Érzelmi aromaterápia szett sorozat – Motivate

A sorozat tartalma a szubjektív véleményemet tartalmazza, nem a cég hivatalos állításait. Az elemzés a szubtilis aromaterápia területén végzett tanulmányaim, képződéseim és intuícióim, érzéseim alapján született 2018 telén.

Ahogy ígértem, folytatjuk tovább az érzelmi aromaterápia szett elemzését.

Emelő hatású olajok

Azokról a keverékekről esik szó most, amelyek felfelé emelnek, előre húznak bennünket, vagyis abban támogatnak, hogy lendületet vegyünk, illetve fenntartsuk, megtartsuk azokat az energiákat magunkban, amelyek szükségesek nem csak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, vidámak és derűsek legyünk, hanem hogy alkotó- kedvünk, erőnk, kreativitásunk és teremtőkészségük minden aspektusában jelen tudjunk lenni és elérjük a boldogság én-állapotát, amire mindannyian törekszünk.

Az áramlás élménye

Biztosan sokan hallottatok már Csíkszentmihályi Mihályról, aki a flow elméletnek a megalkotója.

Hosszú éveket töltött a boldogság kutatásával és arra jutott, hogy a boldogság állapotának megélése magának ennek a bizonyos flow-nak, vagyis áramlásnak a megélése. Arról beszélt és írt, hogy minden olyan tevékenység, amelybe tökéletes önátadással, átéléssel, odaadással vagyunk jelen, amelybe képesek vagyunk térből és időből kilépve jelen lenni – elhozza az öröm és a boldogság megélésének lehetőségét, pillanatát.

Az örömteli tevékenységek szükségesek ahhoz, hogy örömteli életet tudjunk élni, amely gazdag a boldog pillanatokban.

Arra sarkalta tanítványait és követőit, hogy keressék azokat a lehetőségeket az életben, amelyek mentesek a kényszertől, amiben nem külső elvárások motiválnak, amelybe nem csak energiát fektetünk, hanem amelyből energiát meríthetünk.  

Az érzelmi aromaterápia szett második három keveréke mindennek irányába segít bennünket.

Arról a nullpontról, ahová az előző három olaj elkísért bennünket (legalábbis, ha maradunk annál, hogy ezt a készletet, mint egy folyamat ábrát is veszünk szemügyre), tovább lendít, tovább mozdít.

A befelé irányuló érzelmekből, a belső munkából kifelé hív és arra sarkall, hogy aktívan, tevékenyen, alkotókedvvel, tettrekészséggel legyünk jelen, kvázi részesei legyünk a játéknak az élet színpadán.

Motiváció, szenvedély és öröm – a flow, vagyis a boldogság feltételei.

Kezdjük az olajok áttekintését a MOTIVATE keverékkel.

Ösztönző hatású.

Minden alkotója hozzájárul ahhoz, hogy a stagnálásból, a passzivitásból, a téli álomból, vagy az éppen természetesen időszerű, máskor szükséges, olykor kényszerű begubózásból, sztázisból újra nyitni kezdjünk, mozduljunk.

A Motivate keverékben benne van az az erő, ami a földben szunnyadó apró magnak segít megérezni, hogy elérkezett a megfelelő idő, ösztönzi, hogy elinduljon a fény felé és maga mögött hagyja addigra meghaladott héját, burkát és merjen kinőni abból, felismerve, hogy nincs többé szüksége rá és az ő valós lényének élettere nem a sötét, hanem a fény.

Mikor használjuk?

Minden olyan helyzetben tud segíteni ez a keverék, amikor magunkba vagyunk húzódva és ideje lenne tovább indulni már, ideje lenne aktivizálni magunkat.  De akkor is megfelelő választás, amikor kicsit veszítettünk a lendületünkből, amikor elbizonytalanodunk abban, hogy vezet-e valahova az út, amelyen nagy léptekkel haladunk akár a magánélet, akár a munka, vagy a hivatás terén, illetve akkor is, ha éppen azon a bizonyos úton még nagyobb energiákra, még nagyobb lendületre van szükségünk, mint amivel egyébként ott vagyunk.

Fog tudni segíteni, ha éppen annak folyamatában vagyunk, hogy megtaláljuk azt a tevékenységet, vagy bármit amire éppen vágyunk az életünkben, ami aztán önmagában képes motiválni, mozgatni, behúzni bennünket, hiszen a keresés menetébe is szükséges ébren tartanunk a motivációnkat.

Tehát azokban az időszakokban is egy jó társ lehet a Motivate keverék, amikor újra definiáljuk önmagunkat, az életünket, új terveket, új célokat keresünk, vagy kezdünk épp megvalósítani.

Meg fogja erősíteni a hitüket azokban, fókuszálttá, koncentrálttá tesz és ami a legfontosabb rendíthetetlenné fog tenni bennünket.

A Motivate keverék alkotói:

Borsmenta, clementin, koriandermag, bazsalikom, yuzu, melissa, rozmaring és vanília abszolútum.

Borsmenta (Mentha piperita)

A borsmenta olaj – hozza a legjellemzőbb erőit ennek a keveréknek a hatásához.

Összerendez, fókuszál. A borsmenta önmagában is egy ösztönző erő – olyan mint amikor a fejedre zúdul a jeges víz, vagy talán ami ennél azért kellemesebb, kitárod az ablakod az Alpok, vagy a Himalája jeges magaslataiban a pirkadat idején és hagyod, hogy átjárjon, körbe öleljen a jeges hajnali szél.

Garantált felfrissülés, ami után az embernek nem jut eszébe visszafeküdni, hanem inkább beleugrik a bakancsába, mert járni támad kedve a Természetben.

Egyébként a borsmenta ezt a bizonyos hegyi levegő minőséget úgy is hozza, hogy a lendület mellett egyfajta minden való felülemelkedést kölcsönöz. Hozza azt a friss izgatottságot, ami kell ahhoz, hogy motiváltak legyünk és akarjunk lépni, haladni. Légiessé is tesz.

Amikor a borsmentát belélegzed érzed, hogy a fej tere és a mellkas tere is kitárul. Megmozdítja az energiák áramlását ezekben a terekben, de egyúttal össze is köti a szívet és az elmét, vagyis kohéziót teremt az érzelmek és gondolatok között.

 

A szív és az elme egyetértéséből születő szövetség pedig a legnagyobb támogató, amikor erőre, lendületre van szükség.

A Klementin  (Citrus clementina) 

A klementin, ahogy általában elmondható a mandarinfélékről: egy nagyon lágy (de nem gyenge) energiákkal bíró esszencia, ami a belső nyugalomnak azt a fajtáját adja ebbe a keverékbe, amitől nem lelassulunk és kissé eltompulunk, hanem, ami a belső tartásunkat erősítve, magabiztossá tesz, mert az önmagunkban való biztonságunkat erősíti meg. Ennek felismerése és tudata által válunk nyugodttá és feszültségmentessé.

Yuzu (citrus junos)

A klementin jól együttműködik a keverékben jelen lévő másik citrusfélével a yuzuval, ami szintén szorongásoldó hatású és a frusztrációk elkerülése mellett hozzájárul ahhoz is, a klementinnel együtt, hogy a motiváltság ne csapjon át egy kapkodó és túlpörgött állapotba, amiben az ember elkezd a túllelkesedésben figyelmetlenné válni és hibákat elkövetni.

Koriander (coriandrum sativum)

A koriander egy bátorító erővel rendelkező illóolaj.

Afelé terel, hogy merjük válni, megélni, kifejezni magunkat és kilépjünk a megfelelési vágy, az elvárt szerepek teljesítésének korlátai közül.

A figyelmüket arról, hogy mi a jó, vagyis inkább, hogy mi tetszik másnak, arra irányítja, hogy a számunkra jó, kellemes, megfelelő és élvezetes dolgokat kezdjük előnyben részesíteni és megélni.

 

Saját egyediségüknek a felismerésében segít és abban, hogy ezt ki is tudjuk fejezni a világ felé.

 

Bazsalikom (ocimum basilicum)

Van ebben a keverékben bazsalikom is. Nagyon kedves olaj számomra, amiről sokat-sokat lehetne mesélni, de mivel most nem cél, minden olajról minden tulajdonságot elmondani, maradok azoknál a jellemzőknél, amelyeknek a keverék szempontjából van jelentőségük.

Tehát a bazsalikomnak azért van éppen helye a Motivate-ben, amiről az elején esett szó.

Hogy van, amikor elfáradtunk, belefáradtunk bizonyos dolgokba az életünkben, vagy egy bizonyos életterületen és nem tudunk tovább előre menni.

 

A bazsalikomnak van egyfajta képessége arra, hogy a különböző burn-out állapotok esetén mentálisan és lelkileg is regeneráljon.

 

Ez a tulajdonsága persze jól jön akkor is, amikor motivációra van szükségünk, hiszen tud abban segíteni, hogy egy plusz erőt kapjunk és extra energiával álljunk bele az előttünk álló feladatokba.

Hasznos tulajdonsága még, hogy a legnagyobb mentális terhelések és kihívások közben is képes egyensúlyban tartani. 

Melissa (Melissa officinalis)

Az értékes melissa, vagyis az orvosi citromfű is része a keveréknek és milyen jó, hogy így van, mert ez az illóolaj hozzájárul ahhoz, hogy

 

hozzáférjünk a bennünk szunnyadó teljes potenciálhoz és képessé váljunk használni is azt.

 

Ezt úgy éri el, hogy felszabadít minden korlátozó hiedelmünk alól, amelyek visszafognak.

Van egy mondás, ami úgy szól, hogy minden csak addig lehetetlen, amíg nem jön valaki, aki nem tud róla és megcsinálja. Na a melissa abban fog segíteni, hogy fel se merüljön benned, hogy létezik lehetetlen.

Lelkesedést fog adni, hitet magunkban még akkor is, ha a világ ellenünk van.

Megerősíti azt a belső hangot, amire érdemes hallgatni, mert a bennük szunnyadó, a tudatos tudaton túlról érkező aspektusunk szól általa.

Vanília absolútum

Mindezekhez pedig hozzáadódik a szintén önmagában is csodálatos vanília abszolútum ereje,

 

ami tovább erősíti a személyes kompetenciáinkban való tudatosságunkat.

 

Amellett, hogy az aztékok szerint használatával a jószerencse is mellénk szegődik, védelmezni fog bennünket azok ellen a stresszhatások ellen, amelyek visszatarthatnának, vagy akadályozhatnának abban bennünket, hogy elérjük és megvalósítsuk céljainkat.

 

Amikor a motiváció parazsa izzani kezd bennünk, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy lángra kapjon a szenvedély. Folytassuk tehát a sort a Passion keverékkel, ami arra hivatott, hogy a szenvedélyt, az önátadást, a kreativitást táplálja.

 

Korábbi részek:

Bevezető

Console – megtartás, átalakulás

Forgive – elengedés és megbocsátás

Peace – a belső csend és béke 

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.