Boróka bogyó

Van több olyan olaj is, ami az évkör őszi szakaszával, annak különböző aspektusaival, minőségeivel, hívásaival nagyon jól működnek együtt, sőt támogatják, megsegítik a bennünk ilyenkor zajló belső folyamatokat.

A női olajok közül a borókabogyó (Juniper berry) érzelmi szinten abban tud bennünket erősíteni, hogy alámerüljünk és szembenézzünk mindazokkal a belső tartalmakkal, életeseményekkel, tapasztalásokkal, amelyekkel egyébként nem szívesen nézünk szembe.

Az őszi téli időszakban, amikor jelentős mértékben megfogyatkozik a fény, s a kifelé irányuló energiák kevésbé lesznek hangsúlyosak, inkább a befelé és lefelé áramló erők kapnak teret és hangsúlyt a körülöttünk lévő világhoz hasonlóan belső világunkban is, számos érzelmi kihívással nézünk szembe.

Van akinek már az is terhelést és kihívást jelent, hogy megbirkózzon ezzel a fénytelen időszakkal, amikor kevesebbet látja a tiszta eget, a Napot. Másban éppen a belső terek időszerűen sötétségbe való beletágulásai válnak félelmetessé. De olyan is van, akinek az ősz végétől tél végéig növekvő csend ijesztő, amiben semmi nem fedi el a belső hang szavát.

Mindannyian hordozunk magunkban olyan emlékeket, érzelmeket, vagy akár traumákat, amelyek erőt merítenek a körülöttünk ilyenkor nagyra növő árnyakból és megpróbálnak fölénk kerekedni.

A borókabogyó illóolaja a félelmekkel, a traumákkal, a mélységekkel való szembenézést elősegíti. A sötétségben való szükséges megmerítkezés közben védelmező palásttal von körül bennünket.

Egy másik jelentősége fizikai szintű. Az ilyenkor gyakoribb felfázásos megbetegedések esetén tehetünk vele magunkért és amennyiben nem a hideg, hanem baktériumok idézték elő tüneteinket, gyorsan és könnyedén szabaduljunk meg azoktól.

Ez a terület összefüggésben áll energetikailag a méhünkkel, de nem csak energetikailag hanem szerv szinten is kapcsolódik a vesék és a teljes kiválasztó szervrendszer egészsége a méh egészségéhez, így nekünk nőknek emiatt is különös tekintettel kell lenni rá.

A vesék az életerő tárolásán túl, magukba zárják a félelmeket, az el nem engedett könnyeket, amelyek képesek beléjük kövesedni fizikai szinten is, vagy cisztákban raktározódni, ha nem dolgozzuk fel az azokat kiváltó élettapasztalatokat.

A vesékhez a víz elem kapcsolódik, ami szintén a nőiség, az érzelmek, az áramlás, áradás energiáinak megjelenítői. Ha a vese finom szintű működése akadályozott és gátolt, blokkolni fogja a méh működését is, s ennek nem csak energetikai, hanem fizikai tünetei is lehetnek.

A borókabogyó képes mindezen érzelmek, energiák, működések felszabadítására és azoknak a konzekvenciáknak a megérlelésére, amelyek a félelemeinket erőkké nemesítik. De a saját nőiségünk megértését, a méh terébe való megtérést is elősegíti és támogatja. Teret nyit annak, hogy megértsük nőiségünk szakrális természetét, a bennük működő és ható archetípusok dinamikusan változó jellemvonásainak jelentőségét, finomságaink, érzelmi ár-apályaink helyét és szerepét, s hogy bennünk az élet és az elmúlás dallamai egyszerre lüktetnek, kapui egyszerre és egymásba nyílnak.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.