Az önszeretet gesztusai

Az önszeretet eszközei és gesztusai magunk felé –

Számomra egy nagy kihívás volt szeretni magam, adni magamnak. Sokáig az, ahogyan kiálltam magamért, ahogy képviseltem magam, ahogy gondolkodtam önmagamról éppen emiatt – nagyon destruktív volt. Magamra nézve és másokra nézve is sokszor.

Észrevettem, hogy hatással van az önképemre és a lehetőségeimre, de az emberi kapcsolataimra, a gondolkodásomra, az egész életem alakulására is az, hogy az önmagam iránt érzett szeretet hiánya által hogyan pozicionálódom, hogyan vagyok jelen, működöm a helyzetekben, kapcsolatokban és mennyire más lenne az önszeretet állapotából teremteni az életem.

Miért nem szerettem magam? Mert egy sok tekintetben mérgező, nehéz, hiányokkal, veszteségekkel, fájdalmakkal, traumákkal teli háttérből jövök – amit persze sokan elmondhatunk magunkról. De ez egy idő után nem kifogás.

Mégis: a megszokott “nem szeretet” energia tovább működtetése sok ember életét mérgezi, miután már kilépett a mérgező kapcsolódásból: nem szereti magát, mert nem tudja értékesnek és jónak látni magát, talán azt sem tudja, hogy hogyan kell táplálón és konstruktív módon szeretni, nem pedig destruktívan (ami alapvetően nem is szeretet) – hisz mások voltak az önértékeléséhez és önképéhez kapcsolódó mintái.

Sokszor azt választjuk önképnek, amit mások mondanak nekünk magunkról, ahelyett, hogy azt látnánk és választanánk, aki vagyunk, ÉS lehetünk. Ezzel szabjuk a legnagyobb korlátokat magunknak a különböző életterületeken való növekedés tekintetében.

Áldozattá tesszük magunkat. És amíg abban vagyunk, hogy az, ahogyan vagyunk, vagy az, ahol tartunk az életben mások hibája (a háttéré, a körülményeké, a családé, a főnöké, a párkapcsolaté stb) – addig azon kívül, hogy rosszul érezzük magunkat, blokkoljuk is a cselekvőképességet és a teremtő erőt. Felelősségvállalás nélkül önmagunkért, a tetteinkért, a gondolatainkért – mindazért, amik vagyunk, amit és ahogyan cselekszünk – nem lehet fejlődni.

Persze, ez egy nem tudatos döntés és választás legtöbbünknél. Sokféle hatás következményeként vesszük magunkra a ön(nem)szeretet működéseit:

 

 • családi mintákban
 • sérülésekben
 • egy rossz párkapcsolatban
 • anyaként
 • gyerekként
 • önmagunkkal való kapcsolatunkban

 

Egészen addig tesszük ezt, amíg nem ismerjük fel, hogy ez:

 

 1. ez a magunkra vett hiedelemrendszer és a belőle fakadó kép, illetve folyamatok magunkkal kapcsolatban hamis és destruktív,
 2. ennek romboló hatása a választott viselkedésünkre, magatartásunkra, cselekvéseinkre, teremtéseinkre,

elválaszt a megelégedettség állapotától és annak lehetőségétől, hogy egy önszerető és ezáltal az életünket tekintve konstruktív létállapotba érkezzünk, amiben épülhetünk és növekedhetünk, letéve a korlátozó hiedelmeket és hitrendszereket.

Az önmagunknak adás képessége hatalmas érték. Annak az alap kapcsolatnak a gyógyítása, amelyből minden más kapcsolat és kapcsolódás teremtődik. Ennek a kapcsolatnak a gyógyítása esetünkben ezért is szerencsés, mert vannak olajaink, amelyek az erre való irányultságainkat a belső munkában még támogatják is.

Olajokat használni lehetőség. Eszköze lehet az önszeretetnek és egyben egy gesztusa is. Miért?

 

 • magad felé fordulsz egy illattal
 • kapcsolódsz magaddal
 • emeled a tudatosságod
 • dolgozol egy illattal magadon
 • gondoskodsz magadról általa
 • gyógyítod magad vele
 • változol a hatására
 • a te változásoddal változik az egész életed (a kapcsolataid, a környezeted, a működéseid, a választásaid, a döntéseid)

…szóval SZERESD MAGAD OLAJOKKAL! (first step)

Amit ajánlok közülük:

majoranna, teafa, cédrusfa, szegfűszeg, rózsa vagy geránium – ezek mind a korlátozó hitrendszerek falait oldják és tágítják a határaidat. A SZŰK-SÉG-BŐL a BŐ-SÉGBE és határtalanságba segítenek, ha választod azt, hogy megfejlődöd ezt.

Neked miben változna ezáltal az életed?

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.