Turbózd fel az immunrendszered

Az őszi-téli időszakban szüksége van arra a szervezetünknek, hogy egy kis extra figyelmet fordítsunk rá és megadjuk neki azt a kiegészítő támogatást, ami által optimálisabban működik és még inkább el tudja látni a feladatát.

Miért vagyunk gyengébbek télen?

Ahogy csökken a napsütötte órák száma elkezd csökkenni szervezetünkben a D-vitamin szintje. A D-vitamin pedig amellett, hogy számos fontos élettani hatással rendelkezik, alapja annak, hogy az immunrendszerünk jól működjön és tökéletes legyen a védekezésünk.

Ezzel egy időben pedig csökken a levegő hőmérséklete is, ami kedvez a különböző kórokozóknak abban, hogy galibát okozzanak.

Az orrnyílások jelentik az egyik kapunkat a külvilág felé. A hideg hatására a szervezetünkben dolgozó immunsejtek hatékonysága természetesen csökken, illetve az optimális hőmérséklet hiányában lassabban is reagálja le az immunrendszer a támadásokat.

Ráadásul a hidegben a kórokozók körül egy speciális gél képződik, így erősebbé válnak. Amikor belélegezzük őket, akkor nagyobb esély van ezért rá, a hideg évszak során, hogy hatékonyabban terjednek a környezetünkben, vagy hatékonyabban terjednek szét a testünkben.

Mitől függ az immunrendszer hatékonysága?

Az életmódunk adja a vitalitásunk erejét. A tápanyagban dús táplálkozás, a stresszkezelés, az alvás minősége, a mozgás mértéke, rendszeressége határozza meg.

És bár télen a legerősebb szervezet is természetes, hogy meggyengül, nem mindegy, hogy milyen erőből és mennyit veszítünk – adott esetben természetes megoldásokkal milyen mértékű pótlást, támogatást tudunk adni az optimális működéshez.

Így működik az immunrendszer

Az immunrendszer több részből áll, mint pl: a bőrünk, a légzőrendszerünk, az emésztőrendszerünk. Amikor támadás ér bennünket, akkor megvéd attól, kibillenjünk az egészségünkből. Ha olyan organizmusokat talál, amelyek problémát okozhatnak, akkor azonnal odaküldi katonáit, ahol azok megjelentek és elpusztítja, majd kitisztítja őket a szervezetünkből.

Az immunrendszer tehát minden olyan esetben aktiválódik, amikor olyasmivel találkozik, amit nem ismer fel sajátjaként.

Az első védelmi vonal a nem specifikus immunrendszer – mint a bőr nyálkahártyája. Ez jelenti mindannyiunk számára az általános, velünk született védelmet a különböző mikrobák ellen.

A második védelem a specifikus vagy adaptív immunrendszer, ami ahol észleli, ott támadja meg és pusztítja el a káros behatolókat.

Kórokozó elvileg minden olyan szervezet, amely kibillenthet az egészség egyensúlyi állapotából. A felszínükön olyan antigént, egyfajta fehérjét hordoznak, amely egy specifikus B-sejt antigén receptorhoz vagy antigén-specifikus antitesthez kötődik. Az immunrendszert az antigének megcélzására programozták. Miután egy limfocita (egyfajta fehérvérsejt) felismeri az antigént, az antigénre specifikus antitesteket termel. Az antitestek ezután megtámadják a kórokozót az antigén egyedi alakjába zárva. Miután a kórokozó elpusztult, makrofágok (a fagocitózisnak nevezett folyamat) elnyelik.

Miért jelenthetnek az illóolajok természetes megoldásokat?

Az illóolajok farmakológiai tulajdonságokkal bíró vegyületeket tartalmaznak. Ezek a vegyületek, beleértve a szénhidrátokat, észtereket, alkoholokat, aldehideket és ketonokat, az illóolajokat különleges illat- és biológiai tulajdonságokkal ruházzák fel, melyek támogató erővel bírnak.

Az illóolajok egyfelől úgy támogatnak, hogy gyorsítják az immunrendszer válaszát a kihívások esetén, éberen tartják az őrök figyelmét leegyszerűsítve, akkor is, amikor téli szendergésben bóbiskolnak.

Másfelől, pedig abban segítenek, hogy magukat az immunsejteket erősítik, támogtják.

Harmadrészt közvetlen módon is fellépnek a kihívások ellen, ezt inkább nézd meg ebben a videóban:

A biológiai tényezők mellett az illóolajok pszichológiai előnyt is nyújtanak. Illóolajok származó gyógynövények, mint a levendula és a rozmaring elősegítik a relaxációt azáltal, hogy csökkenti a stressz szintjét (kortizol). A kortizol hormon csökkenti az immunrendszer védekező mechanizmusait azáltal, hogy csökkenti a limfociták szintjét és veszélyezteti a T-sejtek növekedését. Aromaterápia segíthet enyhíteni a feszültséget és a stresszt. A kutatások azt mutatják például, hogy a levendula és a rozmaring illóolajok belélegzése csökkenti a kortizolszintet, ezáltal erősíti az immunrendszert.

Hogyan támogathatnak az illóolajok?

Az olajok azért váltak nagyon népszerűvé, mert számos módon alkalmazhatjuk őket.

Inhalálhatjuk, magunkra kenhetjük, párologtathatjuk, van közöttük számos, amit belsőleg alkalmazhatunk. Immunerősítő és támogató készítményeket csinálhatunk, bedörzsölőket, keverékeket, kenőcsöket, krémeket készíthetünk belőlük. Alkalmazhatjuk különböző típusú fürdők, masszázsok során őket, s ezzel szintén immunrendszerünket támogatják.

Instagram oldalamon két kedvenc receptemet találod meg, amit idén ősszel is bizonyosan el fogok készíteni. Ez az egyik.

Hatékonyságuk akkor a legeredményesebb, ha folyamatosan jelen vannak az életünkben és használjuk őket nap, mint nap – tulajdonképpen amikor az illóolaj alkalmazás életmóddá válik. Természetesen a kihívások és kibillentségek idején és jelentős előnyre és támogatásra tehetünk szert általuk, azonban a cél az, hogy az olyan eszközökkel, mint az illóolajok, illetve a táplálkozásunk minőségét magasra emelő kiegészítők, olyan preventív és proaktív életet építsünk fel, amely önmagában nagyobb esélyt jelent arra, hogy megmaradjunk az egészség útján.

Támogató illóolajok

Bár az illóolajok jótékony hatásainak széleskörű lehetőségeit egész évben élvezhetjük, van jó néhány közöttük, amelyek megfelelő módon alkalmazva támogatást jelenthet számunkra az évszakváltás, illetve az őszi, téli hónapok során.

Citrom esszencia – Citrus limon

Esszenciának azokat az illóolajokat nevezzük, amelyeket a citrusok héjából nyernek ki hidegen sajtolással. Alkalmazhatjuk inhalálva, de folyadékban megfelelően emulgeálva belsőleg is támogatást adhat, hogy szervezetünk jól működjön. Nem csak fizikai, hanem szellemi és lelki szinten is támogat abban, hogy energikusak és derűsek legyünk.

Bővebben itt olvashatsz a citrom esszenciáról.

Eukaliptusz – Eucalyptus radiata/Eucalyptus globus

Élénkíti a szervezetet. Támogatja a légzőrendszer egészségét. Jóleső enyhülés hoz, amikor ezen a területen küzdünk kihívásokkal.

Teafa – Melaleuca alternifolia

Akár magunkra kenjük, akár inhaláljuk érzeni fogjuk hatékony segítségét, a prevenció és a helyreállítás idején is.

További illóolajok, amelyekben gondolkodhatunk a felkészülés során:

fahéj, kasszia, majoranna, kakukkfű, levendula, tömjén, borsmenta, szibériai fenyő, kardamom, citromfű, szegfűszeg, oregánó.

Hogyan alkalmazd őket?

Szívesen segítek saját természetes megoldásokat alkalmazó felkészülésedben, életmód rutinod kialakításában! Keress engem elérhetőségeimen!

Amennyiben velem olajozol és tagja vagy már a VIP csoportunknak – számodra elérhető az a képzés jellegű videó, amiben gyakorlati útmutatást, rutinokat, alkalmazási módokat, recepteket és útmutatást találsz az immunerősítés és az őszi-téli időszakra való készülés témájában.

Kapcsolódó tartalom:

Védd magad!

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.