Ovi kezdés illóolajokkal

Azok a bizonyos “első” dolgok az életben mindig meghatározóak és jó esetben pozitív értelemben emlékezetesek maradnak. Két éve nekem is volt egy ilyen “első élményem”, (ha nem is a romantikusabb fajtából ) mert óvodai beszoktatás témában jártam szülői értekezleten.

Ez nem csak a gyerek, hanem az egész család számára egy fordulópont, ami mindenkit érzelmileg érint valamilyen aspektusában, minőségében, mélységében, de sokszor nekünk anyáknak nehezebb az elengedés, mint a gyerekünknek, pedig bizony az fogja az ő hozzáállását is nagy mértékben befolyásolni, hogy rajtunk mit lát, mit érez, mi hogyan viszonyulunk ehhez az eseményhez akár már hónapokkal korábban.

Még messze nem mindent, de már sok mindent megtanultam az anyaságról. Például, hogy az elválásos/leválásos szakaszok, szituációk jelentik (számomra) a legnagyobb kihívást.

Pedig ha belegondolunk anyaként folyamatos elengedésben vagyunk.

Elengedődik az egységből a születés folyamán az újszülött és innentől kezdve folyton csak távolodik. Hosszú ideig már nem magunkban, de magunkon hordozzuk, magunkból tápláljuk őket és szimbiózis még szinte teljesen pótolja annak az édeni egységnek az érzését.

Aztán lekívánkoznak rólunk, mert már minden más is érdekes.

Kúszni-mászni kezdenek, aztán tipegni, totyogni, járni és a távolság ezekkel együtt növekszik. Engedjük… ez a rend. Örülünk vele, ahogy tágul a világ számára és nézzük ahogy belehelyezkedik, teret nyer, teret foglal magának benne.

És nő tovább a távolság… már egyre többször, egyre messzebbre távolodik el. A kezdetben néhány lépésnyi messzeség egyre tágul. Már a sarokig is előre szalad, vagy gurul a motoron/biciklin.

Már ott alszik a nagyinál is… már megtalálja a közeli hozzátartózókban is az otthon óvó melegét és biztonságát.

És hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy ott ülünk életünkben először a szülőin és arról beszélnek nekünk, hogyan vigyázzák, gondozzák, óvják, osztják be az idejét és foglalják el a hétköznapok, vagyis az idő nagy részében a mi kicsi kincsünket, akinek eddig mi igyekeztünk mindent testi-lelki szinten megadni és kiteljesíteni, akivel nem csak a pillanatokon, de minden gondolatunkon, szívdobbanásunkon is osztoztunk, benne volt, része volt.

Mi vagyunk a Föld és ők a Holdunk, aki folyton ott kering, mégis, észrevétlenül bár, de távolodik… most csak az oviba, aztán a suliba, aztán a haverok, aztán a csajok/pasik…. sosem lesz már olyan, mint az elején, mégha tudom is, hogy ez így van jól, nehéz… De tudom, történhet bármi, a kötelék és a szeretet, ami köztünk van időn és téren is túl van, mindenek feletti, s meg lesz még akkor is, amikor talán én már nem is…

Szóval, ahogy ott ültem annó és hallgattam a 2 napos beszoktatásról, az fogalmazódott meg bennem, hogy kelleni fog egy olaj, aztán az, hogy inkább egy keverék, aztán az, hogy a legjobb lesz egy kisebb készletet összeállítani magamnak, mert tudom, ismerem a nyitottságát, kedvességét, kezdeményezőkészégét, vagányságát… neki könnyebb lesz és ennek örülök!

Hogyan készüljünk az ovira?

Nekem mindig sokat jelent a hangolódás. Így 2 évvel ezelőtt kb ilyenkor, májusban elkezdtünk rákészülni, hogy ősszel indul az ovi.

Ovis mesék, ovis sztorik a családtagok gyerekkorából, ovi fele sétálgatás stb. Sőt kiválasztottuk már akkor azt a keveréket, amivel szerettem volna, ha addigra összeszokik és kivált belőle egy kvázi előre programozott hatást. Ez egy stabilizáló, bátorító keverék volt egyébként, amihez megerősítő mondatokat társítottam és így egy idő után, amikor érezte az illatot, anélkül, hogy tudatosult volna benne, ráhangolódott arra az érzelmi állapotra, amit elérni szerettem volna vele.

A gyerekek egyébként, mint tudjuk, érzelmileg nagyon rugalmasak. A megfelelő felkészítés már fél siker. Egy illat, ami az anyához társul, megnyugtató egy kisgyerek számára. Már a beszoktatásnál használtam a keverékeket, amivel dolgoztunk előtte. Reggel inhalálta ezeket és be is kentem vele, igazi kis diffuzerként ment az oviba.

Lelki támogatás nekünk anyáknak

Lelki támogatásra nem csak a gyereknek, hanem nekünk anyáknak is szükségünk van. Sőt, sokszor valóban nekünk nagyobb. Mi kicsit több és összetettebb érzelmeket viszünk bele a folyamatba, mint a gyerekek… ráadásul, a mi érzelmi állapotunk valóban gyökere annak, hogy ők hogyan érzik magukat, szóval az érdek az, hogy mi egyensúlyban legyünk.

Az illóolajok érzelmi hatásai vitathatatlanok. Az illatmolekulák hatnak a limbikus rendszerre, így érzelmi állapotok kialakítását és fenntartását, helyreállítását teszik lehetővé.

Fizikai támogatás

A rákészülés másik része az volt, hogy a jellemző ovis betegségeket hogyan tudom megelőzni, vagy ha kialakulnak akkor hogyan tudunk gyorsan túl lenni azokon. Ezeknek a jellemzően felsőlégúti betegségeknek egyébként van szükséges része, hiszen ezek aktiválják és erősítik meg közvetetten az immunrendszert. Az oviban többet betegeskedők általában később erősebb immunrendszerre tesznek szert, ennek ellenére több okból is igyekszünk ezeket elkerülni. Egyrészt, mert egyik anya sem bírja jól, ha beteg a gyerek. Másrészt, számukra is nehéz és nyűgös egy ilyen állapot. Másrészt a családi rutin is sok szempontból megbomlik ilyenkor (munka, alvás, otthonmaradás stb.)

A mi esetünkben két fontos területen bizonyult hasznosnak e-téren az olajok alkalmazása:

  1. sok mindennel szemben ellenállóbb volt és nagy nehezen kapott csak el valami, jellemzően amikor már mindenki más kidőlt.
  2. gyorsabban letudtuk ezeket az állapotokat
  3. nem terheltem őt semmilyen kemikáliával, szintetikus szerrel, szinte mindent természetes módon oldottunk meg.

Az illóolajok erősíthetik az immunrendszert és védhetik a légzőrendszert, ami a leginkább kitett ebben a kórban a betegségeknek. A szervezetet gyorsabb immunválaszra késztetik, a tüneteket pedig gyorsan megszüntethetik.

Természetesen alap volt, hogy kapja a probiotikumot, a narancs ízű halolaj formájában az “okosító” esszenciális zsírsavakat, valamint a gyerek vitamint – ezeket mindig nagy kedvel fogyasztja azóta is. Ezek jelentik az alapját a mai napig az egészsége támogatásának és ehhez kapcsolódnak az illóolajok, ha kell érzelmi támaszként, ha kell az egészség helyreállítóiként.

Ha szeretnéd Te is az újdonsült ovisodat olajokkal és olajos megoldásokkal támogatni, keress meg engem és mindenben szívesen segítek Neked is!

Pillants bele a mi beszoktató történetünkbe, itt írtam erről.

Tetszett?

Share on facebook
Osszd meg Facebookon
Share on email
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.