Szakrális olajok – a Tömjén

Ha van tömjén illóolajad, akkor vedd most magadhoz az üveget, hunyd le a szemed és lélegezd be jó mélyen az illatát.

Egy rövid időre tartsd meg a vele átitatott lélegzeted és csak lassan engedd el…

Próbálj az illat mögé érzeni. Hagyd most azt, hogy maga az illat kellemes vagy kellemetlen számodra és próbálj most abba a több ezer éves szakralitásba, szentségbe belelélegezni, ami benne van ebben az illatban.

Hagyd, hogy átjárjon és beszivárogjon a szívedbe, a lelkedbe.

Mire használták a tömjént?

Az angolul: frankincense mely két régi francia szóból olvad egybe: frank – ami azt jelenti tiszta, minőségi és encense/insensium – vagyis füst.

Éppen ennek okán alkalmazták, vagyis fizikai és spirituális tisztító hatása miatt egyaránt a templomokban, szertartások során, illetve az imádság és a meditáció idején.

Persze a felhasználásnak az is oka volt, hogy megakadályozzák a tömegbe könnyen terjedő járványok, betegségek terjedését, hiszen élettani hatásait tekintve is számos jótékony hatással bír a tömjén, de nem csak ilyen értelemben teremtette meg a megfelelő teret, hanem spirituális értelemben is. Átkísérte a szertartás vezetőket és jelen lévő tömeget is az emelkedettségbe.

Minden nagy civilizáció alkalmazta a tömjént. Az egyiptomiak, rómaiak, görögök, perzsák, indiaiak egyaránt szertartásaik kellékeként tisztelték.

Vonatkozása a különböző kultúrákban

A görög mitológia szerint például a tömjént adó fa úgy jött létre, hogy Héliosz a Nap isten beleszeretett egy halandó lányba, akit az apja élve eltemetett inkább mint hogy szerelmük beteljesülhessen. Héliosz átmelegítette a talajt, mintegy karjaiba ölelte és ebből a szerelmes ölelésből a lány újjászületett a tömjénfa formájában.

A három Bölcs egyik ajándéka a kisded Jézusnak a tömjén olaj volt, ami nem véletlen, hiszen ennek a hatalmas spirituális erővel rendelkező olajnak az egyik képessége, hogy összeköti a lelket az isteni minőséggel, vagyis nyitott csatornát teremt.

A tömjén a Krisztus tudatosság erejét hordozza magában és megjeleníti az isteni szeretetet a Földön. Az isteni királyság szimbóluma is.

Miben tud nekünk segíteni?

Abban tud nekünk segíteni, hogy legyen látásunk a lélek fényére, és hallásunk a mindannyiunkban jelenlévő belső bölcsesség üzeneteire.

Energetikailag nagyon komplex módon gyógyít. Amikor az embert nagy trauma éri az élete során, úgy tartják, hogy bizonyos lélekrészek leszakadnak és amíg fel nem szabadítjuk őket, benne ragadnak annak a traumatikus emléknek az energiájában. Lélekrész vesztésnek hívják ezt az állapotot és ez áll a hátterében annak, amikor valaki mindent elkövet, de nem tud egyensúlyba kerülni, nem találja a helyét, konkrétan nem érzi egésznek magát.

Amikor a belső munkák során feloldjuk ezeket a traumákat, végül visszahívjuk a leszakadt lélekrészeket és újra a saját egységünkbe integráljuk őket. Ez egy sámáni gyakorlat egyébként, melyben a sámán transz állapotban a láthatatlan világban tett utazása során megkeresi és visszahozza az elveszett lélekdarabot, nem kis megpróbáltatások árán.

Ma nem mindig van alkalmunk arra és nincs is feltétlen indíttatásunk rá, hogy sámánok segítségét kérjük, azonban beemelve a tömjént az ilyen gyakorlatokat igénylő terápiás munkába, ennek folyamatában segíteni tud bennünket.

Érzelmi tekintetben leginkább azokon tud segíteni, akik a múlt emlékeiben ragadtak és nem tudnak továbblépni. Ennek a tulajdonságnak az energetikai vonatkozása egyébként akkor is érvényesül, mikor egy haldoklót kell megsegíteni abban, hogy el tudja engedni az életet. Így az egyik fontos hospice olaj.

Spirituális támogatás

A tömjén képes átsegíteni mindenféle értelembe megnyilvánuló, de leginkább a spirituális életünkbe tolakodó krízisen és a belső káoszban rendet teremteni. Akkor is szükség van a támogatására, ha ez a spirituális krízis abban áll, hogy elveszíti az ember a valósággal való kapcsolatát miközben a finomabb szintek megismerésébe és gyakorlataiban elmerül. Ez olykor minden belső úton járóval megesik – a tömjén ilyenkor biztonsággal megtart és visszasegít a két világ között húzódó horizontra, melyen a kiegyensúlyozott spiritualitás útja vezet, s amely sokkal inkább a világ felé tart, mint el attól.

Tömjén a meditációban

Amikor meditációs olajként alkalmazzuk a tömjént, akkor könnyedebben tudjuk a kavargó elme működését lecsillapítani, elnyugtatni a benne zajló folyamatokat, elengedni a folyton gondolás, az elemzés, a probléma megoldó gondolkodás, a rágódás, az elmén keresztül való világhoz kötődés kényszerét.

Fizikai szinten is hatással van a tüdőre, javítja a légzésfunkciót, elmélyíti, teljesebbé teszi a légzést. Folyékonyan, lágyan áramló folyammá változtatja. Ez az elmélyült légzés pedig a meditáció idején olyan mint egy kötél, amibe belekapaszkodunk és vezetésével biztonságosan haladhatunk előre a kijelölt úton.

A légzés figyelése a mentális gyakorlatokban azért nagyon fontos, mert ha sikerül az elmét egységbe olvasztanunk vele, akkor az megkapja azt az elfoglaltságot, amit természete szerint megkövetel magának, azonban ezt mégis olyan módon teszi, amely egyúttal bennünket is mélyre vezet önmagukban.

A légzésfigyelése és a légzésbe való tudatos belemerülés önmagában is hatékony meditációs gyakorlat. Ennél nem is kellene igazából több…

Önmagunk megismerése

Mindannyiunkban vannak olyan sötétben maradt részek, melyekre nem szívesen nézünk rá, ha úgy tetszik olyanok, melyeket nem világít be a tudatosság fénye. Ezek a tulajdonságok, minták, működések, aspektusok így az árnyékba, vagyis a tudattalan területére süllyednek, de nem tűnnek el… nagyon is hatnak ránk és negatív módon befolyásolnak általában. A tömjén segít ezekre az árnyas, sötét belső tájakra is elvinni a fényt és beemelni az ott megbúvó tartalmakat a tudatosság terébe. Tehát a belső feltáró munkákban az olaj nagy segítséget jelent. Nem csak feltár és ezzel feltép sebeket, hanem egyszerre gyógyítja is azokat. Ezzel belső igazságaink belátásához, kimondásához segít hozzá, valamint az élet nagy törvényeinek és igazságainak meglátáshoz is, illetve a velük összhangban való élethez kísér bennünket. Ezek által segít hozzá az őszinte, tiszta, sallangoktól, ferdítésektől és hazugságoktól, vagyis az önbecsapásoktól mentes, hiteles és önazonos élethez.

Fizikai előnyei

Természetesen minden olajnak, amellett, hogy szubtilis hatással rendelkeznek, vannak a test szempontjából fontos képességei.

Top 10 hatása a Tömjén illóolajnak*

1. Segít csökkenteni a stresszreakciókat és a negatív érzelmeket

Belélegezve kimutatták, hogy a tömjénolaj csökkenti a pulzusszámot és a magas vérnyomást. Szorongásgátló és antidepresszáns, de a vényköteles gyógyszerekkel ellentétben nincs negatív mellékhatása, és nem okoz nemkívánatos álmosságot.

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a tömjénben, az incenzolban és az incensol-acetátban lévő vegyületek képesek aktiválni az ioncsatornákat az agyban a szorongás vagy a depresszió enyhítésének érdekében.

Egy egereken végzett vizsgálatban a boswellia gyanta füstölőként történő elégetése antidepresszív hatást gyakorolt: “Az incensol-acetát, egy füstölő komponens, pszichoaktivitást vált ki a TRPV3 csatornák aktiválásával az agyban.”

A kutatók azt sugallják, hogy ez a csatorna az agyban részt vett a bőr melegének észlelésében.

2. Segít az immunrendszer működésének fokozásában és a betegségek megelőzésében

Tanulmányok kimutatták, hogy a tömjén előnyei kiterjednek az immunerősítő képességekre, amelyek segíthetnek elpusztítani a veszélyes baktériumokat, vírusokat és különböző sejtburjánzással járó betegségeket. Az egyiptomi Mansoura Egyetem kutatói laboratóriumi vizsgálatot végeztek és azt találták, hogy a tömjénolaj erős immunstimuláns aktivitást mutat.

Ennek az olajnak az antiszeptikus tulajdonságai  ínygyulladás, a rossz lehelet, az üregek, a fogfájás, a szájüregi sebek és más fertőzések előfordulását csökkenthetik, amelyet plakk által kiváltott fogínygyulladásban szenvedő betegek bevonásával végzett vizsgálatokban mutattak ki.

3. Összehúzó hatású és elpusztíthatja a káros baktériumokat

A tömjén antiszeptikus és fertőtlenítőszer, amely antimikrobiális hatású. Képes természetesen eltávolítania baktériumokat és az influenzát előidéző kórokozókat a környezetből és a testből, és vegyi háztartási tisztítószerek helyett használható.

Letters in Applied Microbiology című szaklapban megjelent laboratóriumi tanulmány szerint a tömjénolaj és a mirhaolaj kombinációja különösen  hatékony kórokozók ellen. Ez a két olaj, amelyeket Kr. e. 1500 óta használnak kombinációban, szinergikus és additív tulajdonságokkal rendelkeznek, ha olyan mikroorganizmusoknak vannak kitéve, mint a Cryptococcus neoformans és a Pseudomonas aeruginosa.

4. Védi a bőrt és megakadályozza az öregedést

A tömjén előnyei közé tartozik a bőr erősítésének, rugalmasságának, baktériumok vagy foltok elleni védelmi mechanizmusainak javítása, valamint az öregedés jeleinek megakadályozása. Segíthet a bőr tonizálásában, csökkentheti a hegek és pattanások megjelenését, és kezelheti a sebeket.

Hasznos lehet a striák elhalványításában, a terhességgel kapcsolatos műtéti hegek vagy jelek, valamint a száraz vagy repedt bőr gondozására is.

A Journal of Traditional and Complementary Medicine című folyóiratban megjelent áttekintés azt mutatja, hogy a tömjénolaj csökkenti a bőrpírt és a bőrirritációt, miközben egyenletesebb bőrtónust is eredményez. Tanulmányok azt sugallják, hogy ez a pentaciklikus triterpén (szteroid-szerű) szerkezete a tömjén olajnak, amely hozzájárul a nyugtató hatáshoz irritált bőr esetén.

5. Javítja a memóriát

A kutatások azt sugallják, hogy a tömjénolaj felhasználható a memória és a tanulási funkciók javítására. Egyes állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a tömjén terhesség alatt történő használata növelheti az anya utódainak memóriáját.

Az egyik ilyen vizsgálatban, amikor a vemhes patkányok a terhességi időszak alatt kaptak tömjént, jelentősen megnőtt a tanulás, a rövid távú memória és az utódaik hosszú távú memóriája.

6. Segíthet a hormonok egyensúlyában és a termékenység javításában

A tömjénolaj előnyei közé tartozhat a menstruációval és a menopauzával kapcsolatos tünetek csökkentése a hormonszintek kiegyensúlyozásával, bár a témával kapcsolatos kutatások korlátozottak. Arra használták, hogy segítsen enyhíteni:

  • fájdalom
  • görcsök
  • székrekedés
  • fejfájás
  • szorongás
  • hányinger
  • fáradtság
  • hangulatváltozások

A tömjénolaj segíthet az ösztrogéntermelés szabályozásában is, és csökkentheti a tumor vagy a ciszta kialakulásának kockázatát a premenopauzális nőknél.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a tömjénolaj termékenységet elősegítő szerként használható, ami annak köszönhető, hogy az olaj kémiai szerkezete hasonlóan hat, mint a szteroidoké. Amikor a tömjént patkányokon belsőleg használták, növelte a termékenységet,  valamint a beültetések és életképes magzatok számát, ami arra utal, hogy az olaj növelheti a sperma mozgékonyságát és sűrűségét.

7. Megkönnyíti az emésztést

A tömjén segít az emésztőrendszernek megfelelően méregteleníteni és székletürítést produkálni. A kutatások azt mutatják, hogy segíthet csökkenteni a fájdalmat és a görcsöket a gyomorban, enyhíteni a hányingert, kiüríteni a felesleges vizet a hasból, ami puffadást okozhat, és még a PMS-hez kapcsolódó gyomorfájdalmakat is enyhítheti.

Ezt az emésztőenzimek szekréciójának felgyorsításával, a vizelési termelés növelésével, az emésztőrendszer izmainak ellazításával és a megfelelő emésztési egészséghez szükséges vérkeringés javításával teszi.  

Kimutatták, hogy a szivárgó bél szindróma, a krónikus colitis, a colitis ulcerosa, a Crohn-betegség és az IBS tüneteinek csökkentésében segíthet.

8. Alvássegítőként működik

A tömjén használatának előnyei közé tartozik a szorongás és a krónikus stressz szintjének csökkentése, amely éjszaka is fenn tud tartani. Nyugtató, földelő illata van, amely természetesen segíthet elaludni.

Ez a természetes alvástámogató segít megnyitni a légutakat, lehetővé teszi a szervezet számára, hogy elérje az ideális alvási hőmérsékletet, és kiküszöbölheti a fájdalmat, amely éberséget okoz – ezt szintén a tömjénvegyületeket elemző tanulmányok igazolták.

9. Segít csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat

Tömjén kimutatták, hogy gátolja a gyulladásos állapotokat, mint az ízületi gyulladás, fájdalmas bélbetegségek, mint az IBS.

Hasznos lehet a porcszövet lebomlásának megelőzésében, és kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a veszélyes és fájdalmas gyulladás szintjét, így természetes kezelési lehetőség az izmokat, ízületeket és inakat érintő fájdalommal kapcsolatos állapotokra.

Az írás nem a cég hivatalos állásfoglalása. A leírás nem a márka nevében tett kijelentéseket tartalmaz. Célja az ismeretterjesztés, a tömjén illóolajról fellelhető információk és aromaterápiás tapasztalatok alapján. Nem minősül ajánlásnak, terápiás útmutatásnak. Betegség esetén az olajok használata előtt kérje szakember együttműködését, orvos, gyógyszerész tanácsát.
*forrás: Tömjénolaj felhasználások és előnyök a gyógyuláshoz – Dr. Axe (draxe.com)

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.