10 módszer a dopamin és a szerotonin szint növeléséhez

A neurotranszmitterek olyan kémiai hírvivők, amelyek elektromos jeleket hordoznak az agy neuronjai között. A dopamin és a szerotonin két fontos neurotranszmitter a mentális egészség szempontjából. Befolyásolják a hangulatot, a memóriát, az alvást, a libidót, az étvágyat és még sok mást.

Az egyensúlyhiányok hozzájárulhatnak a függőségekhez, a hangulati állapotokhoz, a memóriaproblémákhoz és a figyelem különböző típusú és mértékű zavaraihoz.

Az elmúlt évtizedekben a világon nőtt a szerotonin és a dopamin egyensúlyhiány kezelésére szolgáló gyógyszerek száma. Ezek a receptek számos mentális egészségi állapot tüneteit kezelhetik. Mégis hosszú listájuk van a lehetséges mellékhatásokról, a szédüléstől az álmatlanságig. Hatékonyságuk személyenként is változik.

Vannak, akik ki akarnak próbálni néhány nem gyógyszeres kezelést, mielőtt elköteleznék magukat a gyógyszeres kezelés mellett. Mások gyógyszert szednek, de más stratégiákkal szeretnék kiegészíteni, felváltani. Megint mások csakis a természetes megoldásokat keresik.

Az alábbiakban bemutatom a dopamin és a szerotonin növelésének 10 lehetséges módját, amelyek nem igényelnek semmilyen tablettát:

1. TESTMOZGÁS

A napi legalább 30 perces rendszeres testmozgás javítja az ember általános hangulatát. A kutatások kimutatták, hogy a hosszú távú kardiovaszkuláris testmozgás növeli az agy szerotoninszintjét. A szerotonin csökkentheti az rossz hangulatot, komorságot, valamint a depresszió tüneteit. Derűs hangulatot teremt.

2. TÖLTS IDŐT A TERMÉSZETBEN

A korábbi generációkban az emberek idejük nagy részét a szabadban töltötték. Manapság sokan beltérben dolgoznak, mesterséges megvilágítás mellett egy íróasztalnál ülve. A kutatók azt találták, hogy ha akár csak öt percet is szabadban, természetes környezetben töltünk, az javíthatja a hangulatot, növelheti a motivációt és növelheti az önbecsülést. A napfényben eltöltött idő korrelál a szerotoninnal és a dopamin szintézissel. Még egy rövid séta a parkban is javíthatja jóllétünket.

3. TÁPLÁLKOZÁS

Az étrend befolyásolhatja az ember mentális egészségét is. A kávé növeli a szerotonin és a dopamin szintjét … mindaddig, amíg fogyasztjuk. A kávézási szokás felfüggesztését követően azonban csökkenni fog az öröm hormonjainak jótékony hatása.

Az agy, amely hozzászokott a neurotranszmitterek magas szintjéhez, úgy fog működni, még normál szerotonin és dopamin szint mellett is, mintha belőlük hiány lenne. Akár 12 napig is eltarthat amíg az agy visszatér a normál állapotába.

Az omega-3 zsírsavak a természetes módon növelik a szerotoninszintet. Segítenek a szerotoninnak az idegsejt-receptorok aktiválásában, megkönnyítve a hasznosulást. Számos tanulmány kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a depressziós tüneteket. Az omega-3-at hidegvízi halakban, például lazacban találhatjuk meg.

Az internetes pletykákkal ellentétben a pulyka fogyasztása nem emeli meg az agy szerotoninszintjét. Sokan úgy gondolják, hogy a triptofánban gazdag ételek fokozhatják a hangulatot, mivel az agy triptofánt használ a szerotonin előállításához. A triptofán azonban számos más aminosavval versenyez az agyba történő eljutáshoz. Mivel alacsonyan van a test prioritási listáján, általában veszít.

Ennek ellenére fontos, hogy legyen némi triptofán az étrendben. Ha nincs elég, a szerotoninszint csökkenni fog. Ha több triptofánra van szükséged, akkor keményítőtartalmú ételeket, például teljes kiőrlésű kenyeret, burgonyát és kukoricát fogyaszthatsz.

4. MEDITÁCIÓ

A meditáció a nyugodt és koncentrált jelenlét gyakorlása. Gyakran légzéstechnikák kísérik. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a meditáció növeli a dopamin felszabadulását. Enyhítheti a stresszt és megteremtheti a belső béke érzését.

5. HÁLA

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a hála hatással van az agy önjutalmazó rendszerére. Ez korrelál a dopamin és a szerotonin felszabadulásával. A hála közvetlenül kapcsolódik a megnövekedett boldogság és megelégedettség érzésekhez.

Számos tanulmány készült a “három áldás gyakorlatának” nevezett módszerről. Egy héten keresztül minden este leírsz három dolgot, amiért hálás vagy. Azok az emberek, akik rendszeresen elvégzik ezt a gyakorlatot, általában több boldogságról és kevesebb depressziós tünetről számolnak be. 

6. ILLÓOLAJOK

Minden illóolaj növényekből származik. Ezek az olajok gyakran gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy tanulmány megállapította, hogy a tömjén, a bergamott, a levendula és a citrom illóolajok különösen hasznosak a hangulatunk emelésének szempontjából. A szaglásod segítségével arra késztetik az agyadat, hogy felszabadítsa a szerotonint és a dopamint.

Megjegyzés: Mindig CPTG minősítéssel ellátott olajat juttass a szervezetedbe. Ez garantálja, hogy semmilyen vegyszer, toxikus anyag, oldószer, növényvédő stb. nem kerül a szervezetedbe és nem károsítja az ideg-, vagy endokrin rendszered. Bár az illóolajok természetesek, tudni kell bánni velük. Ha tanácsra van szükséged, kérj térítésmentes konzultációt!)

Tömjén olaj

A tömjén vegyületein keresztül segít az érzelmek kezelésében. Az idegrendszer kiegyensúlyozását és megnyugtatását elősegítő aldehideknek és észtereknek nevezett vegyületeken keresztül éri el hatását. A nyugalom és a szorongás csökkentése érdekében bemasszírozva és inhalálva is alkalmazzuk.

Citrom esszencia

A friss citrom héjából kinyert illóolaj belélegzése gyorsan emeli a hangulatunkat. Ha kimerültnek érzed magad vagy nagyon leengedtél, ez az olaj ideális számodra. A citromolaj belélegzése erősíti a figyelmet és növeli a tanulási teljesítményt. Az általában antiszeptikus és gombaellenes tulajdonságairól ismert citromolaj segíthet megtisztítani az elmét is, tisztább gondolatokat és jobb problémamegoldást tapasztalhatunk. 

Muskotályzsálya

Ezt az illóolajat a salvia sclarea nemzetség rügyeiből és leveleiből nyerik ki. A Földközi-tenger körül termesztik, leginkább Spanyolországban és Olaszországban. Gyakran használják női hormonális kibillentségek és fájdalmas menstruációs tünetek enyhítésére. A muskotályzsályának azonban hihetetlen érzelmi előnyei vannak, beleértve a stressz csökkentését, a relaxáció érzésének megteremtését. Ezeken kívül természetes antidepresszáns is. A muskotályzsálya belélegzése csökkenti a kortizol szintet és növeli az 5-HT-t, amelyek szerotonin receptorok.

7. CÉL ELÉRÉSE

Amikor elérjük az egyik célunkat, az agyunk dopamint szabadít fel. Az agy nagyon kellemesnek találja ezt a dopaminlöketet. Tulajdonképpen dopamint keres azáltal, hogy egy másik cél érdekében kezd eldolgozni. A nagyobb célok általában a dopaminszint  növekedésével járnak. A legjobb azonban, ha kis célokkal kezdünk, hogy javítsuk a siker esélyeit. A rövid távú célok összeadódnak egy hosszú távú cél (és egy nagyobb jutalom) elérésének reményében. Ez a minta folyamatosan felszabadítja a dopamint az agyadban. Nevezhetjük a motiváció és siker kémiai képletének is.

8. BOLDOG EMLÉKEK

A kutatók megvizsgálták a hangulat és a memória közötti kölcsönhatást. Az elülső cinguláris kéregre, az agynak a figyelemhez kapcsolódó régiójára összpontosítottak. A szomorú emlékeket átélő és hordozó emberek kevesebb szerotonint termeltek abban a régióban. A boldog emlékekből táplálkozó emberek pedig több szerotonint termeltek.

9. ÚJDONSÁG

Az agy a dopamin felszabadításával reagál az újszerű tapasztalatokra. Természetesen növelheted a dopamint, ha új tapasztalatokat keresel. Bármilyen tapasztalat működni fog. Tehetsz valami egyszerűt, például egy új hobbit keresel vagy új recepttel kísérletezel. De, kipróbálhatsz valami különlegeset is, mint például az ejtőernyőzést. Minél kevésbé ismeri a tevékenységet az agyunk, annál valószínűbb, hogy dopaminnal jutalmaz majd.

10. belső munka

A kutatások azt mutatják, hogy ha megváltoztatjuk a hangulatunkat, kedvezően befolyásolhatjuk a szerotonin szintézisét az agyban. Ez azt jelenti, hogy a hangulat és a szerotonin szintézis kölcsönösen befolyásolja egymást. A különböző segítő beszélgetések, terápiák, coaching folyamatok segítenek abban, hogy kialakítsd az eszköztárad a viselkedésed, érzelemkezelésed, megoldóstratégiáid tekintetében. Segítenek abban, hogy jobban érezd magad és javítani tudj a hangulatodon. Ilyen módon közvetetten segíthetnek abban, hogy természetes módon emeld a szerotonin szintjét szervezetedben a felismerések, a megértések, „aha” élmények által.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.