Life coaching

A coaching, mint eszköz

A coaching egyre inkább elterjedt fogalom, valószínűleg Te sem tőlem hallod először. Szeretem úgy definiálni, mint a kérdezés és hallgatás művészetét. Az a célja, hogy Te találd meg a saját válaszaidat, megoldásaidat, lehetőségeidet. Azokat a válaszokat, amelyek minden kérdésed esetén, minden problémával való szembekerülés idején, már ott vannak benned. Csupán kell egy híd, ami összeköt velük – ez a coach.

Nem fogsz olyan tanácsokat kapni, amelyek egy csapásra megoldják a kihívásidat, nehézségeidet. De mi szükséged van mások tanácsára? Akik nem fogják soha elégé ismerni, átérezni, érteni, mindazt, ami benned van, vagy mindazt átlátni, ami arra a helyre vitt el, ahol éppen most vagy. 

Sosem fog jobban ismerni magadnál senki más. Ebből kifolyólag, nem tudsz olyan kihívással találkozni, aminek a megoldására ne lenne valamilyen lehetséges megoldásod.

El tudod ezt hinni magadról? Az egyetlen személy, akinek a tanácsára szükséged van, az Te vagy.

A kérdések sora, a coaching ülés során, amivel találkozol, arra reflektál, ami éppen benned van és elérhető. Amit kimondasz. Gondolkodásra késztet, ránézel az érzelmek, a gondolatok és a tettek szintjén, hogy mi történik benned valójában. Milyen hatások, értelmezések, hiedelmek szerint cselekszel – és milyen mozgatórugók működtetnek mélyen, relevánsan egy adott élethelyzetben, szituációban. 

Felfedezésre indulsz önmagadban, melynek során lebonthatod a korlátozó tényezőket, új szempontokra nyílhat ki a figyelmed, átkeretezel bizonyos történéseket. Ezekből a letisztogatott és szétszálazott megértésekből és rálátásokból születik meg a Te saját válaszod, megoldásod – Neked, magadtól. Mindez megváltoztatja az érzelmeidet, a gondolataidat, a tetteidet. A magadhoz, a kihíváshoz való viszonyulásod. Te változol. De nem csak ez történik. Felfedezel magadban olyan belső erőforrásokat, amelyek táplálni fogják a szándékot, az elhatározást és eszközzé lesznek a kezedben a célba jutáshoz. Ezek fognak megtartani a korábbi mintáid visszahúzó erejével szemben.

A coaching a jövő felé fordul, tud mélyre menni, de felfelé és előre mutat. Abban vezet, hogy a jelen pillanatot felmérd és megtaláld a következő elmozdulás irányát. Útvonalat, térképet rajzol a hétköznapi személyes-, vagy munkahelyi konfliktusok, döntéshelyzetek, elakadásaid terepén. Arra inspirál, hogy összeszedd a gondolataidat, összegezd a lehetőségeidet és megtaláld az optimális megoldást. 

Mi a cél, hova akarsz eljutni, milyen eszközeid és erőforrásaid vannak ehhez – és még számtalan részlet alapos körbejárása. Mind arra irányul, hogy legyen egy „tudd hogyan” jellegű térképed a változáshoz, változtatáshoz, a helyzet kezeléséhez, amiben vagy. Amit ráadásul nálad jobban senki sem tud olvasni és használni.

Abban az esetben, ha van egy konkrét célod – amit szeretnél elérni munkahelyi vagy magánéletedben, akkor a coaching abban fog segíteni, hogy megtaláld ennek a célnak az elérésének eredményes és hatékony módját. 

A coaching egy lehetőség a változtatásra, fejlődésre, a megvalósításra, a teljesítmény növelésére, a priorizálásra, rendszerezésre. Ezeken a konkrét területeken lehet segítségedre (a teljesség igénye nélkül):

 • az önismeretedben 
 • ha fejlesztenéd magad (önbizalom, önértékelés, önmagad felvállalása)
 • a működéseid megismerésében (hogyan hatnak másokra a szavaid, tetteid, illetve mások szavai és tettei hogyan hatnak rád, mit váltanak ki belőled)
 • önkifejezésedben (önérdekérvényesítés, határkijelölés)
 • kommunikációban, konfliktuskezelésben
 • kapcsolódásaidban vannak elakadások, visszatérő, nem kívánatos mintázatok
 • feltérképeznéd erőforrásaidat (melyek ezek, hogyan fejleszthetőek, hogyan tudod ezeket magadban mozgósítani)
 • motivációt szeretnél találni
 • hozzájuk (akár szakmai, akár magán jellegű)
 • érzelmi intelligenciádban fejlődnél
 • időgazdálkodásra lenne szükséged, szeretnél priorizálni
 • stresszkezelési stratégiára lenne szükséged
 • szélesíteni szeretnéd a látótered egy adott témával kapcsolatban
 • változás, változtatási szándék a karrierben vagy a magánéletben
 • szülőként érnek kihívások

A coaching azoknak tud a legtöbbet adni, akiknek van valódi céljuk és hajlandóak is tenni azért, amit el szeretnének érni. Akikben erős, visszatarthatatlan a szándék a változásra és elköteleződnek a megvalósítás irányában.

Azért értékelem nagyra a coachingot, mint eszközt, mert valódi, hiteles segítséget jelent: 

 •  önrendelkező, 
 •  önmagáért felelősséget vállaló, 
 •  sorsát a maga kezében tartó, 
 •  megoldásait önmagából merítő, 
 •  önálló és önazonos, 
 • konstruktívan gondolkodni képes emberré formálod általa önmagad.

Coachként, jól irányzott kérdésekkel tudok hozzájárulni ahhoz, hogy azokat a válaszokat és megoldóképleteket találd meg önmagadban, amelyek kivitelezésére, megvalósítására, megélésére már valóban készen állsz. 

A változás folyamata, a lépések megtervezése során, bármilyen életterületen, vagy témában keresed a lehetséges megoldásokat, ki fogsz lépni a komfortzónádból, hiszen sosem lehet egy problémát azon a szinten megoldani, ahol létrejött. Elhagyod, megváltoztatod, kicsiszolod a hiedelmeidből, hitrendszereidből táplálkozó mintáid és tanult gondolkodási sémáid, rögzült viselkedésed. 

Azzal, hogy magad mögött hagyod mindezeket és megváltoztatod a nézőpontodat, meg fogod teremteni önmagadnak a lehetőséget arra, hogy átalakítsd, elengedd, felszámold a kihívásokat, elakadásokat okozó, visszahúzó és korlátozó szemléletedet, működéseidet. Ez hatással lesz majd az érzelmeidre, a gondolkodásodra és tetteidre egyaránt.

Coachként nem adok tanácsot és nem folytatok terápiát – kompetencia határaimon belül segítek abban, hogy felfedezd magadban azokat a készségeket, képességeket és erőforrásokat, megtaláld azokat a lehetőségeket, eszközöket, melyekre hosszútávon támaszkodhatsz, illetve építhetsz. 

Ezeket használod fel, alkalmazod, fejleszted miközben egyre inkább a legtöbbet hozod ki magadból és egyre bátrabban, magabiztosabban haladsz a céljaid, vágyott üzleti-, vagy magánéleted, valódi önazonosságod felé. 

Nem kaphatsz nagyobb segítséget annál mint, hogy ráeszmélsz: minden, ami lenni szeretnél, már benned van és minden, amit el szeretnél érni, már a tiéd. „Bármit, amit el tudsz képzelni – azt meg is tudod valósítani!” – ráadásként ennek érdeme nem mást, téged illet majd hiszen, mint coach, én magam is csak egy eszköz leszek ehhez a kezedben!

A coaching üléseket megelőzi egy kb. 30 perces ingyenes konzultáció. Ennek során közösen döntjük el, hogy a beszélgetés alapján tudunk-e a céljaid elérése érdekében hatékonyan együtt dolgozni. 

Amennyiben igen, akkor meghatározzuk ennek kereteit: 

 • előreláthatólag mennyi alkalommal  fogunk találkozni
 • milyen formában (személyesen, online)
 • milyen gyakorisággal
 • milyen térítés ellenében

A coaching ülések díját az határozza meg, hogy life- vagy business témában keresel-e meg engem, eseti vagy rendszeres találkozóra jönnél, illetve, hogy online- vagy személyes találkozót választasz. Első konzultációnkat követően egyéni árajánlatot készítek neked.  

Ezt követően elkészítem a megállapodásunkat, amely minden részletet tartalmaz és kettőnk aláírásával lép életbe. Ehhez kapcsolom számodra az etikai kódexet, amely keretezi a közös munkát és magába foglalja a titoktartási kötelezettségem. 

Kezdhetjük a munkát!

Az oldal tartalma nem másolható

Derítsük ki, hogy tudok-e neked segíteni céljaid elérésében!
Kérlek töltsd ki a következő adatlapot:

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.