Fogadalmakkal teli évkezdés helyett proaktív életvezetés

A fejlődés útja sosem lineáris, sokkal inkább spirális vonalat rajzol. Nem sok emberrel történt meg, hogy reggel azt mondta: “változtatok az életemen” – és ettől kezdve minden szituációban, minden élethelyzetben, minden külső és belső konfliktusban megtalálta a számára ideális megoldást és onnantól kezdve egy csapásra megváltozott az élete.

Legtöbbször a reaktív (így nevezzük a térkép és konkrét cél nélküli GPS-szel haladó, vagy robotpilótára kapcsolt állapotot, amiben mindig a külső körülmények, elvárások irányítanak és elszenvedői vagyunk csupán az életünknek) és proaktív üzemmód között váltakozva zajlik a jelenünk.

Minél inkább megértjük azonban a proaktív életvezetés értékeit, annál inkább dominánssá tehetjük, érvényesíthetjük, megvalósíthatjuk.

A fejlődés egy folyamat, amiben leginkább akkor leszünk eredményesek és sikeresek, ha a törekvésünket benne nem hagyjuk abba, nem adjuk fel, nem engedjük magunkat végleg visszahullani belső mocsarainkba egy-egy botlás, bukás, esés után, hanem felállunk és folytatjuk tovább, sőt mindezekből tapasztaltabban és bölcsebben jövünk ki.

A kapu

Az első lépés annak érdekében, hogy proaktív módon folytassuk az életünket: a felelősségvállalás. Gondolatainkért, szavainkért, tetteinkért.

De mit is jelent az, hogy proaktív?

Victor E. Frankl osztrák pszichológus nevéhez kapcsolódik ez a kifejezés, aki 1946-ban a “Man’s Search for Meaning” című könyvében fogalmazta meg.

Azt jelenti, hogy tudatosan irányítjuk viselkedésünket és felelősséget vállalunk, ahelyett, hogy külső körülményeket vagy más embereket okolnánk helyzetünkért, életkörülményeinkért, kapcsolataink minőségéért.

Frankl hangsúlyozta a bátorság, az egyéni felelősség, a kitartás és a döntések tudatosításának fontosságát, függetlenül a helyzettől vagy a kontextustól.

Proaktív élet – avagy a teremtő erő alkalmazása

Proaktívnak lenni azt jelenti, hogy tudatosan meghatározzuk életünk prioritásait – ezekben célokat tűzünk ki és megtervezzük a pontos és szükséges lépéseket. Azt, hogy miért, mit, hogyan akarunk elérni és azt is, hogy mindettől milyen eredményt várunk – vagyis rábírunk egy eseményt, vagy helyzetet, hogy az szándékaink szerint alakuljon. Ahelyett, hogy megvárnánk, hogy maguktól történjenek a dolgok, melyekre aztán majd valahogy reagálunk, saját magunk kezdeményezünk, irányítunk, megvalósítunk. Felkészülünk a jövőbeli problémákra, szükségletekre, változásokra, helyzetekre. Előrelátóan, konstruktívan cselekszünk.

Egyébként ennek a folyamatnak a motívuma nagyon ősi. Már az ősemberek is alkalmazták gyakorlatilag ennek a hozzáállásnak egy lehetséges technikáját, amikor a vadászat előtt a barlang falára felrajzolták az eseményeket pontosan olyan sorrendben, olyan történésekkel és eredményekkel, ahogy ők azt várták.

A spirituális gyakorlatok különböző mentális technikáiban, legyen az bármennyire is gyermekded, vagy valóban komoly gyakorlat – az elme hangolásával, vizualizációkkal, megerősítésekkel éppen erre a proaktív életvezetésre törekszünk és nincs ez másképp a pszichológia eszköztárában sem.

Erőforrásokra való rátalálás

Amikor az ember ráébred arra, hogy az élete alakulása saját kezében van, csakis tőle függ, rajta múlik, ösztönösen elkezd eszközöket gyűjteni.

Számba veszi, hogy milyen erőforrásokat talál magában, amelyeket használhat, amelyekre támaszkodhat. Milyen belső készségek és képességek, tehetségek, illetve külső eszközök lesznek segítségére abban, hogy teljes potenciálját, kapacitását céljai elérése, önmagának szánt valóságának megteremtése érdekében használja fel.

De erőforrássá válnak mindazok a belső tartalmak, sebek, sérülések, traumák is, amelyek megdolgozódtak, transzformálódtak egy folyamat vagy eddigi életünk során.

Proaktívvá válni, tehát olyan képesség, szemléletmód, hozzáállás, ami mindenképpen fejleszthető, ugyanakkor meg is kell érkezni abba az állapotba, amikor már valóban készen állunk, megérünk arra, hogy ilyen módon vegyük kézbe életünk irányítását.

Mely életterületeken legyél proaktív?

Az élet bármely területén megvalósítható és hasznos ez az attitűd. A magánéletben, párkapcsolatban, hivatásban, munkában, tanulásban, fejlődésben, egészségben, öngondoskodásban.

Az biztos, hogy ha ezt az utat választod, akkor sosem fogsz unatkozni, vagy céltalanul lézengeni az életedben. Túl ezen, ami talán még ennél is fontosabb, a tervezéssel, jövőbe tekintéssel, útiterved meghatározásával egy kiszámítható biztonsági rendszert, védőhálót is emelsz magad köré, ami megtart, amit vezérfonálként csak követned kell.

Hogyan?

Emlékezz rá, hogy a változás és változtatás egy folyamat, amiben először dinamikusan változnak a proaktív és reaktív cselekedetek, lépések, de íme néhány tipp, hogy hogyan fogj hozzá.

  1. Állíts fel prioritásokat nem csak a különböző életterületek között, hanem azokon belül is.
  2. Tűz ki célokat minden életterületen.
  3. Vedd sorra, hogy milyen készségekre, képességekre, eszközökre, tettekre, hozzáállásokra van szükséged ahhoz, hogy elérd ezeket.
  4. Rendszerezd a napjaid és az időd. Oszd be, hogy milyen feladatot, mikor végzel el. Tervezd meg az évet, a hónapokat, a heteket és a napokat is.
  5. Tudatosan kommunikálj, legyél szóban is proaktív. Kihívások közben megoldásokat, lehetőségeket, új nézőpontokat keress – azt, hogy mit tehetsz másként, ha más eredményt szeretnél kapni. A felelősség a tiéd.
  6. Végül pedig add meg magadnak az időt arra, hogy a proaktivitásban konzisztenssé válj. Ne erőlködj, de törekedj minden nappal egyre inkább megvalósítani az élethez való konstruktív hozzáállásod.
  7. Fogadd el, ha hibázol – emberi! De arra törekedj, hogy ne forduljon át ez destruktív engedékenységbe önmagaddal. Tanulj belőle, igazíts koronát és lépj tovább!
  8. Folyamatosan figyeld magad, törekedj a tudatosságodra. A működéseid, reakcióid, a viselkedésed megfigyelése, minőségének felismerése, saját játszmáid (akár önmagaddal, de még inkább másokkal) leleplezése fog segíteni a legtöbbet abban, hogy felismerd, mi az ami elválaszt a céljaid elérésétől. És sokat mutatnak abból is, hogy min változtass és mire törekedj.

Hogyan segíthetnek mindebben az illóolajok?

Röviden: az illóolajok képesek arra, hogy különböző érzéseket előhívjanak, feloldjanak, de arra is, hogy programozzuk általuk önmagunkat.

Összekapcsolhatjuk őket az inhalálás közben bizonyos pozitív megerősítő mondatokkal – s ezáltal hatékony eszközzé válnak abban, hogy támogassanak bennünket.

Az az illat, amit összekötünk egy érzelmi vagy mentális állapottal, később képes ezeket az állapotokat kiváltani, előidézni. Egészen mélyen tudunk dolgozni velük az életünkre, életvezetésünkre hatást gyakoroló működésekkel, én-állapotokkal, érzelmekkel, mentális folyamatokkal, viselkedés mintákkal.

Ajánlhatok néhány olajat neked, ami nekem már bevált?

Egyik kedvencem a Motivate – már tudod is a nevéből. Ennak az illatnak az a célja, hogy megmozdítson, ösztönözzön, tettre késztessen. Visszaadja a lendületet, amikor épp alábbhagy benned. Nekem olyankor is sokat segít, amikor jönnek az önsors rontó, elbizonytalanító, gátlásokat, félelemeket, aggodalmakat, vagy éppen szorongást keltő gondolatok.

A Cheer – szintén egy érzelmi olaj keverék. Eredendően a derű és jókedv olaja. Emocionálisan emelő hatása van. Ez azonban nem csak a napunk minősége vagy a pillanatnyi hangulat szempontjából fontos. Derűs, pozitív elmével lehet csak jó dolgokat és könnyedén teremteni.

Harmadik kedvencem az InTune ebben a témában. Fókusz. Célra tartás, összpontosítás. Jelenben maradás. Jó alternatívája a borsmenta olaj, ami szintén teljesíti ezeket a kívánt állapotokat.

…ráadásul pedig nem maradhat el a vadnarancs! A bőség és a teremtés illata, esszenciája.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.