Vannak-e az illóolajokban vitaminok?

Ez lehetne egy rövid bejegyzés is, mert a válasz röviden annyi, hogy: nincsenek.

Rengetegen foglalkoznak már az illóolajokkal, így érdemes nagy körültekinétssel lenni afelől, hogy kinek a tanácsát fogadjuk meg. Egyre több “olajguru” tesz ajánlásokat és néha veszélyes tévhitek kapnak szárnyra, amelyek aztán gyorsan terjednek és keverednek a helyes információkkal, így szakértelem nélkül olykor nehéz eldönteni minek is higgyünk.

Egy ilyen urban legend például, hogy a citrus olajok C vitamint tartalmaznak, ami teljesen téves információ. Ha ránézünk arra, hogy hogyan is vonják ki a különböző gyümölcsök héjából, növényi részekből az illóolajokat, egyértelművé válik a tévedés.

De miért?

Először is a példánál maradva a citrusokat általában hidegen sajtolják. A illóolaj vegyületeit tehát magának a héjnak a vegyületei adják, amely meghatározóan ez esetben a limonén, amíg a gyümölcs C, illetve egyéb vitamin tartalmát pedig a gyümölcs húsa adja.

A többi olaj esetében pedig jellemzően a gőzdesztillációs eljárás a megszokott feldolgozási mód, melynek során a növényen áthalad a forró gőz, aminek hatására az illóolajat tartalmazó kis zsákocskák felszakadnak és az illóolaja felszabadul.

(Erről a folyamatról már írtam korábban: https://regosvolgyiregina.hu/hogyan-lesz-az-illoolaj/

Mikor az ezzel átitatott gőzt lehűtik a víz és az olaj különválik egymástól. A desztilláció hőmérsékletét több tényező befolyásolja, de általában 100 celsius fok magasságában zajlik a folyamat.

A vitaminok vízben vagy zsírban oldódnak

A növényekben található tápanyagok, vitaminok 70 celsius fok környékén lebomlanak, így érthető, hogy miért nem lehetséges, hogy az olajok vitaminokat tartalmazzanak.

Az összes víz oldható vitamin, (mint amilyen a C vitamin is) rendkívül illékony és normál hőmérsékleten egyszerűen elpárolog.

Zsírban oldódó vitaminok pedig azért nem fedezhetőek fel az illóolajokban, mert hogy sem a vízgőz desztilláció folyamán, sem a hidegen sajtolásnál nem vonódnának egyébként se ki, mivel nem illékony vegyületek.

Ilyen módon tehát ha vitamint akarunk szervezetünkbe bejuttatni, méghozzá hatékonyat, amit képes is feldolgozni és hasznosítani a szervezetünk, nem marad más: mint a Life Long Vitality Pack, illetve a gyerekek esetében az A2Z rágótabletta, ami ténylegesen fedezi a napi vitamin szükségletet. A magam részéről mindig jó szívvel ajánlom őket, mert régóta használjuk őket folyamatosan a családban és számtalan jótékony hatását élvezzük!

Az LLV-ről bővebben itt olvashattok: https://drive.google.com/file/d/1ZkMLNs1Fjy8GGtqEFWZfLw-CVYcKPLDe/view

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.