Érzelmi aromaterápia – tudomány vagy spiri blabla?

Míg az illóolajok fizikai gyógyulásra való felhasználása jól ismert, gyakran alábecsülik az érzelmeinkre gyakorolt hatásukat. A legújabb kutatások azonban kimutatták, hogy az illóolajok valóban mélyreható befolyással lehetnek hangulatunkra és érzelmeinkre.

Ebben a blogbejegyzésben  megvizsgáljuk az érzelmi aromaterápia mögött meghúzódó tudományt és azt, hogy az illóolajok hogyan javíthatják mentális jólétünket. Megnézünk néhány tanulmányt is, amelyek a témában készültek, és megnézzük, mi a jelenlegi tudományos konszenzus.

Mit is nevezünk érzelmi aromaterápiának?

Az érzelmi aromaterápia az aromaterápia egyik formája, amelyet az érzelmi jólét elősegítésére használnak. A hagyományos aromaterápiával ellentétben az illóolajok érzelmi célú felhasználása kifejezetten az érzelmi problémák megoldására irányul.

Az illóolajok érzelmi hatásai közé tartozik a stressz csökkentése, a szorongás és az aggodalom enyhítése, az érzelmi egyensúly és a pozitív érzelmek fokozása, az alvás minőségének javítása, az önbizalom növelése, a mentális koncentráció javítása.

Tehát a hagyományos aromaterápiától eltérően, amelyet fizikai betegségek kezelésére használnak, az érzelmi aromaterápiát a mentális és érzelmi problémák kezelésére dolgozták ki.

Biokémia

Az illóolajokat különböző tudományágakban és iparágakban kutatják és alkalmazzák. Az aromaterápia és a természetgyógyászat területén az illóolajokat használják a testi és mentális egészség javítására. A kozmetikai iparban szintén használnak illóolajokat, például parfümökben, testápolókban és egyéb szépségápolási termékekben. Az élelmiszeriparban az illóolajokat adalékként használják az élelmiszerek ízesítésére és illatosítására. Az agráriparban növényvédő szerek és rovarirtók készítéséhez használják őket. Tehát az illóolajok kutatása és alkalmazása számos tudományterületen folyik, például a biokémia, a fitoterápia, a farmakológia, az élelmiszertudomány, az agrártudomány, a kémia és a neurobiológia területén.

Az érzelmi aromaterápia mögött meghúzódó tudomány a biokémia, amely a növényekben megtalálható, különböző illékony vegyületek szervezetünkre gyakorolt hatásait vizsgálja.

Mondok egy példát: az egyik ilyen, bizonyos illóolajokban megtalálható vegyület terpén néven ismert. A terpén egy illékony vegyület, amely levegővel érintkezve gyorsan elpárolog és kellemes aromát kelt. Belélegezve, ahogy bejut a véráramba, kölcsönhatásba lép bizonyos hormonokkal és enzimekkel, ezáltal pedig befolyásolja érzelmeinket.

Az illóolajokban található terpéneknek számos hatása lehet az emberi érzelmekre, mentális állapotokra és kognitív folyamatokra. A terpének különböző típusai különböző hatásokat gyakorolhatnak, és az illóolajok egyéb kémiai összetevőivel együttműködve különböző hatásokat eredményezhetnek.

Például, a limonén nevű terpén a citrusfélék illóolajában található, amelynek a szellemi frissességet fokozó hatása lehet. A limonén fogyasztása vagy inhalálása segíthet csökkenteni a stresszt, javítani az állóképességet, növelni a koncentrációt és az energiaszintet.

Az alfa-pinen egy másik terpén, amely gyakran található a fenyő illóolajában. Az alfa-pinennek számos egészségügyi előnye van, beleértve a mentális állapot javítását is. A fenyőolajban található alfa-pinen hatására javulhat a figyelem, javíthatja az állóképességet, és segíthet a stressz és az idegesség csökkentésében.

Az egyéb terpének, mint például a linalool, a mentol, a kámfor és a karyofillén szintén számos előnnyel járnak a mentális egészségre és a kognitív folyamatokra. Ezek a terpének segíthetnek csökkenteni a szorongást, javítani a hangulatot, növelni a figyelmet és koncentrációt, valamint segíthetnek a memóriában is.

Érzelmek kémiája

Az illóolajokat általában az inhaláció útján használják, ami azt jelenti, hogy belélegzik a levegőbe szóródott illóolajokat. Az inhaláció során az illóolajok kémiai összetevői stimulálják a szagló érzékelő sejteket az orrüregben. Az illóolajok belélegzése az orrüregben lévő receptorokat stimulálja, amelyek az agy limbikus rendszerével kapcsolatban állnak.

A limbikus rendszer az agy egy olyan régiója, amely a memóriáért, az érzelmi reakciókért és a motivációért felelős. Az illóolajok kémiai összetevői stimulálják a limbikus rendszert, és a limbikus rendszerben lévő receptorokkal kölcsönhatásba lépnek, ami különböző érzelmi és fiziológiai hatásokat eredményezhet.

Az illóolajok kémiai összetevői közé tartoznak a terpének, a ketonok, az észterek, az alkoholok és az aldehidek. Ezek a vegyületek a belélegzés során eljutnak a tüdőbe, majd a véráram útján az agyba kerülnek. Az illóolajok kémiai összetevői kölcsönhatásba léphetnek a limbikus rendszerben található receptorokkal, amelyek az érzelmi és a motivációs reakciókat szabályozzák.

Például, az illóolajokban található linalool, ami egy alkohol, nyugtató hatású lehet. Ez a kémiai összetevő kölcsönhatásba léphet a limbikus rendszerben található receptorokkal, amelyek csökkentik a szorongást és a stresszt. Az illóolajokban található más kémiai összetevők, például a mentol és a kámfor, frissítő hatásúak lehetnek és felélénkítik a hangulatot.

A folyamat

Tehát, az illóolajok kölcsönhatásba lépnek testünk hormonjaival és enzimjeivel, így befolyásolják érzelmeinket. Ennek egyik módja az, hogy kölcsönhatásba lépnek agyunk neurotranszmittereivel. A neurotranszmitterek olyan molekulák, amelyek szabályozzák a jelek átvitelét az idegsejtek között és felelősek hangulatunk, érzelmeink szabályozásáért.

A legismertebb neurotranszmitter a szerotonin, amely boldogság- és elégedettségérzetünkért felelős. Amikor az illóolajok kölcsönhatásba lépnek a szerotoninnal, jó közérzetet váltanak ki, ami csökkentheti a szorongást, a depressziót és a stresszt.

Az érzelmi aromaterápia története

Az érzelmi aromaterápia története az aromaterápia történetével fonódik össze, mivel az érzelmi aromaterápia az aromaterápia egy speciális ága, amely az illóolajok érzelmi hatásait célozza meg.

Az illóolajokat már évszázadok óta használják szerte a világon a testi, érzelmi és szellemi egészség elősegítésére. Az első dokumentált használati módok az ókori Egyiptomban jelentek meg, ahol az illóolajokat a testi panaszok kezelésére és a kozmetikai célokra használták. Az ókori görögök és rómaiak is használtak illóolajokat a testi egészség és a szépség megőrzése érdekében.

Az aromaterápia modern kori előfutárai a 20. század elején jelentek meg. Az illóolajokat különböző célokra kezdték el használni, beleértve a stressz, a szorongás és a fájdalom enyhítését. Az aromaterápiát azonban csak a 20. század közepén kezdték el mint terápiás eljárást elismerni.

Maga az érzelmi aromaterápia azonban csak a 20. század végén, az 1980-as években jelent meg.

A kutatások eredményei

 Az illóolajok emberi szervezetre gyakorolt hatásairól szóló tanulmányok korlátozottak, mivel a kutatások nagy része még gyerekcipőben jár. Azonban végeztek néhány kutatást az illóolajok használatával kapcsolatban az érzelmi jólét elősegítésére. Az illóolajok hatásának tudományos kutatása leginkább a pszichológia és a gyógyászat területén aktív. Nézzünk párat ezek közül:

  • Yim et al. (2009) – Aromaterápia hatása a stresszre és az érzelmi állapotra: Az illóolajok (levendula, rózsa, narancs és citrom) alkalmazása 2 perces inhalációval csökkentette a szorongás és a stressz szintjét a résztvevők körében.
  • Lehrner et al. (2005) – Aromaterápia hatása az alvásra és az érzelmi állapotra: Az illóolajok (levendula és rózsa) alkalmazása 4 héten keresztül csökkentette az álmatlanság és a depresszió tüneteit, valamint javította az életminőséget.
  • Chang et al. (2008) – Aromaterápia hatása az alvásra és a mentális állapotra: Az illóolajok (levendula, rozmarin és ánizs) alkalmazása javította az alvásminőséget és csökkentette a szorongás szintjét a kórházi betegek körében.
  • Hongratanaworakit és Buchbauer (2006) – Aromaterápia hatása a memóriára: Az illóolajok (rozmaring és levendula) alkalmazása javította a memóriát és a hangulatot a résztvevők körében.
  • Kim et al. (2013) – Aromaterápia hatása az Alzheimer-kórban szenvedő betegekre: Az illóolajok (levendula, menta és citromfű) alkalmazása javította a betegek kognitív funkcióit és csökkentette a viselkedési és pszichológiai tüneteket.

Az érzelmi aromaterápia a mai napig aktív kutatási terület. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy jobban megértsük az illóolajok érzelmi és kognitív hatásait. Azonban az eddigi kutatások eredményei azt mutatják, hogy az illóolajoknak számos kedvező hatása van a testi és mentális egészségre valamint, hogy érzelmi aromaterápia egy hatékony eszköz lehet a stressz és a szorongás enyhítésére, valamint az érzelmi egyensúly elősegítésére, megőrzésére, valamint a kognitív funkciók támogatására.

(Fontos megjegyezni, hogy az illóolajok hatása egyénenként eltérő lehet. A hatások erőssége is változó lehet az illóolaj típusától, az adagolástól és az egyéni érzékenységtől függően. Az illóolajok használata előtt fontos konzultálni az szakemberrel, különösen akkor, ha valaki krónikus betegséggel küzd vagy gyógyszereket szed.)

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.