Hibák, amelyeket kerülj el kezdő olajozóként

A kezdő illóolaj használók számos olyan hibát követhetnek el, amelyek befolyásolhatják az illóolaj alkalmazásának hatékonyságát, eredményességét és biztonságát. Érdemes ezeket megfontolnod, mer bizony a felhasználás módja nagyban befolyásolja azt, hogy eléred-e a várt eredményt.

Az elmúlt 5 évem tapasztalata az, hogy az illóolajok akkor nem működnek, ha nem használjuk őket, vagy nem jól használjuk őket. Ezért is gondoltam arra, hogy adok pár tippet, amire érdemes odafigyelned.

  1. Túl nagy mennyiséget használsz

    Bizony a kevesebb több. Hosszútávon mindenképpen kontraindikált a túlhasználata az olajoknak. Felesleges például egy nátha esetében a legerőteljesebb illóolajokat elővenni és ágyúval lőni verébre. A gyerek sem fog mélyebben és hamarabb elaludni, ha beáztatod az olajokba. Persze bizonyos esetekben van helye a sokkterápiának – de ilyen esetben már érdemes képzett tanácsadóval, akár praxissal rendelkező aromaterapeutával együttműködni. Alapvetően nem a nagy mennyiségű használat fogja biztosítani az eredményt és a hatékonyságot.

    Az illóolajok erősen koncentráltak, és túl sok használata bőrirritációt, allergiás reakciókat vagy akár más kellemetlen tüneteket okozhat. Fontos, hogy kövesd az ajánlott hígítási irányelveket, amelyek általában 0,5% és 5% között mozognak, az olajtól és a tervezett felhasználástól függően.

  2. Túl kevésszer használod

    Az illóolajok folyamatos impulzusokat adnak a testnek. Serkentik az immunrendszer válaszait, jeleket küldenek az agynak, így befolyásolva hangulatunkat, érzelmi állapotainkat. Azonban, ha csak reggel futva pacsmagolsz magadra valamit futtában, vagy 1 alkalommal használod a nap során az olajat a kívánt cél elérése érdekében – bizony elmaradhat a hatás.

    Akár szubtilis eredményről, akár egészségtámogató folyamat indításáról van szó, 3-5 alkalommal, vagy legalább 2-3 órás etapokban érdemes elővenni az olajokat és használni őket. Vidd magaddal őket és használd folyamatosan. Az illóolajos életmód akkor a legeredményesebb, ha folyamatosan használod az olajokat és nem csak akut probléma esetén hívod őket segítségül.

  3. Hígítás nélküli alkalmazod az olajokat, közvetlenül a bőrön

    A hígítatlan illóolajok enyhétől a súlyos bőrirritáció előidézésében játszhatnak szerepet, allergiás reakciókat vagy akár égési sérüléseket okozhatnak. Az illóolajokat mindig fel kell hígítani hordozóolajjal vagy más megfelelő alappal, mielőtt felvinnéd a bőrre.

    A hígítás során az adott csepp mennyiség nem fog veszíteni erejéből. Sőt, ahogy fentebb írtuk már – sokszor a kevesebb többnek bizonyul. Biztosíthatod magadnak azonban a hosszú távú olaj alkalmazás lehetőségét, hiszen a nem megfelelő alkalmazás, sokszor évek alatt okoz telítődést a szervezetben, ami aztán illóolaj intoleranciához vezethet.

  4. Gyenge minőségű illóolajokat használsz:

    Hallottam olyanról, aki látott már olyat, hogy valaki a doTERRA olajok ismerete mellett mégis más, olcsóbb, drogériában hozzáférhető „olajat” választott. Nem érte meg! Az alacsony minőségű illóolajok hamisak vagy szennyezettek lehetnek, ami csökkentheti hatékonyságukat és biztonságukat. Ezek káros hatással lehetnek a hormonális rendszerre, idegrendszerre és sorolhatnám, amellett, hogy céljukat sem fogják betölteni.

    Fontos, hogy jó hírű, ellenőrizhető és lehetőleg fenntartható forrásból vásároljunk illóolajokat, és ügyeljünk arra, hogy tanúsítottan tiszták és jó minőségűek legyenek.

  5. Nem megfelelő módon alkalmazod belsőleg az olajokat

    Örök (vita) téma.

    Az illóolajok belső alkalmazása sokszor annak a téves berögzültségnek a következménye, amit a gyógyszerek használatával tanultuk meg: az hat, amit lenyelünk. Téves gondolat. Az illóolajok pont azért is nagyszerűek, mert apró molekuláik, még a vér agy gát területén is áthatolnak, ahol a legtöbb szintetikus gyógyszer képtelen. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő bedörzsöléssel, helyi alkalmazással elérhetünk szerv szintű hatásokat.

    Bár vannak esetek, amikor indokolt a belső alkalmazás, az illóolajok lenyelése megfontolandó, mivel néhány illóolaj erőteljes vegyületei irritálhatják például az emésztőrendszert. Az illóolajokat csak praxissal rendelkező aromaterapeuta útmutatása szerint és irányítása mellett szabad lenyelni, ha terápiás céllal használjuk őket.

    Vannak azonban olajok, amelyek nagyszerűen helytállnak ételeinkben, italainkban, desszertjeinkben. A általános, vagy hétköznapi kihívások esetén történő belső alkalmazásra a  megfelelő olajok kiválasztása, a használat mikéntje megtanulható és biztonsággal alkalmazható. Nagy segítséget jelentenek ebben az illóolaj tartalmú softgélek. 

  6. Illóolajok használata terhesség alatt vagy kisgyermekeknél – információk nélkül:

    Egyes illóolajok használata nem biztonságos a várandóság ideje alatt vagy kisgyermekeknél, mivel hormonális egyensúlyvesztést, légúti- és emésztőrendszeri problémákat, illetve kontraproduktív immunfolyamatokat, vagy egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak. Fontos, hogy ilyen helyzetekben illóolajok használata előtt konzultálj képzett tanácsadóval, szakértővel, vagy praxissal rendelkező aromaterapeutával.

E gyakori hibák elkerülésével a kezdő illóolaj használóként biztosíthatod, hogy az illóolajok használata biztonságos, hatékony és eredményes legyen, amellett, hogy illatos és nagyon élvezetes.

Megéri az együttműködés képzettséggel rendelkező wellness tanácsadóval

Amikor a terápiás tisztaságú olajok mellett döntesz, akkor nem csak az olajokat, hanem megfontold döntéssel, támogató jelenlétet is kaphatsz.

A wellness tanácsadókhoz való kapcsolódás nagyszerű lehetőség, azzal szemben, mint amikor a bolt polcáról emelsz le egy illóolajat, vagy akár egy webáruházban vásárolod meg, de senki nincs, aki segítsen a megfelelő alkalmazásban.

Szuper, hogy a kezdő olajozók ilyen nagyszerű támogatást kaphatnak új életmódjuk kialakításához.

A hiteles wellness tanácsadók jellemzően olyan személyek, sok esetben szakemberek, akik képzésben és oktatásban részesültek az illóolajok használatáról, és akik azon dolgoznak, hogy másokat edukáljanak ezen olajok előnyeiről, valamint biztonságos és hatékony használatukról.

A wellness tanácsadóval való együttműködés egyik lehetséges előnye, hogy útmutatást és támogatást nyújthatnak az illóolajok és használatuk megismerése során. Segítenek kiválasztani az igényeidnek megfelelő olajokat, megmutatják, hogyan kell biztonságosan hígítani és felvinni őket, és tippeket adnak az illóolajok felhasználásához különféle körülmények között, vagy meghatározott célok esetében.

Ha még nem ismered az illóolajokat, és útmutatásra, támogatásra van szükséged, hasznos lehet egy képzett wellness-tanácsadóval való együttműködés. Ha azonban már van tapasztalatod az illóolajokkal kapcsolatban, és biztos vagy abban, hogy tudod azokat biztonságosan és hatékonyan használni, akkor lehet, hogy nincs szükséged wellness tanácsadó segítségére – ez estben azonban technikai kérdésekben fog tudni segíteni neked, a te igényeid szerint, hogy minél jobban tudd kiaknázni a vásárlói fiókodban rejlő lehetőségeket, optimalizálva rendeléseid.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.