Anyai kompetenciák

Számos esetben éltem meg a kiszolgáltatottság érzését azzal kapcsolatban, hogy valamilyen fizikai vagy érzelmi kihívás során nem tudok segíteni a kisfiamnak és csak tehetetlenül néztem, ahogy átrobog rajta vagy egy testi, vagy egy lelki nehézség gőzmozdonya.Szerintem ezt anyaként mindannyian megéljük – és utáljuk.

Itt persze nem csak betegségekről van szó, hanem arról is, amikor egy állapotból (nevezzük mondjuk hisztinek, túlpörgésnek, dacosságnak) szeretnénk kibillenteni a csemetét – hangos szó, gorombaság, türelmetlenség nélkül. Nem szeretek ovisokkal vitatkozni – mégis sokszor elkövettem a hibát, hogy ezekben az érzelmi viharokban igyekeztem ész érvekkel meggyőzni őt arról, hogyan is lenne jó adott esetben megoldást találni, vagy kompromisszumot kötni. Hamvába holt ötlet volt minden alkalommal.

A legnagyobb érték számomra az olajokban az, hogy az ilyen “nincs megoldás” helyzetekben nem vagyok tehetetlen. Vannak eszközeim, amelyek ráadásul őt is érzelmileg érzékenyítik és finomítják – megtanulja általuk értelmezni, kezelni, lereagálni a saját érzéseit, aminek ő sem kiszolgáltatott már, de testi diszkomfortjai esetén is számít már az olajokra, hiszen sokszor tapasztalta meg hatékony segítségüket.

El tudjátok képzelni, hogy egy határpróbálgatás alkalmával milyen gyorsan és könnyedén billentem ki és terelem más ösvényre a fiam egy illat bevetésével… mi sem egyszerűbb.

Azt szoktam mondani az anyukáknak, hogy leginkább a kompetenciájuk tágításában és az eszközeik színesítésében fognak segíteni az olajok a nevelés, terelgetés és az egészség gondozás, megőrzés terén egyaránt.

Hab a tortán, hogy nekünk anyaként milyen jó támogatást adnak, ha szükség lenne arra a bizonyos három mély (illatos) lélegzetvételre, vagy a “megy ez neked”, “elég jó vagy”, “most nem adhatod be a derekad” jellegű érzelmi támogatásra.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.