, mely erős energizáló jellemzőket ad hozzá a keverékhez.

Cseppents egy csepp doTERRA Cheer-t a kezedre, dörzsöld össze, és lélegezd be mélyen, hogy segítsen örömtelivé és optimistává válni.

doTERRA Passion™ inspiráló, vágy ébresztő keverék.

Fűszerek és növényi illóolajok alkotják. A keverék része a Damiana, egy nagyon ritka illóolaj, amely 1,8-cineolban és alfa-pinénben gazdag. Kombinálva a fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg olajokkal, különleges kémiai profilt alkot, amely nagy koncentrációban tartalmaz fenolokat és észtereket.

Használd a diffuzerben a doTERRA Passion™ keveréket a munka, vagy egyéb tevékenység közben, hogy segítse a kreativitás fellobbanását.

doTERRA Forgive™ a megbocsátás és elengedés keveréke

közismert fa és gyógynövény illóolajokat tartalmaz. Változatos kémiai profilja nagy koncentrációban monoterpén észtereket, alkoholokat, és szeszkviterpéneket tartalmaz.

A legérdekesebb benne a Nootka fa, vagyis a hamis ciprus. Ez egy nagyon változatos kémiájú illóolaj, amely elsősorban nyugtató és földelő szeszkviterpénekből áll. Nootka fa legjellemzőbb tulajdonsága, hogy kiegyensúlyozza az érzelmeket a stresszes helyzetekben.

A kakukkfű illóolaj kiegyensúlyozza a keveréket. erős megújító és tonizáló tulajdonságaival. Nincs meditációs ülés anélkül, hogy ne használnánk a Forgive olajat, amely ösztönzi bennünk a türelmet és az elégedettséget.

doTERRA Console™ témogató keverék egyesíti a virág és fa illóolajokat.

Kombinálja a Rózsa abszolút, Ylang Ylang, tömjén, szantálfa, és számos más nagyra értékelt fa- és virág illóolajokat. A keverék gazdag monoterpénekben és szeszkviterpén alkoholokban.

A Labdanum abszolút számos érdekes tulajdonságot ad hozzá a keverékhez. Magas alfa-pinén tartalmú, így rendkívül támogató. Jellegzetes aromáját nagyra értékelik, mivel képes egyensúlyt teremteni a versengő illatok között.

A végtermék tükrözi kémiai szerkezetét és aromás profilját, erősen földelő és támogató. Cseppents egy-két csepp doTERRA Console ruhádra, amikor szükséged van egy kis extra támogatásra és hogy segítsen ellensúlyozni a bánat és szomorúság érzéseit.

doTERRA Peace™ megnyugtató keverék, fúziója a virág és menta illóolajoknak.

Ezeknek a népszerű illóolajoknak az egyesülése, mint a levendula és a fodormenta, valamint az esszenciája néhány kevésbé ismert növénynek, mint a Labdanum, létrehoz egy gazdag kémiai profilt, amely monoterpén észtereket és alkoholokat tartalmaz. Az így kapott keverék megnyugtató és elősegíti a béke és a megnyugvás érzését.

Cseppents a diffúzeredbe esténkén doTERRA Peace™ illóolajat, hogy segítsen megteremteni a nyugtató és pihentető alvási környezetet, melyben megalapozhatod a következő napot.

A doTERRA érzelmi aromaterápiás rendszere innovatív, egyszerű és sokoldalú módja annak, hogy megtapasztaljuk az érzelmi előnyeit az aromaterápiának. Fedezd fel Te is, hogy a hat erőteljes keverék hogyan segíthet kiegyensúlyozni a hangulatod, és megteremteni a saját érzelmi jólétedet.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.