A női mellek egészsége

Test-tudat

Az, hogy egy nő hogyan érzi magát a testében, milyen viszonya van a testével – egyáltalán van-e viszonya, kapcsolata vele sok mindent meghatároz. Még inkább meghatározó az, hogy hogyan viszonyulunk a testünkben zajló folyamatokhoz. Sajnos ezekről gyakran akkor kezdünk gondolkodni, amikor valamilyen tünet egy bizonyos területre, egy folyamatra irányítja a figyelmünket. Sokszor elhangzik, mert szükséges ezen változtatni: nem tanítottak meg bennünket élni a testünket, sőt élvezni annak különleges működését. Nem tanítják meg a nőket se menstruálni, se elfogadni és szeretni a testünket, pedig mindezek fontos építőkövei a nőiségnek, női létnek, női életnek, alapjai az egészséges és felszabadult szexualitásnak. Még mindig kevés nő van, aki olyan női tanításokhoz, tudásokhoz, bölcsességekhez, hiteles szakrális élményekhez kerülhet közel, amelyek rávilágítanak mélységeire és új teret nyitva benne egy egészen újfajta minőségben ismerheti fel magát.

Testkép

A női test, a női mell sokféle elvárásnak van kitéve. Ahogy a “jó test” úgy a “jó mell” fogalmát is torzítja a korszellem, sokféle közvetítőn át vetítve egy teljesen fals képet a nőről, a szépségről. Annak ellenére, hogy a tényt közhellyé koptatjuk, mégis számos nő igyekszik megfelelni ezeknek, miközben egyre frusztráltabbá válik, hiszen a Természet alkotás közben nem szabálykövető és nem hagyja magát keretek által korlátozódni, de még idealizálni, megfelelni sem akar. Így a női mell lesz valamilyen… kicsi, nagy, gömbölyű, lapos, dús és miközben látjuk a művészet pillanatfelvételein, hogy a felé állított elvárások koronként mennyire mások (akár csak a női test ideáljai), kevésszer tudjuk elfogadni olyannak őket, amilyenek.

Miért jó a melled? Mert esztétikai díszed? Mert örömforrás? Mert táplál? Vajon mitől lesz értékes számodra női tested egyik éke? És bármelyik hiányában értéktelen lesz?

Arról szerettem volna írni, hogy az illóolajok hogyan tudnak segíteni bennünket abban, hogy a mellünk egészséges és szép legyen, de aztán a téma egy egész nap mocorgott bennem, mert éppen a fentiek miatt a célom nem az, hogy megváltoztasd, átalakítsd, megtagadd azt, amilyen a melled – hanem az, hogy ápold, gondozd és szeresd, függetlenül attól, hogy “megfelelő-e”, hiszen ez sokkal fontosabb. A női test egy templom és első sorban neked nőként kell úgy bánnod vele, hogy méltó legyen arra, hogy női lelked, szellemed és mindezek mélységének és tágasságának lakhelye legyen.

A mell ápolása

Összegyűjtöttem néhány lehetőséget, amelyek abban is segíthetnek, hogy szeretve ápoljuk és abban is, hogy szeretve gyógyítsuk a mellünket. Ezeknek az illóolajos praktikáknak többféle hatása van: egyrészt lelki, hiszen az érintés által kapcsolódunk a mellünkhöz, megismerjük, figyelni kezdünk rá. Másrészt fiziológiásan, a masszázs által hozzájárulunk egészséges működésükhöz, hiszen serkentjük a nyirok- és a vér keringését, hatunk a szövetekre. Harmadrészt pedig olyan hatóanyagokat juttatunk be a terápiás olajok által, amelyek jelentős prevenciós, gyógyító, szépítő szerepeket tölthetnek be,  hiszen javítják a sejtek működését, segítik a regenerálódást, egyúttal érzelmi szinten is kifejtik jótékony hatásaikat.

Általánosan ajánlott keverék 

A tömjén, a perui borsfa (pink pepper – schinus molle),  valamint a gérpfruit keveréke, egyenlő arányban adagolva frakcionált kókuszolajban könnyen elkészíthető. Ebben a keverékben a különböző kémiai hatóanyagok jól kiegészítik egymást ahhoz, hogy teljeskörűen kifejtsék jótékony hatásaikat, tehát a tisztítják, javítják, regenerálják a sejteket és szöveteket, segítik a nyirok áramlását, ezzel támogatva a mell egészségét.

Feszesítés

A vetiver, serkentve a kollagén termelését, csodákat tesz a női mellel – valósággal megszépít őket, azáltal hogy teltebbé, feszesebbé teszi a szöveteket… szóval nyugodtan tehetünk bele ebből a gyökérolajból is néhány cseppet, hiszen bőrápoló, szövetregeneráló tulajdonságai kiemelkedőek.

Akár a kor, akár a szoptatás következtében változik, ereszkedik meg a mell, van lehetőség arra, hogy az olajok segítségével visszaszerezzük eredeti feszességüket. Ebben a muskotályzsálya, a geránium, az ilang ilang, a tömjén, a borsmenta, a rozmaring és a citromfű egyenlő arányú keveréke segíthet.

A mell, mint az érzelmek tere

A mell a táplálás, az adás, a gondoskodás, az anyai minőség (nem csak az anyaság) szimbóluma és területe, persze emellett, ahogy minden női szerv, a női lélek bizonyos aspektusainak is ilyen módon tükre. A benne kialakuló betegségek sokszor ezekkel kapcsolatos konfliktusokat, kimondatlanságokat, elfojtásokat, félelmeket jelenítenek meg.

Hormonhatások

Ugyanakkor nem mondható el, minden esetben az, hogy a mellben létrejövő kóros változások egyértelműen pszichoszomatikus eredetűek, hiszen a sajnos rengeteg nőt érintő ösztrogén dominancia olyan külső hatások következtében is kialakul, amelyeket egyre nehezebb elkerülni. A xeno-ösztrogének áradata, ami ránk zúdul olyan tünetekkel együtt járhat, amelyek a mellben jelentkeznek.

A mellfeszülés, mint tünet gyakran a menstruációt megelőző időben jelentkezik és mértéke együtt változik a ciklus során beöetkező hormonváltozásokkal. Lehetséges, hogy egyéb tünetekkel együtt jár ekkor premenstruációs szindrómáról beszélünk, de önmagában nem feltétlen jelenti azt. Lehet több és kevesebb is. Mikor a mellfeszülés által okozott kellemetlen érzés, vagy fájdalom nehezíti a napjainkat alkalmazhatjuk a levendulát, akár borogatás formájában is, hogy enyhítsük a kellemetlen diszkomfort érzést.

Leggyakrabban a hormonális egyensúlyvesztésre a mell a fibrocisztás emlőbetegség formájában reagál. Ebben a betegségben olyan szövetszaporulatok jönnek létre, amelyek fájdalmasan feszülő csomókat jelentenek mindkét mellben, körülöttük pedig apró méretű ciszták jönnek létre. A ciklus folyamán a tünetek enyhülve, erősödve váltakoznak, a hormonok arányának változása szerint.

Több olyan esszenciális olaj van, ami jelentős támogatást adhatnak ebben az állapotban, ahogy a daganatos elváltozások esetében is, hiszen hatóanyagaik gátolják a rendellenes sejtnövekedést, tumorellenes tulajdonságokkal bírnak. Ilyen a szantál, levendula, citrom, tömjén, grépfruit, rózsa esszenciális olaj – a teljesség igénye nélkül. Ezekből keveréket is készíthetünk, persze megfelelő párosításban, illetve önmagukban is használhatjuk őket alternatív támogatásként a terápiában.

Cisztás elváltozások

Önmagában a cisztás elváltozások esetében is jelentős tapasztalatok vannak az olajokkal, ahogy minden ösztrogén hatás következtében kialakuló daganatos elváltozásra. A jázmin illóolaja például segít korlátozni az ösztrogént, ezáltal segít egyensúlyba hozni a mellszövetet befolyásoló hormonszinteket. A muskotályzsálya bizonyítottan képes lehet megölni a rákos sejteket és egyre inkább alkalmazzák a terápiában, hiszen rengeteg jó tapasztalat született már vele. A szegfűszegolaj javítja a keringést a mellben és csillapítja a fájdalmat.

Érdemes az olajokat ilyenkor körömvirág, vagy ricinusolaj bázisba keverni, mert azok tovább fokozhatják a terápiás hatást. A ricinus gyulladáscsökkentő hatású és elvezeti a toxinokat, a körömvirág a szövet regenerálódásában és szintén a gyulladás megszüntetésében tud segíteni.

Önmagunkhoz való viszonyunk meghatározó a gyógyulásban

Persze nem mindegy hogyan. Abban hiszek, hogy az öngyógyítási eljárásokban akkor van a legnagyobb erő, ha meg van bennünk a tudatosság, az elhatározás, a szándék, a figyelem és a szeretet. Az önmagunk, testünk, esetleges betegségünk felé való őszinte, elfogadó odafordulás. Ekkor a mechanikus tettből, szertartás, rituálé lesz és abban nem csak a test, de a lélek is gyógyul, sokkal mélyebb transzformációk, felismerések, megértések és feloldódások, kioldódások, elengedések történnek meg. Szánj időt magadra és legyen a mellmasszázs nem csak öngyógyító gyakorlatod, hanem rendszeres női egészségrutinod része. Ezzel a fajta öngondosodással közelebb léphetsz magadhoz és hatással lehetsz a testeddel való kapcsolódáson keresztül lelki jóllétedre és fizikai egészségedre is.Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.