Az idegtudomány 7 alapelve, ami a coachingban is működik

Egy coachnak az a feladata, hogy elősegítse és megkönnyítse a kliense számára a változás folyamatait 3 fontos területen:

 • gondolkodás (hiedelmek és attitűdök)
 • érzelmek (több tudatosság és rugalmasság)
 • viselkedés (új, egészséges szokások).

A coaching folyamata fejleszti a tartós változás támogatásához szükséges mentális készségeket, mint például az:

 • éberség
 • öntudat
 • motiváció
 • rugalmasság
 • optimizmus
 • kritikus gondolkodás
 • stresszkezelés

Különösen az életvezetési és wellness coachingban jelenik meg erőteljes beavatkozásként, amelyek segítenek a coaching alanyának a fenntartható változás kezdeményezésében és fenntartásában.

Mi köze az idegtudománynak a coachinghoz?

Eric Kandel 2000-ben elnyerte a fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díjat a neuronok memóriatárolásával kapcsolatos kutatásaiért.

Néhány évvel a Nobel előtt Kandel írt egy tanulmányt “A pszichiátria új szellemi kerete” címmel. A tanulmány elmagyarázta, hogy az idegtudomány hogyan nyújthat új képet a mentális egészségről és jólétről.

Kandel tanulmánya alapján a Yale Orvostudományi Iskola kutatói az agyalapú terápia hét alapelvét foglalták össze pszichiáterek, pszichológusok és terapeuták számára.

Ezeket az elveket aztán gyakorlati alkalmazásokká alakították át az egészségügyi és wellness, üzleti és életvezetési tanácsadók (coachok) számára.

Az egyik alapelv a következő:

“Minden mentális folyamat, még a legbonyolultabb pszichológiai folyamatok is, az agy működéséből származnak.”

A másik pedig:

“Amennyiben a pszichoterápia vagy a tanácsadás hatékony . . . feltehetően tanulási folyamat támogatásával válik azzá, olyan génexpressziós változásokat idéz elő, amelyek megváltoztatják a szinaptikus kapcsolatok erősségét.”

Ez azt jelenti, hogy az emberi interakciók és a tapasztalatok befolyásolják az agy működését.

Az agyi változásnak ez a fogalma ma már jól megalapozott az idegtudományban, és gyakran neuroplaszticitásnak nevezik.

Bőséges idegtudományi kutatások támasztják alá azt az elképzelést, hogy agyunk egész életünk során alkalmazkodó-, és változóképes marad.

Íme egy összefoglaló Kandel, Cappas és kollégái gondolatairól és arról, hogyan lehet az idegtudományt alkalmazni a terápiában és a coachingban.

Az idegtudomány hét alapelve:

 1. Mind a természet, mind a nevelés győzedelmeskedik.

Mind a genetika, mind a környezeti hatások kölcsönhatásba lépnek az agyban, hogy formálják azt és befolyásolják a viselkedésünket.

A terápia vagy a coaching stratégiai és célirányos “környezeti eszköznek” tekinthetőek a változás elősegítésére, és hatékony eszköz lehet az idegpályák alakítására.

 1. A tapasztalatok átalakítják az agyat.

Agyunk olyan érzelmekkel és emlékekkel kapcsolatos részei, mint a pre-frontális kéreg, az amygdala és a hipokampusz, nem kötöttek. Az agy alakítja és hangolja kapcsolatait a külvilágból érkező tapasztalatainkra reagálva.

 1. Az emlékek tökéletlenek.

Emlékeink soha nem adnak tökéletes beszámolót a történtekről. Az emlékeket minden alkalommal, amikor felidézzük, újraírjuk, attól függően, hogy hogyan, mikor és hol szerezzük be őket.

Például egy kérdés, fénykép vagy egy adott illat kölcsönhatásba léphet egy emlékkel, ami azt eredményezi, hogy a visszahívás során átalakul, módosul.

Az élettapasztalatok növekedésével narratívákat szövünk az emlékeinkbe. Az életünk történetét mesélő önéletrajzi emlékek mindig önreflexióval szemlélendők, pontosan azért, mert az önérzetünk is alakítja azokat.

Tudatosan vagy sem, a képzeletet arra használjuk, hogy újra felfedezzük, alakítsuk a múltunkat, és ezzel együtt fürkésszük a jelenünket és a jövőnket.

 1. Az érzelem az emlékezet kialakulásának alapja.

Az emlékek és az érzelmek egymással összefüggő idegi folyamatok.

Az amygdala, amely szerepet játszik az érzelmi aktivitásban, közvetíti a memória konszolidációjához nélkülözhetetlen neurotranszmittereket. Az érzelmi megérintődés képes aktiválni az amygdalát, ami aztán modulálja a memória tárolását.

A kutatások azt sugallják, hogy mindannyian sokféle forrásból építjük fel az érzelmeket: fiziológiai állapotunkból, a “külső” környezetre adott reakcióinkból, tapasztalatainkból és tanulásunkból, kultúránkból és neveltetésünkből.

 1. A kapcsolatok adják a változás alapját

A gyermekkori és felnőttkori kapcsolatok képesek pozitív változásokat kiváltani.

Néha csak egy ember szeretetére, gondoskodására vagy figyelmére van szükség ahhoz, hogy segítsen a másiknak jobbra változni.

Egy coaching folyamatban létrejövő kapcsolat képes segíteni az ügyfeleket az idegrendszeri folyamatok módosításában és az érzelmi szabályozás fokozásában.

 1. Az elképzelés és a cselekvés nagyjából ugyanaz az agyban.

A mentális képek vagy vizualizációk nemcsak ugyanazokat az agyterületeket aktiválják, mint a tényleges viselkedés, hanem felgyorsíthatják egy új készség elsajátítását is.

Egy másik élet elképzelése ugyanolyan sikeresen hívhatja elő a változást, mint a tényleges élmény.

 1. Nem mindig tudjuk, mit “gondol” az agyunk.

A tudattalan folyamatok nagy hatással vannak gondolatainkra, érzéseinkre és cselekedeteinkre. Vannak, akik merik ezt %-ban meghatározni, ezt azonban kerülném.

Az agy képes feldolgozni a nonverbális és tudattalan információkat, és ezek az információk befolyásolják a terápiás, segítő és egyéb kapcsolatokat, folyamatokat. Lehetséges reagálni a tudattalan észlelésekre anélkül, hogy tudatosan megértenénk a reakciót.

Röviden: A neuroplaszticitás mögött meghúzódó állítás az, hogy az agy olyan kommunikációs útvonalakat hoz létre, amelyek segítenek a gyakori gondolatok és viselkedések leghatékonyabb kialakításában. Minél többször ismételünk meg egy gondolatot vagy tevékenységet, annál könnyebben elérhetővé válnak ezek az utak. 

Ha felismerjük, megértjük, átkeretezzük a megváltoztatni kívánt gondolkodási mintákat, érzelmi működéseket, viselkedéseket és fiziológiai folyamatokat, akkor képessé válhatunk arra, hogy áthuzalozzuk az agyunkat, megváltoztassuk az idegpályákat, vagy újakat alakítsunk ki. Minél többet foglalkozunk az agyunkkal és minél többet dolgoztatjuk a változás céljainak elérése érdekében, annál hatékonyabbá válik abban, hogy (a neuroplaszticitásnak köszönhetően) kövesse ezeket az új mintákat, törekvéseket. Ennek a folyamatnak az előidézése és segítése a coaching (bizonyos értelemben nevezhető mentális edzésnek) lényege, sikerének záloga.

Mivel ennek az oldalnak az alcíme coaching & oils, nézzük, hogy hogyan és miben tudnak az olajok bekapcsolódni a neuroplaszticitás témájába.

Illóolajok és neuroplaszticitás

Ahhoz, hogy az agyunkat formálni, alakítani tudjuk – ha úgy tetszik használjuk tudatosan a neuroplaszticitását, alkalmazhatunk illóolajokat is.

A neuroplaszticitás illóolajai ideális eszközök az agy támogatására, mivel a belégzésük által közvetlenül az agyba juttatjuk őket, ahol kifejtik aztán jótékony hatásaikat. Helyileg is alkalmazhatók az agy bizonyos területeinek stimulálására például a bedörzsölés által.

Használhatjuk arra az illóolajok vegyületeit, hogy megfelelő feltételeket teremtsünk az agyunk jól működése számára.

Amire agyunknak szüksége van:

 1. Glükóz – A glükóz az agy üzemanyaga, és az agynak állandó és folyamatos glükózellátásra van szüksége a megfelelő működéshez. A test teljes glükóztartalmának körülbelül 30% -át használja fel az agyunk. Amellett, hogy az agy neuronjainak alapvető üzemanyagforrása, a glükóz- és inzulinválaszok jelentős hatással vannak az aminosav-szállításra a vér-agy gáton keresztül. A megfelelő glükóz-anyagcsere kritikus fontosságú a kiegyensúlyozott neurokémia szempontjából. Ezért fontos, hogy a vér glükózszintje (az úgynevezett vércukorszint) kiegyensúlyozott és állandó maradjon az optimális agyműködés érdekében. A kiegyensúlyozott vércukorszint támogatója a fahéj olaj, de közvetett módon használhatjuk a grapefruit és az muskotályzsálya olajat is. Előbbi a májon keresztül fejti ki hatását: A máj a szervezet glükóz (energia) tartályaként működik, és segít fenntartani az állandó  vércukorszintet azáltal, hogy kiegyensúlyozza a glükóz felvételét, tárolását és felszabadulását a szervezet energiaszükségletétől függően. Pontosabban, a felesleges glükózt eltávolítja a vérből, és glikogénné (a glükóz tárolási formájává) alakítja, amelyet aztán tárol. Amikor a vércukorszint csökken, a máj elindítja a glikogenolízisnek nevezett folyamatot, ahol a glikogén visszaalakul glükózzá, és fokozatosan felszabadul a véráramba, amíg a szintek meg nem közelítik a normál tartományt. Ha a szervezet glikogénraktárai csökkennek, a máj segít a glükóz előállításában a glükoneogenezis néven ismert folyamat révén, vagy más cukrok glükózzá alakításával. 

A muskotályzsálya: A vércukorszint egyensúlyhiánya kimerítheti a mellékveséket. Például egy cukros étel elfogyasztását követően megugrik, majd gyorsan összeomlik a vércukorszint. Ekkor a mellékveséknek kortizolt kell felszabadítaniuk a vércukorszint stabilizálása érdekében. Hasonlóképpen a stresszhormonok, például az adrenalin (epinefrin) növelhetik a vércukorszintet, hogy megfeleljenek a szervezet energiaigényének. A napi szinten tapasztalható, jelentős mértékű stressz hatására túlzott mennyiségű kortizol termelődik. Minden stresszválasz hatással van a vércukorszintre. A kimerült mellékvesék hosszútávon azonban kevesebb kortizolt termelnek és alacsonyabb vércukorszintet eredményeznek.

 1. Oxigén – egész szervezetünkben leginkább az agynak van szüksége az oxigénre. Ha eltekintünk a szélsőséges esetektől, akkor is tudjuk, hogy a legkisebb oxigénhiány (pl: rosszul szellőztetett iroda) következtében is koncentráció zavarok fordulhatnak elő és romlik a mentális állóképesség és teljesítés. Az agyi oxigénhiány súlyos állapot, aminek hátterében több kiváltó ok is állhat – ezekre most nem térek ki. Ami számunkra fontos az az, hogy amennyiben változtatni szeretnénk érzelmi állapotunkon, viselkedésünkön, gondolkodásmódunkon, megtehetjük, hogy az oxigén felvétel fokozásával is kiegészítjük ezt a folyamatot. Minél több friss levegőn való tartózkodás, jól szellőztetett környezet – támogatni fog abban, hogy kilépjünk a kognitív és emocionális mintáinkból, merevségeinkből, elakadásainkból. A borsmenta illóolaj és az egyensúly keverék például segít abban, hogy növekedjen egész szervezetünk oxigénfelvevő képessége és ezáltal fokozzuk a mentális teljesítőképességünket.
 1. Serkentés – Bizonyos illóolajok felhasználhatók arra, hogy gyengéd stimulációt biztosítsanak az agy bizonyos régióiban annak érdekében, hogy aktiválják a stimuláló információk feldolgozásához használt idegpályákat. Ezekben az útvonalakban megerősödnek a neuronális kapcsolatok, és új kapcsolatok jönnek létre. 

Ezeken kívül pedig a hangulati és érzelmi hatásait használhatjuk ki az illékony vegyületeknek, amelyek támogatnak az érzelmi kiegyensúlyozottság elősegítésében és megtartásában, a stressz, csökkentésében és hangulatunk emelésében. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a szubtilis aromaterápia lehetséges eszközeit alkalmazva, dolgozzunk tulajdonképpen agyunk áthuzalozásán.

Ha érdekel a téma tarts velem a következő blogbejegyzésemben is.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.