A frakcionált kókuszolaj

Az illóolajokat felhasználástól és életkortól függően hígítani szoktuk egy bázis olajban, hiszen a hatalmas erőt érdemes és kell is esetenként finomítani a felhasználás során.

Ez sokszor felmerül kérdésként: kell-e az illóolajokat hígítani, vagy bátran lehet alkalmazni őket enélkül is?

A kérdésre kétféle válasszal is találkoztam már. Talán nem váratlan: az egyik az igen, a másik a nem. Nem gondolom, hogy bármilyen kérdésben is nálam lenne a bölcsek köve, de szeretném megosztani veletek azt, amit gondolok erről, több éves szakképzéssel a hátam mögött.

Ahogy az életben sem fekete vagy fehér minden, így ebben a kérdésben sem lehet egyoldalúan állást foglalni. Hiszen, bár a legtöbb aromaterapeuta nem javasolja az olajok hígítatlan alkalmazását, azért akadnak olyan szituációk (mint például egy csípés, égés, horzsolás, nyugtatás) amikor kivételt lehet tenni – ez nem csak az alkalmazási területtől, hanem a felhasználás módjától is függ.

Az esetek nagy többségében azonban az illóolajok hígítandóak!

Pláne, ha otthoni felhasználásról van szó és nem egy képzett szakember által vezetett és kísért terápiáról. Mindig különbséget kell tenni aromaterápia és otthoni illóolaj alkalmazás között.

Milyen következményei lehetnek, ha nem hígítjuk őket?

1. Rövid vagy hosszú távon érzékenység alakul ki az adott olajjal szemben, mert a szervezetnek megszűnik a toleranciája. Ez a kellemetlen égő bőrpírtól, a kiütésen át a komolyabb allergiás reakciókig terjedhet általában. A súlyos reakciók még világ viszonylatban is elenyészőek.

2. Túlterheljük a szervezetet, hiszen gondoljunk csak bele egyetlen csepp illóolaj egy-egy hatóanyagnak milyen mérhetetlen koncentrációja, s ennek nem csak a bőr láthatja kárát, hanem (hosszútávú, szélsőségesen nagy mennyiségű, szünet nélküli alkalmazás esetén) a máj és a vese is, attól függően, hogy hogyan metabolizálódik, hogyan bontja le a szervezet az adott illóolajat és milyen típusú hatóanyagokkal rendelkezik.

Minél tisztább és minél koncentráltabb egy illóolaj, minél erőteljesebb hatóanyagokat tartalmaz, annál inkább szükséges a hígítás – mivel annál erősebb maga az olaj.

Mint a legtöbb terápia az aromaterápia is akkor működik igazán hatékonyan, ha impulzusokat kap a szervezet és nem lerohanjuk az erőteljes hatóanyagokkal. Az impulzus pedig akkor tud megvalósulni, ha egyik tekintetben szüneteket tartunk (ez a másik gyakori kérdés: lehet-e szünet nélkül alkalmazni őket?), más tekintetben pedig hígítjuk az olajokat.

FONTOS, hogy megbecsüljük az illóolajokat és túl ezen megtanuljunk tisztelettel bánni velük. Ehhez hozzá tartozik, hogy nem csak az illóolajokat ismerjük meg, hanem az aromaterápia kultúráját is – így mindig és minden körülmények között, hosszú és rövid távon is nagy biztonsággal, s nem mellesleg sokkal gazdaságosabban alkalmazhatjuk őket.

Ezekben a kérdésekben, amikor elkezded az olajokat alkalmazni, részletes útmutatást fogsz kapni tőlem.

Az a növényi olaj, amiben hígítjuk az illóolajokat 3 célt szolgál:

  1. Elkerülni a bőr esetleges irritációját
  2. Megtartani a hatóanyagokat egy adott területen anélkül, hogy a molekulák szétszaladnának a testünkben, így intenzívebb helyi hatást tudunk elérni
  3. Csökkenthetjük az alkalmanként felhasznált hatóanyag mennyiségét, például gyerekek, vagy keverékek esetében.

Az aromaterápia tudománya az illóolajokat mindig bázisolajokkal, tehát más növényi olajokkal párosítja – amelyek nem csak megtartják, hanem tovább potencírozzák, erősítik, kiegészítik, támogatják az alkalmazott illóolajat.

Az otthoni aromaterápiában azonban általában frakcionált kókuszolajat használunk, mivel nem túl életszerű, hogy nagy mennyiségű, esetenként gyorsan avasodó, romló bázisolajat halmozzanak fel azok, akik nem munkaeszközként alkalmazzák nap, mint nap (aromaterapeuták, szépség szakemberek, természetgyógyászok).

Éppen ezért gondoltam a frakcionált kókuszolajról írok nektek most, hiszen méltatlanul kevésszer kerül említésre, pedig önmagában is remek és sokoldalú növényi olaj.

Először is nézzük meg, hogy mit is jelent az, hogy frakcionált:

A kókuszolaj állaga legtöbbször éppen olyan, mint a zsíré. Szilárd halmazállapotban találkozunk vele, ami némileg körülményessé tenné számunkra a felhasználást, ezért speciális eljárás keretén belül (hidrolízis és gőzdesztilláció) eltávolítják belőle a hosszú szénláncú zsírsavakat, mint a laurinsav, ami egyébként nem csak szilárdságát adja hanem, hozzájárul ahhoz, hogy remek bőrtisztító és bőrápoló tulajdonságai vannak a kókusz olaj szilárd halmazállapotú formájának.

Ennek az eljárásnak a következtében azonban a kókuszolaj folyékony halmazállapotúvá válik, sőt az eltarthatósága is meghosszabbodik.

Így is még sok minden jótékony hatású összetevő (közepes láncú zsírsavak) marad az olajban, mint a capril és capronsav, mirisztin és palmitin, oktánsav és dekánsav. Ezek biztosítják magas szintű hidratáló képességét, amit kiegészít A, E és C vitamin tartalma, illetve a benne található antioxidánsok, melyek a környezeti stresszek ellen védenek.

És ami miatt jó nekünk a folyékony kókuszolaj:

Egyrészt tökéletes hordozó olaj, ami minden tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy megfelelően támogassa a benne feloldott esszenciákat.

Rendkívül könnyű olaj, ami lehetővé teszi, hogy mélyre juttassuk az olajokat bőrünkben anélkül, hogy zsíros érzet maradna utána, illetve eltömítené a bőrpólusokat. Csökkenti a nemkívánatos bőrreakciók kialakulásának esélyét is.

De túllépve ezen a kézenfekvő felhasználáson a frakcionált kókuszolaj alkalmas arra, hogy testmozgások során átdörzsölve vele a testet, alternatív energiaforrást adjunk izmainknak. Ezáltal jobb teljesítményre leszünk képesek az edzés során.

Étrendünkbe illesztve nem csak a testsúly kontrollálását segíti, hanem például az inzulinrezisztencia vagy túlsúllyal járó cukorbetegség esetén is hatékonyan támogathatnak a benne lévő hatóanyagok. Elfogyasztását követően hamar a májba kerül, ahol gyorsan energia forrássá alakul és elkezdi kifejteni jótékony hatásait.

A HDL azaz, a jó koleszterint szintjét megnöveli a szervezetben.

Csökkenti az éhség érzetet, kevesebb kalória igénye lesz a szervezetnek, több zsír kerül elégetésre és nem halmozódik, nem raktározódik a kellőnél több.

Javítja az agy működését és minden olyan betegség esetén javasolt alkalmazni, ami demenciával, koncentráció zavarral, fókuszálási nehézségekkel, emlékezetvesztéssel jár együtt.

Alkalmazása belsőleg is biztonságos mindenki számára.

Rettentő ritka, hogy mellékhatást produkálna, de ebben az esetben emésztőrendszeri panaszokban jelentkezik.

És akkor egy gyors, szintén érintőleges felsorolás az egyéb felhasználásokról:

Remek hajápoló, bőrápoló, sminkeltávolító, körömápoló, masszázsolaj, de ápolhatjuk vele fa bútorainkat, szobanövényeink levelét, tisztíthatjuk festő és sminkecsetünket vele, sőt még autónk műszerfalának tisztítására is ajánlják. Mondja valaki, hogy nem sokoldalú! 🤓😃

Tetszett?

Share on facebook
Osszd meg Facebookon
Share on email
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.