Illóolajokkal a mentális erőért

A félelem gyorsabban terjed, mint a járvány. Éppen ezért, most, ebben a kihívásokkal teli időszakban nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogyan gondolkodunk és milyen érzelmi állapotoknak engedünk teret. Tudatosnak kell lenni és maradni abban, hogy milyen szellemi és emocionális minőségben éljük meg a mindennapjainkat.

Amellett, hogy a félelemnek bizonyos mértékig van létjogosultsága, hiszen evolúciós értelemben a túlélés záloga lehet (óvatosságra sarkall, éberebbé tesz, segít elkerülni a veszélyt) túlzott mértékben negatív hatással lehet nem csak mentális állapotunkra, hanem szervezetünk működésére is, tehát jobb ha nem hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk.

Most a félelem két dologra jó: szembenézni és felszámolni azt és erővé transzformálni, illetve arra, hogy éljünk azzal, ami felé motivál: legyünk óvatosak, körültekintőek. Például azzal, hogy a lehetséges megelőzés módszereit betartjuk. (higiénia, közösség kerülés, lehetőség szerint önkéntes karantén). Ennél több dolgunk azonban nem szabad, hogy legyen most a félelemmel, ennél több teret nem nyerhet.

Egy olyan krízis helyzetben, amikor váratlan, ismeretlen, kiszámíthatatlan helyzettel kell szembenézni természetes, hogy megjelenik a félelem.

Hirtelen az eddig ismert világ összedőlni látszik körülöttünk, megszokások, működések, rendszerek, rutinok, lehetőségek, viszonyítási pontok tekintetében. Az ilyen élethelyzetekben az emberek nagy része zavarttá válik, kisebb része pedig szélsőségesen szorongásos, hisztérikus állapotba kerülhet és elveszítheti realitásérzékelését.

A krízishelyzetek kezelési módja tanulható, mivel a túlélés tulajdonképpen egy mentális reflex, amit képesek vagyunk fejleszteni, szóval ahelyett, hogy most a félelmeinket erősítenénk mindenféle rémképek és aggodalmak vetítéséval fordítsunk arra figyelmet, hogy megküzdőképességeinket erősítjük – mentális értelemben is.

Erre azért is van szükség, mert az elkövetkezendő időszak tudatosságot és fegyelmet igényel. A figyelem nem lankadhat. Számos olyan új szokást kell kialakítani, ami eégszségünk megőrzésének szempontjából elengedhetetlen.

Ha a félelem és a stressz uralkodik rajtunk, akkor lankad a figyelmünk, döntési képességeink csökkennek, vagy akár teljesen el is tünnek és hibázunk. Nem beszélve a vonzás törvényéről és arról, hogy ha a félelem által valaminek erőt adunk, akkor az sokkal erősebben lesz képes hatni ránk adott esteben.

A krízis az elmét sok tekintetben jobban igénybe veszi, mint a testet.

Gondolataink, mentális hozzáállásunk fogja megszabni a következő időszak megélésének minőségét, tehát ideje arra fókuszálnunk, hogy fejben rendben legyünk.

Magát az immunrendszert is gyengíti, ha félelemmel gondolunk az esetleges betegségre. Kutatások igazolták, hogy a negatív gondolatok 10-13%-al csökkentik a T-limfociták termelődését néhány perc alatt. Ezzel szemben 1 vagy több órára is szükség lehet ahhoz, hogy a folyamat az ellenkező irányba mozduljon el.

A krízis állapotokban a legnehezebb az első sokk: a szembesülés az elkerülhetetlennel. Jelen esetben, hogy a probléma valós, itt van, jelen van és hat. Közvetlenül és közvetetten egyaránt hat az életünkre.

Ilyenkor sokan hárítanak, tagadnak, bagatelizálnak – majd összerogynak – aztán megjelenhet a düh, a harag, amit a tehetetlenség szül, és adott esetben belemerülnek a félelembe, vagy a depresszióba.

Ahogy a gyásznak, az ilyen élethelyzetnek is megvannak a maga folyamatai. Jó ha megengedjük magunknak, hogy ha úgy van keresztül menjünk ezeken az érzéseken, stádiumokon, de fontos, hogy ezt követően viszont megérkezzünk a higgadtság állapotába. Abba, amiben megjelenik a megváltoztathatatlannak az elfogadása és a megengedése annak, amire nincs, nem tud lenni ráhatásunk.

Ebben a bejegyzésben azzal szeretnék segíteni neked, hogy mentálisan hogyan tudod megtartani magad ebben a mostani helyzetben és az előttünk álló időszakban, náhny praktikával és persze az illóolajokkal.

MOZOGJ

A mozgás nem csak a test és az élettani folyamatok szempontjából elengedhetetlen, de mentális egészségünk szempontjából is. Amikor azt érzed “befagyott az agyad”, beblokkoltak a félelmeid – kezdj el mozogni. A testedzés, a jógikus testtartások, a fizikai gyakorlatok mind koordinációt igényelnek. Amikor az agyunk megkapja erre az utasítást az elhatározás és az első mozdulat által, akkor több agyterület is aktiválódik. A mozgás nem csak a feszültségeket dolgozza ki az izmaidból és a stressz szintjét csökkenti, hanem felszabadítja a gondolatok áramlását és segíti a gondolkodást. Vidd bele a mozgásba az érzéseidet. Add bele a negatív érzelmeid energiáit és ilyen módon transzformálhatod azokat, de ami ennél is több, megérezheted mennyi erő is van benned, hiszen a félelmeidben lévő energiáid is a tieid és csak annyi erőt tudsz nekik adni, amennyi benned van, jobb azokat pozitív módon hasznosítani – éppen ezért kell tudnod, hogy a félelemben csak addig van erő, amíg te felruházod vele, amitől félsz nélküled valójában tökéletesen tehetetlen és erőtlen.

A mozgás közben használj olajokat, amelyek fizikailag és mentálisan is támogatják ezt a folyamatot.

Nyisd meg magad, a légzésed, a tüdőd a borsmentával.

Az illat mély belégzésével a mozgás megkezdése előtt tudatosítsd, hogy határtalan létező vagy, szellemedben, válsztásaidban, döntéseidben szabad embet.

A borsmentával nem csak a tüdőkapacitásod növelheted, de serkentheted az izmok oxigénfelvevő képességét és fokozhatod a teljesítményed.

Egy nagyon jó olaj arra, hogy felszabadítsd magad minden nyomasztó gondolat, gond és teher alól.

Az aktív mozgás közben használhatsz olyan olajokat, amelyek serkentő hatásúak. Az egyik kedvencem ilyenkor a Motivate keverék, amelyben borsmenta, klementin, koriander, bazsalikom, yuzu, orvosi citromfű, rozmaring illóolaj is érezhető, megédesítve egy kis vaníliával.

Vagy használd a citromfüvet, lime-ot, amelyek kifejezetten a belső blokkolódásokat, lefagyottságokat oldják.

RELAXÁLJ

Most különösen fontos, hogy időt szánjunk a tudatos ellazulásra. A relaxáció nem csak arra ad alkalmat, hogy a test beépítse a mozgásból nyert tapasztalatait és, hogy az idegrendszerben is végig menjenek a mozgás következtében zajló folyamatok, hanem elengedődjenek azok a megmaradt lelki feszültségeink, amelyek még mindig tárolódnak az izmokban és gátolnak akadályoznak bennünket a szabad mozgásban, haladásban testi lelki szinten egyaránt.

Relaxálni sokkal többet jelenthet annál, mint hogy lazítunk. Ez a vizualizációs gyakorlatoknak az ideje. Olyan képeket, gondolatokat ültethetünk ilyenkor elménk kertéjbe, amelyek onnan kivirágozhatnak.

Legyenek előre megfogalmazott mondataid. Jelen idejű, pozitív kijelentések , egyes szám első személyben. „Egészséges vagyok”, „Tökéletesen működik az immunrendszerem”, „Testileg lelkileg elég erős vagyok, hogy elviseljem a kihívásokat”.

Ezekkel a gondolat magokkal felvértezheted magad, megerősítheted magad fizikai és lelki szinten egyaránt és emocionális szinten megadhatod azokat a dolgokat lelkednek, amire vágyik, ami most nem elérhető. A képzeleted nincs karanténban. Oda mész, ahhoz akihez csak szeretnél. Átölelheted szeretteid és erőt meríthetsz ebből a belső képből. Használd a képzeleted, mert bizony pszichológiai szempontból, ha nem is teljes mértékben, de valamelyest kielégítheted a kapcsolódásokra való igényeid az elme szintjén.

A relaxációhoz válassz olyan olajokat, ha félelem van benned, amelyek csillapító, érzelmileg nyugtató hatásúak.

A levendula, a bergamot önmagában, a Serenity keverék, a Peac keverék, vagy a Console összetevői együttes erejéval tud téged megtámasztani. Ha szeretnéd a felszabadultságod visszanyerni használj olyan olajokat, amelyek derűre hangolnak, mint a narancs, vagy a keverékek közül a Cheer. De amikor a szeretnéd szépséggel, harmóniával, reménnyel tölteni magad, akkor válaszd a virág olajokat, mint a római kamilla, a geránium, a rózsa, vagy az ilang-ilang.

Bízd rá magad ilyenkor az illatokra. Engedd olyan közel őket magadhoz, amilyen közel csak tudod és hagyd, hogy vezessenek. Érzelmeket fognak ébreszteni benned, folyamatokat indítanak majd, asszociációkat keltenek életre, képeket vetítene. Nincs más dolgod csak engedd, hogy történjen és semminek se szabj határt. Engedd bele magad teljesen a folyamatba… az idő korlátai nélkül merülj bele a relaxációba.

MEDITÁLJ

A meditáció egy mentális gyakorlat, amit sokszor összekevernek a relaxációval. Előzővel ellentétben a meditáció az elme teljesen passzív, befogadó állapotába való megérkezés. Nincsenek benne imaginációk, se képek, se hangok, se belső párbeszédek. Mindezek a relaxáció részét képezik és a meditáció állapotának pusztán bevezető, rávezető gyakorlati lehetnek. Úgy szoktuk mondani, hogy a relaxáció állapotában, mint az imádságban, mi szólunk Istenhez. A meditációban, Isten szól hozzánk. Nincs más dolgunk csak a tökéletes belső csend állapotában időzni.

A meditáció célja már nem az elme hangolása. A meditáció célja az egyhegyűség, amikor a fókusz egyetlen pontban összpontosul és éppen ez az egypontba szűkülés a végtelenbe való beletágulás kapuja. A meditáció célja a jelen pillanatban való létezés, felfedezése annak, hogy itt és most a pillanat végtelenségében minden tökéletes. Semmi sincs csak a vagyokság állapota És ez éppen elég.

Segíteni tudsz az elmédnek abban, hogy letegye a folyton gondolás, a probléma megoldás, a fikciógyártás, a jövő tervezés, kombinálás, spekuláció, elmélet gyártás terheit. Ezáltal tisztábbá, higgadtabbá, józanabbá válik gondolkodásod és lecsendesednek a gondolataid.

Meditációhoz használd a szakrális olajokat. Tömjént, mirhát, nárdust, vagy a szantálok valamelyikét, a buddhafát – ezek mind támogatást adnak abban, hogy csendes állapotban pihenjen az elméd.

Ha megtanulod a belső csend állapotát elérni, akkor egészen más valóságot ismersz fel és egész másként fog hatni rád a körülötted létező világ. A viszonyítási pontjaid nem külsők lesznek, hanem belül fogsz rájuk találni és megtanulsz igazodni hozzájuk, így megerősödsz valódi erőkben és értékekben, mert valódi és igaz dolgokat ismersz majd magadban fel.

SZŰRD MEG AZ INFORMÁCIÓKAT

Az elmúlt napokban a jelenlegi helyzettel kapcsolatban olvastam politikai, gazdasági, szociológiai, vallási, spirituális megközelítéseket is. Mindegyikben megközelítés fontos számomra, mert az életem különböző területeire ezek az aspektusok hatással lehetnek. Mégis ügyelek arra, hogy mértéktartóan vonódjak be.

Határozz meg a nap során egy időpontot, amikor informálódsz.

Határozd meg magadnak, hogy melyek lesznek számodra hitelesek és határozd meg azt is, hogy mennyi időt töltesz azzal, hogy tájékozódsz. Csak a szükséges információkat vedd magadhoz. Fontold meg, hogy mentális és lelki jólléted szempontjából releváns-e számodra percről percre követni a számokat a világ statisztikáiban. Előre visz? Segít? Támogat? Könnyebbé teszi a létezésed? Ha nem, akkor engedd el őket. Addig legalábbis mindenképp, amíg mentálisan is erőbe állsz.

Most különösen fontos, hogy mit engedsz be a fejedbe és az is, mit táplálsz. Minek engeded meg, hogy érzelmeket ébresszen benned. Fontos a lelki nyugalmad. Magadnak és másoknak is akkor tudsz segítségére lenni, akkor tudsz cselekvőképes maradni, ha nem sokkolod folyamatosan magad olyan dolgokkal, amire nincs ráhatásod, amit nem befolyásolhatsz.

Minél többet hallgatod és követed a híreket, amelyek között nehéz hitelesség szempontjából küönbséget tenni, annál jobban táplálod magadban azokat az érzéseket, amelyeket keltenek benned. Félelmet, eszköztelenséget, tehetetlenséget.

Ezek helyett megteheted, hogy olyan információkat fogadsz be, amelyek konstruktívak, amelyek előrevisznek, amelyek támogatnak most abban, hogy nem csak túléld, hanem a magad számára építő módon átéld, amiben most létezünk. Csak így tanulhatsz belőle.

Ilyenkor egyébként, amikor szeretnénk eligazodni igaz és hamis információk között, amikor szeretnénk rálelni az igazságra, amikor választ szeretnénk kapni, akkor a tömjén olaj tud bennünket erre hangolni. A tudatosság fényének illata – így is nevezik ezt az olajat, ami az Atya minőségét és erejét, tisztaságát és hatalmát hordozza. Amikor lélegzed, akár a hírek olvasása közben, segíteni fog abban, hogy megkülönböztesd a hamisat az igaztól.

De ott van egyébként a kardamom, ami abban segíthet ilyenkor, ami megtisztítja a fejed a zavarodottságtól és segít a dolgokat objektíven szemlélni. Vagy a muskotályzsálya, ami a külvilágból érkező negatív hatásokkal szemben segít megtartani belső erőd.

A magam részéről neki sem állok már híreket olvasni megfelelő olajos felvértezés nélkül. Felbecsülhetetlen hozzájárulást jelentenek azzal, ahogyan kifejtik a hatásukat az elmére és szelíden terelik fókuszait, simítják gondolatait és ébresztik azokat az intuíciókat, amelyek az életösztön lobogó fáklyájaként vezetnek át bennünket a nehézségeket.

FEJBEN DŐL EL

Abban hiszek, hogy a körülöttünk lévő világunkat a saját elménk teremti és mindenki olyannak ismeri fel, úgy érzékeli, amilyen minőségben maga is létezik. A gondolat a teremtő erő, amivel hatunk. Gondolkodásunk visszahat az életünkre, életünk eseményeire közvetlenül és közvetetten egyaránt. Ha gondolatainkat, vagyis elménk vadlovait megzabolázzuk, másként hatnak ránk a világ történései. Amit valóságként elfogadunk, az valóságossá válik a számunkra.

Ha folyamatosan a félelemben vagy jelen, mert azt táplálod az pánikot keltő információkal, a szüntelen esély latolgatással, a különböző forgatókönyvek előrevetítésével: a félelem tárgya kap energiát és az fog megelevenedni. Ha valaki elhiszi, hogy súlyos betegség közelít, nagyobb az esély, hogy súlyosan fog megbetegedni, ha valaki elhiszi, hogy enyhe lefolyású betegség közelít, akkor nagyobb az esély, hogy enyhe tüneteket fog tapasztalni. Ha valaki elhiszi, hogy nincs betegség, nagyobb az esély, hogy nem fog megbetegedni. Nagyon fontos most, hogy milyen hozzáállást, milyen viszonyulást alakít ki bárki… mert azt fogja megélni. A félelem egészséget nem terem.

Remélem mindannyian jól értitek ezeket a szavakat. Nem arról van szó, hogy nincs jelen a probléma, nem arról van szó, hogy nem kell figyelni, óvatosnak lenni, nem arról van szó, hogy nincs reális veszély – pusztán arról, hogy valamilyen szinten uralni kell az elmét és a benne felmerülő gondolatokat, mert azok válnak majd a valóságunkká és mert mindez segíthet a krízisben józannak maradni.

Azt vallom, hogy ebben a helyzetben nem a betegség a legnagyobb gond, hanem az összes többi dolog, ami következik utána. Szóval kell a belső erő! De hidd el! Rendkívüli belső erőforrásokkal rendelkezel, ami még csak most fogja talán számodra megmutatni magát! Vannak eszközök a kezedben, amelyekkel tehetsz magadért.

Ezekre a dolgokra, vagyis a félelem legyőzésére, a belső erőbe való beleállásra legjobb a gyömbér olaj. Kiszabadít az aggodalmak, a félelmek, az áldozat szerep rabságából és felhatalmaz, hogy felelősséget vállalj mindazokért a dolgokért, amelyekre hatással lehetsz életedben és mások életében.

A borókabogyó is most az irracionális félelmek legyőzésében segíthet. A szalmagyopár pedig abban, hogy visszatalálj nem csak a reményhez, hanem az életbe vetett bizalomhoz, ami sok mindenkiben összetört a jövő tekintetében.

NE HAGYD, HOGY ÁRTSON – ERŐSÖDJ ÁLTALA

Figyelj oda. Legyél tudatos. Ragaszkodja a realitáshoz. Nem tápláld a félelmet se magadban, se másokban. Használd most ezt az időt arra, hogy átértékeled az életed. Mi az ami most valóban fontosnak mutatja magát és a mi az ami elengedhető. Hogyan tudsz a változásokhoz alkalmazkodni? Hogyan tudod az értékrended a világszemléleted, a Természethez, az élethez, a közösséghez való viszonyulásaidat átformálni?  Hogyan értékelted eddig a jólléted, az egészséged, a minden elérhetőséget, az emberi kapcsolatokat, a szociális hálódat, a szabadságodat, a mobilitásodat, az önrendelkezésedet? Az életed? Minek szab határt az életedben most a karantén? Mire mutat rá? Milyen értékek jelennek meg, amelyek szinte láthatatlanná váltak már? Mi változik az életedben? Hogyan? Mifelé? ….mindennel kapcsolatban vizsgáld meg magadban. A család, a munka, a pénz, a halmozás, a mértéktelenség, az alázat hiánya, a kifelé vetített lét, a belső béke hiánya, az állandó, mozgás kontra mozdulatlanság… mit tanít?

Ha szeretnéd ezekben a kérdésekben megtalálni a válaszaid, használd a vetivert, ami legmélyebb belső rejtekidből fog segíteni felszínre hozni a válaszokat, vagy a fekete bors olaját, ami erőt ad a válaszaiddal szembenézni és felismerni azokat. De hívhatod segítségül a rozmaringot, ami az átmenetek a változások olaja és segít hogy biztonsággal áthaladj ennek folyamatán.

Formáld át és keretezd át a mostani helyzetet.

Nagyon fontos, hogy a tetteid ne félelemből induljanak. Ne azzal a tudattal maradj otthon, hogy erre azért van szükség, hogy ne legyél beteg, hanem hogy ezzel segítesz másoknak is egészségesnek maradni. Amikor párologtatsz, ne azért párologtasd az olajokat, hogy kiírtsd a levegőből a kórokozókat, hanem azért, hogy egyre tisztább levegő vegyen körül, amikor illóolajokkal tisztítod az otthonod, ne azzal a tudattal tedd, hogy mindenhol veszély leselkedik, hanem hogy egyre inkább tisztává válik az életed, amikor bedörzsölöd a szeretteidet olajokkal, ne a félelem vezesse a kezed, hanem a szeretet és a bizonyosság, hogy védettek és egészségesek maradnak.

Fontos, hogy milyen minőségben van tetteid közben a tudatosságod.

Öleld körül magad az illóolajokban rejlő szubtilis erők védelmével. A mirha, a nárd, a tömjén, a római kamilla nem csak óvni fognak téged a nehézségek idején, de abban is segítenek, hogy kapcsolatban maradj a láthatatlan, de bennünket szüntelenül körülölelő magasabb erőkkel, amelyek néha nagyobb összefüggésekben működnek a mi kis életünknél.

Olvastam most egy spirituális megközelítést, ami arról szól, hogy ez a pandémia helyzet tanítani akar nekünk valamit. Nem hiszek ebben. Nem akar ez a vírus semmi mást, csak teljesíteni amit a genomja diktál.

Mi viszont felemelhetjük magunkat arra a szintre, ahol képessé válunk a bennünket ért eseményeknek nem áldozatai, vagy elszenvedői lenni, hanem konstruktív hozzáállással levonni belőle azokat a tanulságokat, amelyek megjelenítődnek számunkra általa és ami majd meghatározza azt az új világot, ami éppen ezekben a sötét órákban még észrevehetetlenül, de már valahol elkezdett kibontakozni, mint egy várva várt pirkadat.

Mert ebben biztos vagyok: új világ jön, más világ jön… ami volt, most múlik.., az életünk már nem lesz olyan, mint ezelőtt, az pedig hogy milyen lesz, rajtunk áll…

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.