Otthoni illóolaj alkalmazás

Ahogy egyre többen válnak igényessé arra, hogy minőségi és természetes eszközökkel gondozzák testi-lelki jólétüket, egyre nagyobb teret kap az otthoni illóolaj alkalmazás, amit gyakran otthoni aromaterápiaként emlegetünk. Fontos mégis különbséget tenni a kettő között, mert az illóolajok otthoni alkalmazása mást jelent, mint maga az aromaterápia.

Elöljáróban azonban nézzünk rá arra, hogy: mi változott meg manapság, ami azt okozza, hogy hirtelen az illóolajok sokkal jobban szem előtt vannak, sokkal populárisabbá vált az alkalmazásuk, mint néhány évvel ezelőtt?

Illóolajokat mindig is lehetett kapni. Valahogy mégsem jutott eszünkbe az, hogy ezeket az illatanyagokat többre használjuk, mint téli estéken alágyújtani a teamécsest a kerámia edényben. Legtöbben nem is várták, hogy ez bármilyen formában hozzájárulás legyen a fizikai vagy jelentősebben lelki állapotukhoz – nem is merült fel bennük, igazából csupán hangulat elem volt. Természetesen az aromaterápia már ekkor is létezett, de kevesen voltak azok, akik tudatában voltak annak, hogy a növények aromás vegyületei mit jelenthetnek az öngondoskodás szintjén és még kevesebben, akik alkalmazták is őket.

Ez azért is volt így, mert nem igazán voltak hozzáférhetőek bizonyítottan terápiás minőségű olajok. Az pedig, hogy a palackozást leszámítva, magától a termelőtől érkezzen az otthonunkba a makulátlanul tiszta esszenciális olaj, adalékok, szintetikus tartalmak, szennyeződések nélkül… fel sem merült.

Amikor a tiszta, terápiás minőség megjelent az illóolajok piacán, hatalmas változást indult el. Nem csak egy “termék”, hanem egészség kultúra, egészség modell vált elérhetővé.

Azoknak az embereknek mutat irányt, akik tisztában vannak vele, hogy az egészségük, a fizikai, energetikai, mentális, emocionális jóllétük a legfontosabb befektetésük az életükben és mindezekért minőségi és természetes módon szeretnének tenni. Ehhez nem csak eszközt adott, hanem létrehozta a tanácsadók azon hálózatát, ahol az olajokat, (ideális esetben) elsősorban elhivatott, hozzáértő, tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező személyek ajánlják és segítik támogatják az otthoni alkalmazást. Nagyon jó és értékes kapcsolódások jönnek létre ezáltal és egy olyan közeg, amely rendkívül fontos értékekre épül (szintén ideírom, hogy ideális esetben): a Természet tisztelete, környezettudatosság, egészségtudatosság, természetes megoldásokra-, vegyszermentességre-, magas minőségre való igény, emberi oldalról pedig személyesség, emberközpontúság, támogatás, partnerség, együttműködés, odafordulás a másik felé, az ő igényeit és szándékait figyelembe véve.

Szóval néhány röpke év alatt, szinte mozgalommá nőtte ki magát azoknak az embereknek az egyre szélesedő tábora, akik életmódszerűen alkalmazzák a terápiás tisztaságú illóolajokat.

De lehet-e, kell-e, lehet-e ezt otthoni aromaterápiának nevezni?

Az aromaterápia azt jelenti, egy aromterapeuta útmutatása által, felügyelete mellett bizonyos akut, vagy krónikus egészségügyi állapotokat támogatunk, gyógyítunk, akár önmagában az aromaterápia által, akár kiegészítve az orvos által előírt terápiát.

Amikor az illóolajokat terápiás módon alkalmazzuk, akkor meghatározott dózisban (ami általában nagyobb csepp számot jelent, mint amikor jóllétünk érdekében, vagy preventív jelleggel használjuk az olajokat), lökés szerű-, vagy finom impulzusokat adva, terápiás ablak beiktatásával, rövid-, vagy hosszútávon alkalmazzuk az olajokat annak érdekében, hogy testünk ismét optimálisan működjön, belső egyensúlyunk helyreálljon, teljesen, vagy lehetőségeihez mérten.

Az otthoni illóolaj-, és illóolaj alapú termékek alkalmazásának egyértelműen része, hogy természetes módon segítjük, támogatjuk szervezetünk ideális működését (lehetőség szerint hozzáértő útmutatása, hiteles forrásból származó ismeretek alapján) mégis ennél nagyobb tere van jelen lenni az életünkben és hozzájárulni, emelni, támogatni, vagyis életminőségünket megváltoztatni.

Az otthoni illóolaj alkalmazásnak ugyanis nem az a fő célja, hogy helyreállítson, hanem éppen az, hogy

behívva az olajokat az életünk különböző tereibe (egészségtámogatás, testmozgás, étkezés, szépségápolás, háztartás vezetés, stresszkezelés, önismeret) tiszta, vegyszermentes, a Természet erejére (biokémia) támaszkodva, egészséges öngondoskodást kialakítva, megelőzze a kihívások, testi-lelki kibillentségek állapotainak kialakulását, hiszen jelentős megtartó erővel bír ehhez.

Tehát azt gondolom, hogy az otthoni illóolaj alkalmazás jóval több, mint kihívás idején előkapott megoldókulcs. Kétségtelen, hogy ilyen módon is hatékony, de sokkal inkább megérthető és megélhető az olajokban rejlő potenciál, ha részévé tesszük alkalmazásukat a mindennapjainknak és használjuk őket, nap, mint nap.

Célszerű akkor elkezdeni ilyen módon alkalmazni az illóolajokat és az illóolaj alapú étrend kiegészítőket és vitaminokat, amikor teljesen rendben vagyunk.

Egyrészt, mert nagyobb az esélyünk, hogy hatékony prevenciós eszköztárral rendben is maradunk, másrészt pedig azért, mert a szervezet is másképp reagál, ha egy felépített életmódban működik együtt az illóolajokkal, mint amikor csak egy bizonyos kihívás idején vesszük magunkhoz őket.

A magam részéről a népszerűsítésükkel szeretném a prevenció, a wellness életmód általi lehetőségek felé fordítani azokat, akik holisztikus spektrumú eszköztárat szeretnének birtokolni és alkalmazni, hiszen amellett, hogy értelemszerűen ez létszükség, sokkal könnyebb is az egészségünket tudatosan gondozni, megtartani, mint problémák esetén hirtelen felismerve annak mindenekfelett való fontosságát, megkísérelni a helyreállítását.

Éppen ezért célom az, hogy a wellness életmód kialakításához segítsek hozzá másokat utat mutatva annak az eszköztárnak az irányába, amelyet magam is meggyőződéssel akalmazok.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.