A belső békéért: dōTERRA Adaptiv™ és a tudatos jelenlét fontossága

A mentális jóllét proaktív támogatása segít a belső béke megteremtésében
és az alkalmazkodásban. A tudatos jelenléttel pedig mindez egyszerűbb és
tudományosan megalapozottabb, mint valaha.


Mit jelent a tudatos jelenlét?


A tudatos jelenlét a jelen pillanatra való tudatos összpontosítás gyakorlata. A tudatos jelenlét állapotában lenni olyan fokozott lélekjelenlétet jelent, amelyben pontosan tisztában vagyunk azzal, mi zajlik a környezetünkben, mit csinálunk éppen, miközben a környezetünkre is képesek vagyunk reagálni. A tudatos jelenlétet bárki képes elérni, habár a képesség kifejlesztése gyakran igen elhivatott gyakorlást igényel. Több módszer is létezik a tudatos jelenlét
képességének fejlesztésére.

Légzés:

A tudatos jelenlét az élet legalapvetőbb tevékenységeire összpontosított figyelemmel kezdődik. A légzés ösztönös, azonban tudatosan végezni már korántsem az. A tudatos jelenlét fejlesztésének egyik első lépése, hogy odafigyeljünk a belégzésre, majd a kilégzést már céltudatosan végezzük. Ha minden figyelmünket a legelemibb emberi funkcióra, azaz a légzésre fókuszáljuk, azzal képesek leszünk fokozni a jelen pillanat tudatos megélését.

Meditáció:

Számos meditációs módszer létezik, és mindegyiknek az a célja, hogy egy
nyugodt és kiegyensúlyozott tudatállapotba kerüljünk. Ennek az a kulcsa, hogy olyan környezetben és testhelyzetben legyünk, ahol az összpontosításra, az odafigyelésre és a tudatosságra kerülhet a hangsúly.

Keress egy nyugodt és csendes helyet, ahol leülhetsz, szabj magadnak egy adott időkeretet, összpontosíts a légzésedre, és figyeld meg, mikor és merre kalandoznak el a gondolataid. Nincs más dolgod csak visszaterelni a figyelmed folyamatosan a légzésre.

Testmozgás:

A tudatos jelenlét a szellem és a test közötti kapcsolatot is felöleli. Ha a
fokozott tudatosság állapota mellé fizikai aktivitás társul, az az erősebb önérzet és az általános jóllét előmozdításának egyik leghatékonyabb módja. A jóga lényegében kapcsolatot teremt a szellem és a test között, és klinikai kutatásokkal
is alátámasztották, hogy rendszeres jógázással javítható az élet érzelmi és pszichoszociális minősége.

Összpontosíts a légzésedre, valamint a szellem és a test közötti kapcsolatra
a mozdulatok közötti átmenetek során. A reakciók helyett figyelj a benyomásaidra és arra, hová kalandoznak a gondolataid az egyes pozíciók elvégzése közben.

A tudatos jelenlét tudományos háttere


A tudatos jelenlétből fakadó előnyök tudományos vizsgálata a modern tudományok egyik legnépszerűbb területe. Kutatási adatbázisonként lehetnek ugyan eltérések, de míg 1997-ben még egy tucatnál is kevesebb klinikai vizsgálat irányult a tudatos jelenlétre a PubMed szerint, jelenleg a számuk az 5002-at is meghaladja. A pszichológiai egészségre gyakorolt hatásai komolyak és széles körben vizsgáltak. Egy 2019-es vizsgálat egyértelmű bizonyítékokkal támasztotta alá a tudatos jelenlét jótékony hatásait a mentális egészség és az általános életminőség markereire.


Érdekes módon a fizikai egészségre gyakorolt jótékony hatások is
éppilyen egyértelműen kimutathatók. Egy nemrégiben a Harvardon
végzett klinikai vizsgálat azt állapította meg, hogy a tudatos
meditáció fokozhatja az erőteljes génexpressziót, hozzájárulhat
az egészséges gyulladásos válaszreakció, az egészséges glükózanyagcsere, sőt a cirkadián ritmus szabályozásához is.

Egy 2016-os, a tudatos jelenlét fájdalomterápiában való alkalmazására
irányuló klinikai vizsgálatok kapcsán végzett metaanalízis bizonyítékokat talált a módszer pozitív hatásaira, ráadásul a nemkívánatos események jóval alacsonyabb kockázatát mutatta ki, mint az alternatív gyógymódok esetén.
.
A tudatos jelenlét állapotának eléréséhez rendkívül személyre szabott út vezet, de vannak olyan tényezők, amelyek közben a segítségünkre lehetnek. Klinikai
bizonyítékokkal támasztották alá, hogy a zenehallgatás segíthet az alapállapotú neurális hálózatunkra váltani, és ráhangolódni az adott pillanatra. Nemrégiben
közzétett klinikai kutatási eredmények emellett azt is kimutatták, hogy a tudatos meditációhoz az esszenciális olajok is tökéletes kiegészítőül szolgálhatnak.

Hogyan építhetem be az Adaptivot a tudatos
jelenléthez kialakított egyéni rutinomba?


Az Adaptiv Nyugtató keveréket kifejezetten arra a célra alkottuk meg, hogy intenzívebb nyugalmi állapothoz segítse hozzá, amikor arra a legnagyobb szüksége van. Ez a nyugtató tulajdonságairól ismert, szabadalmazott
esszenciálisolaj-keverék tökéletes kiegészítőül szolgál a tudatos jelenlétet igénylő tevékenységekhez.

Az Adaptiv Touch nagyban megkönnyíti a helyileg történő alkalmazást, és remek megoldás, ha egész nap magánál szeretné tartani. Az Adaptiv termékcsalád kifejezetten azzal a céllal készült, hogy végigkísérje Önt a fokozott tudatossághoz vezető úton. Ügyeljen a légzésére, meditáljon és mozogjon az élethosszig tartó mentális és fizikai jóllét érdekében.

Forrás: Európa Living Magazin

 

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.