Frakcionált kókuszolaj

A doTERRA illóolajait általában hígítani szoktuk, hiszen a hatalmas erőt érdemes és kell is esetenként finomítani a felhasználás során.

Ehhez a cég a frakcionált kókuszolajat ajánlja, éppen ezért gondoltam írok nektek róla, hiszen méltatlanul kevésszer kerül említésre, pedig önmagában is remek és sokoldalú növényi olaj.

Először is nézzük meg, hogy mit is jelent az, hogy frakcionált

A kókuszolaj állaga legtöbbször éppen olyan, mint a zsíré. Szilárd halmazállapotban találkozunk vele, ami némileg körülményessé tenné számunkra a felhasználást, ezért speciális eljárás keretén belül (hidrolízis és gőzdesztilláció) eltávolítják belőle a hosszú szénláncú zsírsavakat, mint a laurinsav, ami egyébként nem csak szilárdságát adja hanem, hozzájárul ahhoz, hogy remek bőrtisztító és bőrápoló tulajdonságai vannak a kókusz olaj szilárd halmazállapotú formájának.

Ennek az eljárásnak a következtében azonban a kókuszolaj folyékony halmazállapotúvá válik, sőt az eltarthatósága is meghosszabbodik.

Mi marad benne?

Így is még sok minden jótékony hatású összetevő (közepes láncú zsírsavak) marad az olajban, mint a capril és capronsav, mirisztin és palmitin, oktánsav és dekánsav.

Ezek biztosítják magas szintű hidratáló képességét, amit kiegészít A, E és C vitamin tartalma, illetve a benne található antioxidánsok, melyek a környezeti stresszek ellen védenek.

És ami miatt jó nekünk a folyékony kókuszolaj

Egyrészt tökéletes hordozó olaj, ami minden tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy megfelelően támogassa a benne feloldott illóolajokat.

Rendkívül könnyű olaj, ami lehetővé teszi, hogy mélyre juttassuk az olajokat bőrünkben anélkül, hogy zsíros érzet maradna utána, illetve eltömítené a bőrpólusokat. Csökkenti a nemkívánatos bőrreakciók kialakulásának esélyét is.

Sportoláshoz is használhatjuk

De túllépve ezen a kézenfekvő felhasználáson a frakcionált kókuszolaj alkalmas arra, hogy testmozgások során átdörzsölve vele a testet, alternatív energiaforrást adjunk izmainknak. Ezáltal jobb teljesítményre leszünk képesek az edzés során.

Étrendünkbe illeszthetjük

Étrendünkbe illesztve nem csak a testsúly kontrollálását segíti, hanem például az inzulinrezisztencia vagy túlsúllyal járó cukorbetegség esetén is hatékonyan támogathatnak a benne lévő hatóanyagok.

Elfogyasztását követően hamar a májba kerül, ahol gyorsan energia forrássá alakul és elkezdi kifejteni jótékony hatásait. A HDL azaz, a “jó” koleszterint szintjét megnöveli a szervezetben. Csökkenti az éhség érzetet, kevesebb kalória igénye lesz a szervezetnek, több zsír kerül elégetésre és nem halmozódik, nem raktározódik a kellőnél több.

Használhatjuk a szellemi frissesség érdekében

Javítja az agy működését és minden olyan betegség esetén javasolt alkalmazni, ami demenciával, koncentráció zavarral, fókuszálási nehézségekkel, emlékezetvesztéssel jár együtt.

Alkalmazása belsőleg is biztonságos mindenki számára. Rettentő ritka, hogy mellékhatást produkálna, de ebben az esetben emésztőrendszeri panaszokban jelentkezik.

És akkor egy gyors, szintén érintőleges felsorolás az egyéb felhasználásokról:

Remek hajápoló, bőrápoló, sminkeltávolító, körömápoló, alkalmazhatjuk a szájhigiénia javítására más növényi bázis- és illóolajokkal is kiegészítve, masszázsolajként, de ápolhatjuk vele fa bútorainkat, szobanövényeink levelét, tisztíthatjuk festő és sminkecsetünket vele, sőt még autónk műszerfalának tisztítására is ajánlják. Mondja valaki, hogy nem sokoldalú! 🤓😃

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.