Az alap illóolajok sorozat – a levendula

Az illóolaj olyan kémiai vegyületek, amelyeket növények különböző részeiből nyernek ki más és más eljárásokkal. Amennyiben az illóolaj megfelelő minőségű és nem tartalmaz semmilyen adalékot, vegyszermaradványt, ideális éghajlatról, termőföldből származik és professzionálisan dolgozták fel, nyerték ki hatóanyagait – úgy számos pozitív élettani hatással rendelkezik.

Az illóolajokat alkalmazó életmód arra fókuszál, hogy vegyszermentes környezetben éljünk és természetes megoldásokkal válaszoljunk életünk különböző kihívásaira. Előzzük meg, hogy azok a tényezők, amelyek érzelmi vagy testi jóllét állapotunk felborítanák jelen legyenek és túlzott mértékű hatást gyakoroljanak ránk.

Ebben a sorozatban azokat az olajokat szeretném neked bemutatni, amelyeket az alap készleteinkben megtalálsz – bár a teljesség igénye nélkül, hiszen számos információval fogjuk kiegészíteni még mindazt, amit ebben a sorozatban az illóolajokról találsz. annak érdekében, hogy professzionálisan és az adott illóolaj tulajdonságait, hatásait igénylő helyzetekben alkalmazhasd.

A LEVENDULA

Mikor ez a bejegyzés íródik, éppen mindenhol virágzik a levendula, mindenhol zajlik a szüret és a Balaton-felvidék különböző pontjain illatos levendula csokrokkal, bokrokkal pózolnak az emberek. Nem lehet megunni!

Általában a TOP10 illóolajok listáján mindig szerepel, amit annak köszönhet, hogy rendkívül sokféle módon alkalmazható és igazából teljesen biztonságos olajról van szó, amit gyerekek esetében is kis kortól már lehet alkalmazni. Fontos azonban megjegyezni, hogy éppen a “biztonságos levendula” a legjobb példa arra, hogy minden esetben jó, ha a palackban lévő illóolajat, annak latin nevéről is felismerjük, hiszen számos levendula fajta létezik és ezek közül van, amelyik bizony különböző kontraindikációkkal rendelkezik.

A mi esetünkben a barátságos Lavandula angustifolia/Lavandula officinalis – amiről szó van, vagyis az orvosi levenduláról.

Az illóolajat a levelek és a virágok vízgőz desztillációjával nyerik ki.

A doTERRA 2016-ban saját lepárlót hozott létre a világ 4 legnagyobb illóolaj előállító országai közé tartozó Bulgáriában. Esseterre kizárólag a levendula és orvosi citromfű olajok kinyerésére fókuszál. A legmodernebb labortechnikai eszközökkel rendelkezik.

A vízgőz desztilláció által kinyert illóolajok minőségét nagyban meghatározza az, hogy milyen gyorsan kerülnek feldolgozásra a növények. Amennyiben túl sok idő telik el a betakarítás és a feldolgozás között, a növényekben elindulnak a száradási, rothadási folyamatok, károsodik csökken hatóanyag tartalmuk. Éppen ezért ebben is szigorú kereteket állítottak: 50 km-es körzetből fogadják kizárólag a termelők által betakarított levendulát.

Kémiai tulajdonsága:

Az illóolajok hatásaikat a bennük lévő kémiai vegyületeknek köszönhetik, amelyek hatást fejtenek ki az élő szervezetre. A levendula két fő hatóanyag komponense a linalil acetát és a linalool. Ezek a kémiai összetevők határozzák meg azt, hogy miként és milyen módon fejtenek ki hatásokat. Elsősorban lazító, nyugtató, csillapító hatásai miatt kedveljük a levendulát.

Erre jó:

feszültségek, görcsök oldása: testi-lelki feszültségeinket oldhatjuk vele. Simaizom lazító hatását lehet érvényesíteni, ha adott területre visszük fel valamilyen természetes krémbe, testvajba, bázisolajban oldjuk

mozgásszervi kihívások esetén: húzódás, rándulás, zúzódás – ilyenkor mindig előkerül.

szorongások csillapítása: segít megnyugodni a háborgó mentális és érzelmi állapotok során

könnyíti az elalvást: hozzájárul ahhoz, hogy mélyebben és nyugodtabban aludjunk

csípések esetén: nyugtatja, csillapítja a kellemetlen érzeteket, viszketést.

felületi sérülések esetén (vágás, csípés, horzsolás, égési sérülés): hozzájárul ahhoz, hogy a bőr gyorsabban regenerálódjon

igazi s.o.s. olaj: alap minden természetes házipatikában

szépségápolás: natúr kozmetikumokhoz adagolva hozzájárul a bőr, a haj szépségéhez és egészséges állpotához

Iratkozz fel a YouTube csatronámra!

Így alkalmazom:

Párologtatom, hogy mély álomban tudja kipihenni magát az egész család. De délután a kisfiam körül már a “levezető időszakában” a napnak használom arra, hogy kicsit csillapítsam az aktivitását, főleg egy pörgős nap után.

Inhalálom, ha valami miatt aggodalom támad bennem, de ezt veszem elő akkor is, ha a kisfiamat kell gyorsan és hatékonyan kihoznom egy-egy nehezebb érzelmi állapotból.

Készítek belőle s.o.s. olajat, így mindig velem van és ezt használom, amikor a játszótéren, vagy a kertben valamilyen sérülés keletkezik.

Hozzáadom krémekhez és kenőcsöt is készítek belőle arra az esetre, ha valamilyen bőrirritációt, bőrproblémát (pattanás, csípés, kiütés) kell megoldanom.

Használom fejfájás, fülfájás esetében, hogy csillapítsa a fájdalmat és megszüntesse az azt kiváltó okokat és hasznát veszem légzőrendszeri kihívások esetében is.

Házi készítésű limonádéba és még az öblítőbe is kerül belőle, vagy akár a szárítógép labdáira, hogy a ruhák is átvegyék gyönyörű illatát.

Szubtilis tulajdonságai:

Az érzelmi aromaterápia a levendulát, mint “a nyugalom és a kommunikáció olaja” tartja számon. Segíti az önkifejezést, a közlést és támogat abban, hogy úgy adjuk át gondolatainkat másoknak, hogy az valóban szándékaink szerint képviseljen bennünket.

Nézd meg a videót és ismerd meg a forrást, ahonnan a Te otthonodba is megérkezik:

A videóhoz automatikus magyar fordítást tudsz beállítani.

A levendula illóolaj az alapkészletek egyik fontos olaja. A regisztrációt követően a VIP felületemen még bővebben is informálódhatsz róla. Megtanítom neked a legszéleskörűbben és biztonságosan alkalmazni, hogy teljes potenciáljában élvezhesd és érvényesíthesd jótékony hatásait, egészséged fokozása, megtartása, helyreállítása céljából.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.