Diffuzort az otthonokba!

Már nem tudom honnan szedtem, de valahol olvastam ezt az illóolajos aranyköpést, hogy: “nem tehetsz mindenkit boldoggá – hacsak nem vagy diffuzer.” Kicsit átköltöttem egy alkalommal úgy, hogy: nem tehetsz mindenkit boldoggá – hacsak nincs egy jó diffuzered.” Szerintem mindkét állítás megállja a helyét – de a másodikat kicsit könnyebb megvalósítani.

De mi is a diffuzor?

Hideg párologtató, vagyis olyan eszköz, ami nem hő hatására juttatja a légtérbe az illóolajok molekuláit, mint például a teamécsessel alágyújtott kerámia edények, hanem ultrahang segítségével tulajdonképpen porlasztás által. Ez a módja az illóolajok párologtatásának nem csak biztonságosabb, hanem jóval hatékonyabb is, hiszen nem sérülnek a hatóanyag molekulák és semmilyen káros égéstermék sem kerül a levegőbe, így a légzőrendszerünkbe.

Miért jó használni?

A diffuzor előnye az, hogy könnyedén a légtérbe juttathatjuk vele az olajat, így finoman hangolhatjuk vele a teret és mindazoknak a hangulatát, akikkel osztozunk ezen a téren. Amikor az illóolajok hatóanyagai belekeverednek a levegőbe, kifejtik rajta keresztül jótékony hatásaikat és mindannyian, akik ott vannak részesülnek abból.

Lehet a célunk az, hogy érzelmi szinten hassunk az olajok párologtatása által, vagy az is, hogy megteremtsük egy-egy különleges alkalomnak a hangulatát, de lehet célunk az is, hogy könnyítsük a légzést és abban adjunk támogatást, hogy a tüdőnkbe áramló levegő a “minden mentes”-ség érzését és élményét adja.

Mikor használunk diffuzort?

A magam részéről mindig. Reggel elindítom őket a ház azon pontjain ahol éppen tartózkodom és minden alkalommal nagyszerű hozzájárulásnak érzem őket a hangulatom és a jóllétem támogatásához.

Minden napszaknak és minden évszaknak meg vannak a hozzá kapcsolódó illóolajai, amelyek a jelen pillanat sajátosságai szerint válnak szövetségeseinkké abban, hogy kiegyensúlyozottak legyünk és jól működjünk.

Reggel a citrusok dobnak fel. Napközben azokat az olajokat részesítem előnyben, amelyek a koncentrációmat fokozzák és segítenek abban, hogy motivált és inspirált legyek a feladataim elvégzése közben. Délután szeretem az érzelmi hatásokkal bíró olajokat érezni, vagy amelyek visszaadják az adott évszak hangulatát.

És este… oh, este imádom a hálószobában párologtatni az olajokat, nem csak azért mert igazán hatásos afrodiziákumok, hanem mert hozzájárulnak a testi-lelki ellazuláshoz, a valóban nyugodt, mély és pihentető alváshoz.

Milyen diffuzort válasszunk?

Azokba az otthonokba, munkaterekbe, iskolákba, óvodákba, ahol száraz a levegő, mindenképpen a vizes diffuzort érdemes szolgálatba állítani. Ha nem is lesz olyan hatása pára szempontjából, mint egy párásítónak (nyilván), kisebb térben akkor is tudja enyhíteni a levegő szárazságát.

Ahol párásabb a levegő és szempont, hogy ne juttassunk még több vizet a légtérbe, ott a száraz diffuzorokat érdemes alkalmazni, amelyekbe csak maga az illóolaj kerül bele. Ezeknek előnye, hogy nagyobb tere is képesek lefedni, illetve magasabb terápiás értékkel használják fel az illóolajokat, ami szempont abban az esetben, ha valamilyen légúti kihívás miatt szeretnénk olajokat alkalmazni és abban az esetben is, ha egy belső folyamatot, belső munkát szeretnénk illatokkal is megtámogatni.

A vizes párologtató esetében érdemes figyelembe venni, hogy milyen méretű a víztartálya (általában csekély a különbség), milyen üzemidőkkel működtethető, illetve hogy rendelkezik-e színváltoztató (fényterápiás) funkcióval. Ezeken kívül csak a különböző formák és méretek jelentenek közöttük különbségeket.

A jó diffuzor valóban egy áldás. Mindig sokat hozzá tudnak tenni a családi együttlétekhez, az ünnepekhez és a hétköznapi pillanatokhoz, az egyensúly megtalálásához. Engem ugyanúgy relaxál a párologtatóból felszálló ködben elmerülni a tekintetemmel, mint amikor a kandallóban táncoló tűz fényét nézem.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.