Érzelmi aromaterápia szett sorozat – Peace

A sorozat tartalma a szubjektív véleményemet tartalmazza, nem a cég hivatalos állításait. Az elemzés a szubtilis aromaterápia területén végzett tanulmányaim, képződéseim és intuícióim, érzéseim alapján született 2018 telén.

Peace – a belső békesség olaja

Az az ember, aki békében van önmagával, az életével és a világgal – az boldog ember, mert összhangban van. Ebben biztosan egyetértünk. A megbékélés, a belső nyugalom és csend megélése az a pont, amiből kellő higgadtsággal, kimértséggel, megfontoltsággal tudunk mozdulni, reagálni, dönteni, rátekinteni a történésekre és életünk eseményeire. Amikor béke honol bennünk és körülöttünk, akkor az egyensúly és harmónia állapotába érkezünk meg, nullpontra állunk, összerendeződünk, és figyelmünk a múltról, a történésekről a jelen pillanatra vonódik. A pillanatba, amiben képesek vagyunk feloldódni és jelen lenni annyira, hogy benne az örökkévalóságot éljük át.

Annak akinek megvannak az eszközei ahhoz, hogy a külső körülmények változékonyságának dacára újra és újra vissza tudjon térni a belső békéhez és csendességhez, értékes lépéselőnye van bármivel szemben.

Ez a keverék tehát arra összpontosít, hogy oldja mindazokat az érzelmeket, amelyek gátolhatják a belső békébe való megérkezést és az abban való tartós létet.

A peace keveréket a vetiver, levendula, ylang-ylang, tömjén, muskotályzsálya, majoranna, labdanum, fodormenta adják.

Vegyük sorra, hogy mi miért is kerülhetett bele…

Vetiver (Vetiveria zizanioides)

A vetiver egy földelő hatású illóolaj, ami bármikor képes összeszedni az embert és visszatessékelni a középpontjába. Csillapítja a kedélyeket és fókuszálttá tesz éppen azáltal, hogy nem engedni, hogy a heves érzelmek ködöt szórjanak a szemünkre és megfontolatlanul, csípőből reagáljunk a bennünket ért hatásokra. A nyugalom érzésének megélését segíti elő bennünk.

Ugyanakkor a vetiver egy nagyon biztonságos és megtartó teret tart annak, hogy szembe tudjunk nézni azokkal a dolgokkal, amelyek leginkább képesek bennünket kimozdítani az érzelmi, szellemi egyensúlyi állapotunkból és ezzel lehetőséget ad arra, hogy stabillá váljunk és megmaradjunk középpontunkban.

Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula és az ilang ilang szintén azt erősíti a keverékben, hogy nyugodtan és kiegyensúlyozottan működjünk. Mindkettőnek a stresszoldó hatása érvényesül leginkább. A negatív érzelmek alól azzal szabadítanak fel, hogy a szívet megnyitják olyan érzelmek előtt, mint például a megengedés, elfogadás, megértés…, melyek segítenek bennünket békéssé válni.

Önmagában a levendula segít azoknak a háborgó érzéseknek a lecsillapításában, amelyek a kommunikációnk bátortalanságából, véleményünk elhallgatásából és önérdekeink, belső igényeink elfojtásából erednek. Oldja a félelemeket, amelyek korlátozzák a nyílt és tiszta kommunikációt és ezáltal a düh, a harag, a kimondatlanság feszültségét ébresztik bennünk.

Ylang-Ylang (Cananga odorata)

Az ilang-ilanggal együtt olyan áramlást hoznak létre, mely lehetővé teszi, hogy a szív és az ész összhangban nyilvánuljon meg és ne támadjon belső ellentmondás abból, hogy valamelyikre hallgatva a másik rovására cselekszünk. Ez az együttműködés önmagában is hozzájárul a belső béke megtapasztalásához. Az ilang-ilang a középre rendeződés olaja, tehát az egyensúly, a semleges nullpont irányába invitál bennünket.

Frankincense (Boswellia sacra)

A tömjénről tudjuk, hogy mindig és minden helyzetben a legjobb választás, mert rendkívüli hatással van szervezetünkre, sőt egész lényünkre. Stresszoldó, feszültségoldó hatású és kioldja a szorongásokat. Azáltal éri el kiegyensúlyozó hatását, hogy ráhangol azoknak az igazságoknak a meglátására, belátására, kifejezésére, amelyeknek tudatosítása, felvállalása hozzátartozik a belső békesség állapotának elnyeréséhez.

Muskotályzsálya (Salvia sclarea)

Bármikor, azokban a helyzetekben, szituációkban, amelyekben zavart, döntésképtelenséget, s ezáltal feszültséget, idegességet élünk át, biztosak lehetünk benne, hogy a muskotályzsálya, főként a tömjénnel együttműködésben (ami önmagában is az igazság olaja) fog segíteni. Megláttatja velünk az alternatív döntési lehetőségeket. A helyzetek és események különböző nézőpontjainak felismerésében segít. Lecsillapítja a túlpörgés, túlgondolás, túlbonyolítás energiáit és folyamatait. Hozzásegít ahhoz az ellazultsághoz és belső békéhez, amelyből kihívásainkra kreatív megoldásokkal tudunk válaszolni, ráadásul eléggé megerősít mentálisan ahhoz, hogy kivitelezzük is ezeket.

Ebben a keverékben az olajok nem csupán szubtilis szinteken, hanem fizikailag is arra törekednek, hogy nyugodtan, higgadtan, békésen létezzünk és cselekedjünk a mindennapjainkban. Hatóanyagaik által is ennek irányába hangolják az idegrendszert, s az érzelmi állapot kialakulását a megfelelő hormonális háttérrel is megtámogatják.

Majoranna (Origanum majorana)

A majoranna is jól illeszkedik a sorba, ami stresszoldó, feszültség és görcsoldó tulajdonságait illeti, de túl ezen feloldja azokat a védekezési mechanizmusokat bennünk, amelyek olyan helyzetekben is harcra késztetnek, ahol valójában harc nélkül is eredményt érhetünk el, illetve ahol nincs szükség se védekezésre, se támadásra és ennek fel nem ismerése még nagyobb hátrányt jelent számunkra mint előnyt. Tehát belső nyugalmunkat a majoranna leginkább azáltal támogatja, hogy viselkedésmintáinkat a béke által vezérelt energiákkal színezi át és megoldások, kompromisszumok, együttműködések megtalálását inspriálja.

Fodormenta (Mentha spicata)

Benne van ebben a keverékben a fodormenta, ami alapvetően egy kommunikációs olaj, ahogy egyébként a levendula is… ez is mutatja, hogy a béke meglelésében, legyen szó bármilyen életterületről, külső, vagy belső folyamatokról, mekkora szerepe van annak, hogy milyen kommunikációs készséggel rendelkezünk, hogyan fogalmazzuk meg érzéseinket, gondolatainkat, hozzáállásainkat, hogy az önmagunk és mások számára is megfelelő, elfogadható legyen.

A békés emberek általában diplomatikusak is és képesek arra, hogy még az érdek- vagy vélemény különbségeket is úgy tudják tálalni, kezelni, rendezni, hogy az ne keltsen a másik félben sem rossz érzést, s így saját nyugalmukat is megőrzik.

Tehát az önkifejezés készségének gyakorlása jelentős, ha a belső békére, nyugalomra törekszünk. Sokszor érezzük mindazokat a negatív érzelmeket, melyek a békésség ellentétei, mert nem merjük adott helyen és pillanatban kifejezni, kimondani, felvállalni, ami bennünk van és az ebből adódó belső konfliktust aztán kivetítjük a külvilágra.

A fodormenta tehát azzal járul hozzá a béke eléréséhez, hogy a tiszta, nyílt, őszinte, önazonos kommunikációt segíti. Megtámogatva ezt a levendulával, igazán jelentős befolyást nyerünk ahhoz, hogy eredményesen és mindenki számára kedvező módon fejezzük ki, ami bennünk van.

Labdanum (Cistus ladanifer)

Van még ebben a keverékbe labdanum, ami hasonlóan a muskotályzsályához azt a pluszt hozza be ebbe a keverékbe, hogy mentálisan erősít meg annyira, hogy ellenállóbbak legyünk mindazokkal a hatásokkal szemben, amelyek kimozdíthatnak a békés jelenlétből, lehúzhatnak a megbékéltség elfogadó érzelmi állapotából.

A tudatosságunkat fokozza abban, hogy magasabbra helyezzük magunkban a béke érzés megőrzésének fontosságát, mint azt, hogy olyan programok futtatását engedjük magunknak, melyekben békétlenség destruktív erői nyilvánulnak meg, illetve hogy mások számára engedjünk az efféle játszmákba való belehúzásnak. Tehát egyfajta véderőt jelenít meg, amely szerepet egyébként a szakrális olajok sorában is betölt. Ez a védvonal erősítés egyébként fizikai szinte is megjelenik, hiszen immunerősítő hatású is ez az olaj. 

Ezzel a végére értünk annak a 3 olajnak, amelyek tulajdonképpen egy érzelmi aromaterápiás munka első szakaszát képviselik, vagyis a bizalom felépítése, feloldódás, megnyílás, a sebekre való rátekintés, illetve a megtartottság megélése a gyógyító térben – ez a lélek sebeinek gyógyításában az első állomás – a Console képviseli.

A sebek keletkezésének tudatosítása, értelmezése és az okokkal való szembenézés, elengedés, megbocsátás önmagunk és mások számára is – ez a második szakasz, ebben a Forgive lesz segítségünkre.

Majd a megtisztulás által megérkezünk a belső békesség állapotába és megtanuljuk az út során felszedett új eszközeink alkalmazásával lehetőség szerint megtartani azt. Ez Peace keverék.

Érzelmi aromaterápia a mindennapokban

Természetesen az olajok nem csupán egy folyamatábra részeként értelmezhetőek.

Önmagukban, hirtelen támadt érzelmi helyzetekben épp ilyen remek módon állják meg helyüket és adnak támaszt a kihívásokkal, nehézségekkel szemben. Azonban mindazoknak, akik (ön)terápiás munkájuk során alkalmazzák az olajokat érdemes megfontolni, hogy miként tudják ezeket a művészi érzékenységgel és finomsággal előállított olajokat úgy felhasználni, hogy nyitni és zári tudjanak velük, illetve végig kísérjenek egy teljes érzelmi folyamatot általuk.

Innen folytatjuk az építkezés, a jövőbe tekintés, az előrehaladás, önmagunk felemelésének illataival… A következő részekben a Passion, a Motivate és a cCheer energiáit, tulajdonságait és érzelmi hatásait vesszük sorra. Tartsatok majd velem!

Korábbi részek:

Bevezető

Console – megtartás, átalakulás

Forgive – elengedés és megbocsátás

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.