Karantén rutin illóolajokkal

Néhány hete már tart a “maradj otthon” össztársadalmi mozgalom és rengetegen vállalnak a mások és önmaguk érdekében is lemondásokat azért, hogy mielőbb megkezdhessük az új normális életünket, amiről még nem tudjuk mennyire lesz hasonlatos a pandémia előtti időkhöz… mindenesetre a jelen pillanat még benne tart bennünket egy olyan létállapotba, ami sok mindenre lehetőséget ad, ami majd befolyásolhatja az elkövetkezendő életszakaszunkat is.

Ezért is az a hozzáállásom az adott helyzethez, hogy igyekszem belőle kihozni a legjobbat és inkább lehetőségként tekintek rá, mintsem valamiféle nehézségre. Végre van alkalmam korlátlanul együtt lenni a családommal, tartalmas időt együtt tölteni – sok mindenre rámutat velünk kapcsolatban ez az időszak és jó érzés ezeknek a felismeréseknek a birtokába kerülni. Többet jógázom, többet meditálok, még jobban odafigyelek az egészségemre, hétköznap is rendszeresebben és teljesértékűbben táplálkozom, az alkalmankénti bűnözéseimet is elengedtem, ami nagyon jó érzés. Többet nevetünk, többet játszunk, többet beszélgetünk és figyelünk egymásra, már csak a 24 órás együttlét miatt is. Talán a legviccesebb észrevételem az volt, hogy most kialakított napirendből valahogy nem marad ki egyszer sem az arcápolás az illóolajokkal (általában esténként volt, hogy csak a hidratálót dobtam magamra és minden más a “na majd holnap” állapotába zuhant, így szerintem mire vége ennek az egésznek tuti újra tini leszek, mert amit a rendszeres és következetes illóolajos arcápolás a bőrrel tesz, arra újra és újra rácsodálkozom.

Ezeken túl pedig leválik rólam számos olyan dolog, amit korábban fontosnak, vagy jelentősnek tulajdonítottam, vagy egyszerűen nem is minősítettem sehogy csak természetesként része volt az életemnek, most meg rádöbbenek, hogy valójában mennyire felesleges és szükségtelen.

Szóval bőven van elengedődés és valahogy ez a belső átrendeződés megkönnyebbüléssel jár és mindennek az értékrendem átalakulása a következménye olyan területeken is, amire az eddigi “normális”-nak elfogadott kategóriája nem engedett tudatosan rátekinteni. Most azonban, hogy viszonyítási pontokat, kiszámíthatóságot, biztosságot veszítettem bizonyos értelemben, ahogy sokan mások is, jó terep nyílt, hogy megfejlődjek, megerősítsek gyengeségeket, vagy épp eddig gyengeségnek érzett tulajdonságaimban, működéseimben felismerjem az erőmet és teret nyissak magamban is a változásnak.

Minden nap nagy támogatást adnak az olajok abban, hogy konstruktív és építő időszak legyen ez az életünkben és a nehézségek lehetőséggé váljanak, amelyek meghatározzák az életünket majd a későbbiekben is.

Szívesen megmutatom nektek, hogy nekünk hogyan vannak jelen az olajok a hétköznapok során. Az olajok az egész család patrónusává váltak már a kihívások előtti időben is, de most hatványozottan mutatkoznak meg azok a támogató erők, amelyek bennük lakoznak.

Ébredés után

Részemről az első dolog reggel, hogy inhalálok pár csepp olajat. Szeretem reggel a kiegyensúlyozó, vagy a citrusokból álló keveréket, de önmagában a narancs is segíthet abban, hogy derűvel, mosollyal, az élet örömmel induljon a nap. Tudatosan hangolom magam a jóra, mert annak jóval nagyobb értelme és előremutató ereje van, mint a borús hangulatnak és gondolatoknak – ráadásul mindenkire kihat.

A kisfiamnak (gyerekszettből a Steady és a Braver) és páromnak (a jóga szettből az Arise) is meg van a maga kedvenc napindítója, de most ebben az időszakban mindannyian használunk olyan bedörzsölőt, balzsamot, ami a működéseinket és a mentális egyensúlyunkat támogatja. Ezekbe eukaliptusz, ciprus, fenyőfélék kerültek.

Elindulnak a diffuzerek

Először a közös térben, az étkezőben, aztán ahogy szépen a többi helység is bevonódik a napba, sorban mindenhol a funkciónak megfelelő illatokat használjuk. A citrusok nem csak minőségében emelik az otthon terének levegőjét, hanem derűt és optimizmust hoznak. Szelíden ráhangolnak a pozitív hozzáállásra és nyugtatják is a lelket, úgy hogy közben nem tompítanak el. De szeretem a különböző fa olajokat is párologtatni, mert ezek is támogatnak a stabilitásunk megtartásában és közben védenek, erősítenek is bennünket.

Nekem a következő impulzus a jóga, meditáció gyakorlásom

Persze, hogy ehhez is használom az olajokat. Egyrészt, mert fókuszálnak, lecsendesítenek, befelé irányítanak, másrészt mert a testem felkészítik a terhelésre. Szeretem ilyenkor a rozmaringot, a borsmentát, a Balance keveréket használni, illetve a gyakorlás fókuszának megfelelő olajat választom. A meditációhoz nagyon szeretem a szantált, a cédrust, a mirhát vagy a tömjént inhalálni, tarkómra, haléntékomra kenni, mert jól támogatják a belső folyamatokat és szubtilis szinten is hozzátesznek ezekhez a belső gyakorlatokhoz, elmélyítik a bennük való időzés állapotait.

Részét képezik az étkezésnek is az olajok

Reggel elsőként amit elkortyolgatunk az kinek-kinek a maga illatos vize. Én leginkább a citromlé, citromesszencia, gyömbér olaj triót szeretem, ezután jöhet csak a tea, amibe pedig a bergamot olaja kerül. De imádom a meleg tejet kurkumával, vagy mézzel, fahéjjal és kardamommal. Mind isteni és elképesztően jó hatással van testre és lélekre egyaránt. Másképp éli meg a napot az ember, ha reggel amiből csak lehet élményt csinál és olajokkal ilyet nagyon lehet!

A fűszerolajok ott vannak az ételeinkben, salátákon, húsokon, köretekben, vagy a reggeli kásákban, smoothiekban. A kurkuma, a majoranna, az oregánó, a bazsalikom, vagy akár a citrusok. Nagyon jót tesznek az emésztésnek és az étvágynak is, ami a kisfiam esetében egy fontos szempont, mert nem csak született vega, de minimális mennyiségű ételt vesz magához időnként. Imádom, hogy még egy kis támogatást csempészhetek az ételeken keresztül is a fiúkba az olajok által és persze, hogy ilyen módon is jótékony folyamatok indulnak el bennük.

Home Office

Bár én eddig is jórészt online végeztem a tevékenységem, most azért kihívás volt, hogy miután a párom hivatása is a virtuális térbe került összeegyeztessük az munkára fordított időnket nem is egymással, hanem inkább az itthon tanyázó fiunkkal. Nincs meg az ideális körülmény, hiszen mindig van valami kérdés, kérés, igény, gondolat – szóval a kreatív tevékenységeknek kedvező csend hiánycikk lett. Kevesebbet dolgozunk, de azt az időt, amit erre szánunk sokkal koncentráltabban kell kihasználni, úgyhogy turbózom magam az olajokkal, amelyek a fókuszálást segítik, az alkotókedvet, kreativitást fokozzák és erősítik az önkifejezést, kommunikációs képességeket. Csatasorban az InTune keverék, a levendula, a borsmenta, bár engem a bármelyik illóolaj segít, hiszen a velük való kapcsolódás, az illatokba való belemerítkezés része azoknak a folyamataimnak, amelyek kifejeződnek a tevékenységem egy nagy részében is.

Kisebb részben viszont az adminisztratív jellegű feladatokhoz, a bürokratikusabb típusú részeihez a napi feladatoknak bizony kellenek a célzott olajok, mint például a fák és a szintén földelő hatású gyökér olajok.

Szieszta

Igen, amióta gyerekünk van nálunk mindig van szieszta. Ez egy szuper dolog, megtartjuk családi hagyománynak. Amíg ő alszik, addig vagy mi is lepihenünk, relaxálunk, vagy ez a két óra van fenntartva az önképzésre, olvasásra, zenehallgatásra, filmnézésre, vagy egy jó felnőtt beszélgetésre. Ilyenkor azokat az olajokat szeretjük elővenni, amelyek a pihenést, a relaxációt, az ellazultságot támogatják. Például én imádom ilyenkor a bazsalikomot inhalálni, vagy virág olajokat, de olyan is van, hogy belebújok egyszerűen a Hope keverékbe, mert azt mérhetetlenül szeretem, annyi minden van benne, ami hozzátesz a lelkemhez. Az élet iránti bizalmamat táplálja és mindig visszavezet ahhoz a belső erőhöz, ami mindig és minden körülmények között megtartott és a jövőben is megtart majd.

Ezt a napszakot egy forró teával zárom, naná hogy illóolajos… van, hogy valamely keveréket (Smart&Sassy) van, hogy a már említett bergamotot, levendulát, citrust alkalmazom.

Délután

Ilyenkor kerül elő az érzelmi aromaterápia szett. A diffuzerben a cheer keverék kerül, nekem már a vacsi főzéshez magamra kell kennem a motivate keveréket, mert nap végére kicsit lankad a lelkesedésem.

Viszont ilyenkor gyakran jönnek az illatos játékok is – így ismerkedik a kisfiam az olajokkal és szépen tanulja felismerni őket, miközben jól szórakozunk. És ha már játék… sokat segít akkor, amikor bármi miatt is, de épp nehezebben tudunk ráhangolódni a gyermeki játékra a mandarin olaj. Ez egy kötelező olaj minden szülőnek szerintem, főkén aki időnként bele merevedik az anyai, vagy apai tekintélyszerepbe. Ha ez párolog, biztos, hogy felhőtlen az együttlét.

Délután, este felé amikor már fárad a fiam, hajlamosabb kissé nehezebb természetté válni, szóval preventív jelleggel ilyenkor is kapja a mandarint, de nagyon jó hatással van rá a római kamilla is. Sokszor már ő választ magának egy olyan illatot, amit kedvel.

Az este pedig az illatos fürdők és a masszázs ideje

Nálunk ez mindenkinek jár. Az illatos fürdőnek megint csak több szerepe van annál, mint hogy egy kellemes hangulatú kikapcsolódást teremt, hiszen immunerősítő hatása is lehet, ha megfelelő olajokat alkalmazunk. Fenyők, eukaliptusz, muskotályzsálya, kakukkfű… kinek kinek intuíciói szerint.

Az esti masszázs pedig a legjobb hozzájárulás a jó alváshoz és az esti stresszoldához. Bár mi egyébként is egy ölelkezős banda vagyunk, ezeket az alkalmakat nagyon jótékonynak találom a kapcsolódások szempontjából is és jó alkalom, hogy az intimitást, a bizalmat, a kötődés erősítsük és kedveskedjünk az érintés által egymásnak.

Akár alváskönnyítő olajok, akár erősítő, védelmező keverékek, vagy az esti imához és hálaadáshoz kapcsolódó szakrális olajok vannak előtérben varázsos éjszakákat hoznak és segítenek letenni, helyretenni, beépíteni a nap eseményeit, történéseit és olyan állapothoz kísérnek, amiből örömteli és derűs nap bontakozik majd ki.

Talán mindezekből is látszik, hogy az illóolajok otthoni alkalmazása sokkal több, mint egy házi megoldókészlet a különböző szintű kihívásokra. Sokkal inkább életmód, mint időszakos, vagy pillanatnyi segítség nyújtás. Az olajok ott vannak, mindenhol az életünkben, minden tevékenységünkben, minden napi rutinunkban – mert így tudják leginkább kifejteni az életünkre minden szintű jótékony hatásaikat.

Persze most nem esett szó arról, hogy mit jelentenek a háztartásban, a takarításban, mosásban, vagy a szépségápolásban – pedig nyilván ezeken a területeken is markánsan kiveszik a részüket a feladatokból és maximális megelégedettségemre teljesítenek.

…ezért is mosolygom magamban mindig, amikor felmerül valakiben, hogy mire fogja tudni majd használni az olajokat… mert hát mindenre… az életre…

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.