Illatok vonzásában

Talán nem is vagyunk megfelelő mértékben tudatosak abban, hogy a szaglás milyen nagy mértékben befolyásol bennünket és határozza meg életünket, cselekedeteinket, reakcióinkat, gondolatainkat, emlékezetünket, hangulatunkat, aktivitásunkat, vagy akár olyan élettani folyamatainkat, mint a táplálkozás és szexualitás.


Szag, illetve illatérzékelésünk már a születés pillanatában teljesen érett módon funkcionál.

A népnyelvben megtalálható kifejezések, szófordulatok, a közmondások és szólások őrzik leginkább azokat a feledésbe merült, vagy inkább csak az ösztönösség szintjén megmaradt, ott létező tudattalan tudásokat, amelyek egyszerűen csak működnek és hatnak bennünk anélkül, hogy használnánk őket tudatosan. 


“Nem kötöm az orrodra”, “orra alá dörgöli”, “orránál fogva vezeti”, “borsot tör az orra alá”, “kiszagolta”, “utána/körbe szimatol”, “beleüti az orrát”, “büdös neki a munka”, “szag után jár”, “hozzá se szagol” – és még sok-sok módon fejeződik ki, hogy a szaglás milyen nagy jelentőséggel bíró érzékelési módunk. 

10 000-nél több illatot vagyunk képesek kis gyakorlással megkülönböztetni egymástól, s még ha tudatos szintre nem is kerülnek bizonyos illatok, szagok – mint például a feromonok – jelentős mértékben gyakorolnak hatást szexuális vágyainkra, aktivitásunkra, vagy éppen szociális kapcsolatainkra azáltal, hogy bár nem tudatosan, csupán ösztönszinten, de a rokon-, vagy éppen az ellenszenv érzését keltik bennünk, illetve kimondottan vonzóvá tesznek számunkra egy bizonyos személyt, az általa kibocsájtott feromonok. Mondhatnám úgy is, hogy illatunk az elsődleges kommunikációs csatornánk.


Érthető így, hogy a nem csupán illatanyagokkal, hanem egyéb hatóanyag tartalommal is rendelkező illatokkal foglalkozó területek, mint amilyen az aromaterápia, nagy jelentőséget tulajdonít nem csak az egészség támogatása, megőrzése, hanem többek között a személyiségfejlesztés, lélektani működések, életválságok kezelése, belső feszültségek oldása, kondicionáltságok és rögzültségek átírása, feloldása szempontjából is.   

A tiszta illóolajok messzemenő hatással tudnak lenni élettani folyamatokra (mint az alvás, táplálkozás, szexualitás), fizikai (emésztés, mozgásrendszer támogatás), lelki (stresszoldás) és mentális (koncentráció fokozás) szintű működéseinkre, főként ha képessé válunk arra, hogy tudatosan válasszuk meg azokat az illóolajokat, amelyekre éppen aktuálisan szükségünk van.

Tudatosságot és tudást szerezni az illóolajokkal történő öngondoskodás témájában messzemenően képessé tesz bennünket arra, hogy megváltoztassuk életünket, életmódunkat, életvezetésünket.


Az illóolajok alkalmazásának történelme van. Az ókori kultúrákban is már nagy tiszteletnek örvendtek. Korán felfedezték a növényi aromák előnyeit, széles spektrumú hatásait, tulajdonságait és előszeretettel alkalmazták is őket. 


Gondolj csak bele: az emberiség életében milyen régóta jelen vannak az illatok.

A különleges események, ünnepek, szertartások, szeánszok, vagy révülések alkalmával mindig használtak a vezetők, papok, papnők, sámánok, orákulumok olyan illatokat speciális növényi kötegekből készült füstölőket, szakrális olajokat, amelyek egyrészt támogatást adtak abban, hogy a hétköznapi érzékeléstől elszakadva, kizökkentve a rutin létből, észlelésből egy magasabb dimenzióba emeljék, másrészt pedig összekössék őket  és a közösséget transzcendens tapasztalatokkal akár. 

Napjainkban az illatmarketing egy külön terület, aminek célja egy adott márkához, helyhez, üzlethez való kötődés kialakítása, amely a tudat alatt keltett kellemes élmény érzetére apellál.


Az illatok közvetlen hatást fejtenek ki a limbikus rendszerre, amely finomhangolja legfontosabb működéseinket, rezdüléseinket. A külső ingereket integrálja és rugalmas alkalmazkodást tesz lehetővé a bennünket ért hatásokkal szemben, s ezzel együtt viselkedési módunkat, érzelmi életünket, ösztönmegnyilvánulásainkat határozza meg. Az illóolajok belélegzésével közvetlen hatást gyakorlunk az idegrendszerre. Ennek a hatásnak két iránya van, az egyik érzelmi, a másik fizikai. 


Amikor orrunkon át belélegezzük az illatokat, a szagmolekulák feloldódnak az orrüreg belsejét borító fal váladékában. Orrunkban, nagyjából szem magasságban helyezkedik el a szaglóhagyma, amit  egy váladékos membrán, vagyis a szaglóhám borít. Ennek sejtjei különlegesek, hiszen az egyetlen olyan terület ez, ahol az idegrendszer közvetlenül tud kapcsolódni a külvilággal. (Kis érdekesség, hogy ezeknek a megújulási ciklikusságuk is éppen 28 nap, tehát megegyezik a női ritmus számával…)


Orrérzékelésünk minden érzékszervünk közül a legtöbb információ befogadására és továbbítására képes. A szaglás a leghatékonyabb elemző folyamat a szervezetünkben. Tudatalattink már azelőtt, vagy akár anélkül reagál a bennünket körülvevő szagokra és illatokra, hogy azok a tudatos szintre emelkednének. Képzeld el, hogy abban az esetben ha a szaglás érzékelésünk megsérül, egész személyiségünk, jellemző magatartásunk, viselkedési mintáink megváltozhatnak. Ebből adódóan viszont, amikor elkezdjük a megfelelő illatokkal körülvenni magunkat szintén eredményes változást érhetünk el érzelmi, mentális szinteken is. Az illatok és agy, illetve idegrendszer között fennálló aktív interakció részben a titka az illóolaj alkalmazás hatékonyságának.

Bár sokan azt gondolják az olajok alkalmazása csupán illatok szagolgatásából, vagy masszázstechnikákból áll, valójában tudomány és mágia egyszerre. Tudomány, mert idegrendszeri és élettani hatásokkal, folyamatokkal dolgozik. Mágia, mert meghívjuk önmagunkba a növény rezgéseit, minőségeit, hogy támogassanak, emeljenek bennünket. 


Az illatok illékony finomságukkal, megfoghatatlan, definiálhatatlanságukkal, változékonyságukkal, áramló jelenlétükkel, lágy ölelésükkel, éppen olyanok, mint mi nők. Talán nem véletlen, hogy kifejezett érzékenységgel rendelkezünk irányukban és igyekszünk kellemes formáival körülvenni magunkat. Tegyük ezt tudatosan, megtalálva azokat az esszenciákat, minőségeket, támogató erőket, melyek leginkább ösztönöznek, szolgálnak bennünket abban, hogy testi-lelki egyensúlyba, jóllétbe érkezzünk, magasabb szintre emelve életünket, amelyben megteremthetjük magunk számára boldogságunkat.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.