Az alap illóolajok sorozat – a citrom

Az illóolaj olyan kémiai vegyületek, amelyeket növények különböző részeiből nyernek ki más és más eljárásokkal. Amennyiben az illóolaj megfelelő minőségű és nem tartalmaz semmilyen adalékot, vegyszermaradványt, ideális éghajlatról, termőföldből származik és professzionálisan dolgozták fel, nyerték ki hatóanyagait – úgy számos pozitív élettani hatással rendelkezik.

Az illóolajokat alkalmazó életmód arra fókuszál, hogy vegyszermentes környezetben éljünk és természetes megoldásokkal válaszoljunk életünk különböző kihívásaira. Előzzük meg, hogy azok a tényezők, amelyek érzelmi vagy testi jóllét állapotunk felborítanák jelen legyenek és túlzott mértékű hatást gyakoroljanak ránk.

Ebben a sorozatban azokat az olajokat szeretném neked bemutatni, amelyeket az alap készleteinkben megtalálsz – bár a teljesség igénye nélkül, hiszen számos információval fogjuk kiegészíteni még mindazt, amit ebben a sorozatban az illóolajokról találsz. annak érdekében, hogy professzionálisan és az adott illóolaj tulajdonságait, hatásait igénylő helyzetekben alkalmazhasd.

A citrom

A citrusok héjából hidegen sajtolással kinyert olajokat esszenciáknak nevezzük. Ezek közül is a citrom az egyik nagy kedvencem, mert számos módon tudom alkalmazni – de ami a praktikus okokon túlmutat, az az illatának és kémiájának köszönhető érzelmi szinten emelő, energizáló hatása. Bár nyáron a citrusokkal óvatosabban kell bánni, mert fényérzékenyítő hatásuk van – ilyenkor is mindig tartok magamnál belőle és előszeretettel alkalmazom.

Kémiai tulajdonsága:

Az illóolajok hatásaikat a bennük lévő kémiai vegyületeknek köszönhetik, amelyek hatást fejtenek ki az élő szervezetre. A citrom spec kifejt hatást az élettelen dolgokra is – talán láttál már videót arról, ahogyan pillanatok alatt egyetlen cseppjével lebontja a polifoam golyót – na pont így tünteti el a mikroműanyagokat is mindenhonnan.

Karakterét meghatározzák a monoterpének (limonén, terpinén), de szeszkviterpéneket (bisabolén), aldehideket (geranial) és furokumariniat (bergapten, psoralen) is tartalmaz. Ez utóbbiak okozzák fényérzékenyítő tulajdonságát. Napra menni tilos a bőrön történt alkalmazást követő 12 órában.

Erre jó:

tisztítás – ebbe minden beletartozik a háztartástól egészen a testünket kívül belül tisztító programokig (máj, vese). Használom természetes tisztítószerekbe (ablak, mosogatógép, vízkőoldás, felmosás, függöny frissítő spray stb), szárítógépben az öblítő helyett a ruhák illatosítására, felülettisztítókban, ragacseltávolítókban, a mosogató szivacsok tisztítására és természetesen diffuzeren keresztül a légtér tisztítására is.

frissítés – mert nagyszerűen támogatja a koncentrációt, a figyelem összpontosításának képességét. De ezt a hatását érvényesítem italokon keresztül is, hiszen citromlében emulgeálva nagyszerű hozzávalója a turmixoknak, smoothieknak, hideg limonádéknak, gyümölcsleveknek, vagy télen a meleg teának is. Kipróbáltam már úgy is, hogy a hűtőmbe tettem – megelőzve a kellemetlen illatokat. Ezzel a céllal a cipőket, edzőcuccokat is szoktam ezzel kezelni a megfelelő módon – a higiénia egyik alap olaja.

aromatizálás – nem csak italokban, hanem ételekben is alkalmazom. Süteményekhez adom hozzá, kiváltva ezzel a citrom reszeléket, amiről nem mindig voltam meggyőződve, hogy vegyszermentes minőségben kerül bele a finomságokba. Ebben a formában azért is nagyszerű, mert az emésztésünk is jobbá válhat tőle.

öngondoskodás – a meghűléses jellegű kihívásokban, gyengeség, testhő emelkedés esetén, vagy uszodás, medencés programok után használom, hogy elkerüljem a kellemetlen tüneteket a lábamon, bőrömön. A napi rutinomnak azért a része, mert szeretném ha az érrendszerem lerakódásoktól mentes, tiszta és rugalmas lenne, illetve hogy megelőzzem a különböző kövek kialakulását a szervezetemben.

szépségápolás – nagyon jó bőrápoló, főként a zsíros, problémás bőr esetében remek választás a természetes kozmetikumok kiegészítőjeként. Csodákat művel a kezelhetetlen hajjal – érdemes kipróbálni az uszoda klóros, vagy a tenger sós vize után. Simább is és fényesebb is a hajam tőle. Használom a természetes fogfehérítőmbe is – belekerül 1 csepp és szépen eltávolítja a fogakról is azt, ami nem odavaló.

energia és lendület – az egyik olyan olaj, ami képes a motiváció energiáit ébreszteni bennem, inspirál és tettrekésszé tesz.

érzelmi management – belélegzem, amikor tiszta gondolatokra van szükségem, vagy szeretnék örömtelibb, derűsebb hangulatot teremteni magamban, vagy az otthonomban.

Így alkalmazom:

Hozzáadom a természetes tisztítószerekhez, természetes szépségápolási szerekhez – számos DIY recept került már minden témában megosztásra a VIP térben, de találsz e-bookot is majd!

Párologtatom a diffuzerben

Inhalálom a tenyeremből – érzelmi és energetikai hatásainak érvényesítése céljából, illetve ha a légzőrendszerem állapota úgy kívánja.

Beleteszem az ételekbe, italokba – minden nap iszom citrom illóolajos vizet! Az egészséges életmód egyik alap rutinja.

Vattakorongon kerül a cipőbe, tornazsákba, szennyestartóba a kellemetlen szagok elkerülése végett

Mézbe keverem és szükség esetén azzal fogyasztom, vagy adom a kisfiamnak

Keveréket készítek belőle annak a célnak megfelelően, amilyen céllal éppen alkalmazni szeretném.

Szubtilis tulajdonságai:

Az érzelmi aromaterápia a citromot, mint “a fókusz és tiszta gondolatok olaja” tartja számon. Segíti a koncentrációt, a tanulást. Kiemel a mély érzelmi állapotokból. Energiával és tettrekészséggel ruház fel. Hozzájárul ahhoz, hogy játékosan és könnyedén oldjuk meg mindennapi kihívásinkat.

Nézd meg a videót és ismerd meg a forrást, ahonnan a Te otthonodba is megérkezik:

A citrom esszencia az alapkészletek egyik fontos olaja. A regisztrációt követően a VIP felületemen még bővebben is informálódhatsz róla. Megtanítom neked a legszéleskörűbben és biztonságosan alkalmazni, hogy teljes potenciáljában élvezhesd és érvényesíthesd jótékony hatásait, s egészséged fokozása, megtartása, helyreállítása céljából.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.