Illatos gyerekkor

Az egészséges érzelmi élet, az egészséges gondolkodás és a test egészsége mind összefügg egymással. Bármelyik területen is bomlik meg az egyensúly, a következmény egyensúlyunk elvesztése.

Az egészséges érzelmi élet, az egészséges gondolkodás és a test egészsége mind összefügg egymással. Bármelyik területen is bomlik meg az egyensúly, a következmény egészségünk elvesztése.

“A mentális egészség ugyanolyan értékes, mint a fizikai egészség; sőt, a kettő között gyakran előforduló éles megkülönböztetés félrevezető.” – írta egy alkalommal Valerie Worwood: The Essential Oils and Aromatherapy című könyvében.


Talán nem is mérik fel sokan – annak ellenére, hogy egyre nagyobb teret nyer és egyre elfogadottabb, egyre inkább tudományosan is alátámasztott tény – hogy amennyiben érzelmi állapotainkat nem éljük meg és nem kezeljük megfelelően, akkor felborulhat egyensúlyi állapotunk, mivel a pangó, ki nem engedett, fel ne dolgozott energiák által kialakított feszültségek romboló hatásai fizikai is manifesztálódhatnak.

ÉRZELEM KEZELÉS

Nekem nem csak a korábbi terápiás munkámban, amelyben szinte mindig érzelmi alapon dolgoztunk, akár egyéni beszélgetésről, akár csoportos programról volt szó, anyaként is egy külön fókuszom az, hogy minél nagyobb támogatást adjak a kisfiamnak abban, hogy megtanulja helyesen értelmezni és helyesen megélni mindazokat az érzelmeket, amelyekkel önmagában és másokban találkozik. Számára sokszor a saját érzései is újak, hiszen még nincs 3 éves… a vágyai és a szándékai nincsenek arányban az ügyességének fejlettségével, készségeivel és képességeivel, rengeteg tanulási folyamaton megy keresztül (érzelmileg, mentálisan és idegrendszerileg is) hiszen most tanulja a világot, az életet – de a sok beáramló és olykor számára nehezen feldolgozható információ, az önkifejezés képességének bizonyos fokú hiánya frusztrálja. Bár nem jellemző rá a hiszti, előfordul, hogy nyűgössé válik, vagy amolyan ő sem tudja mi a baj pontosan hangulata van, nehezen alszik el egy-egy izgalmas, mozgalmas nap után – és ez mind normális, része az érési és fejlődési folyamatoknak, idegrendszerileg, pszichológiailag egyaránt. 

Amikor azonban az esszenciákkal elkezdtem foglalkozni, tudtam, hogy az olajok alkalmasak arra, hogy az érzelmileg nehéz pillanatokon is átsegítsék majd őt, vagy ha szükséges bennünket együtt. 


A gyerekkori érzelem kezelés, illetve a családi és családon belül az egyéni érzelmi élet kezelése meghatározó tényező egy gyermek számára, ami meg fogja határozni egész életében az ő érzelmi működését, érzelmi életének dinamikáját. Hogy miként tudja felismerni, értelmezni és a helyén kezelni mások érzelmeit, mennyire vonódik bele azokba, vagy éppen mennyire tud távolságot tartani azoktól, hogyan tudja működtetni az érzelmi kapcsolatait és miként tudja a saját érzelmi állapotait megélni, kifejezni és ami talán a legfontosabb kezelni.

VISELKEDÉS MINTÁK MEGVÁLTOZTATÁSA

Az illóolajokat arra tudjuk leginkább használni a gyerekek esetében (persze koruknak megfelelően), hogy ezekben a normálisan is akár felmerülő érzelmi kihívásokban megsegítsék, vagy azokon átsegítsék a őket, illetve támogassák azokat a belső folyamatokat, amelyek által képesek más “üzemmódra” kapcsolni és változtatni viselkedésükön.

Az olajok által megmutathatjuk a gyerekeknek azt, hogy nem vagyunk érzelmi működéseink kénye kedvének kiszolgáltatva, nem kell azoknak háborgó tengerén hánykódni – lehetnek eszközeink a kezelésre, az irányításra, az érzelmek csitítására, vagy ha kell előhívására is.

Segítik őket, hogy meg tudják élni és ki tudják fejezni önmagukat a finomabb szinteken is.
Kicsikre és nagyokra egyaránt igaz, hogy imádják az olajokat.

A roll-on kiszerelések pedig biztonságosan és kényelmesen használhatóak számukra is, akár magukkal is vihetik a nagyobbak,  ahogy arról be is számolnak korban előrébb járó gyerekek szülei, hogy alap tartozék már az oviban is az illóolaj.

HASZNÁLD SZEMÉLYRESZABOTTAN

Fontos azonban, hogy ismerjük a gyerekünket és az olajokat ne arra használjuk, hogy a számunkra elvárt, megfelelő, megálmodott jellem és érzelmi hangoltság, viselkedésmód felé próbáljuk terelni, hanem temperamentumát, habitusát, érzelmi intenzitását, alap természetét figyelembe véve válasszunk neki olyan illóolajat, ami nem a számunkra kényelmes, hanem a számára élhetőbb és kellemesebb, legfőképpen egyensúlyi állapothoz segítse őt hozzá. Csak akkor és abban az esetben használjuk az olajokat, amikor indokolt és szükséges, illetve amikor ő maga is igényli annak jelenlétét. 

Ne felejtsük el soha, hogy a gyerek mindig csak tünetet jelenít meg, ami a családi dinamika, a házasság, a párkapcsolat, a szülő-szülő és szülő gyerek viszonyok minőségét tükrözheti. Kezelésre és illóolajokra akkor van szükség, ha a kihívás, nehézség, probléma nem ezeknek a területeknek a deffektusaiból származik, hanem valóban a gyerek küzd a fent már említett okokból kifolyólag keletkező megpróbáltatásokkal, illetve akut érzelmi stressz, váratlan érzelmi állapot áll elő. Ellenkező esetben az olaj a szülőknek kell…

MIKORTÓL HASZNÁLJUNK ILLÓOLAJAT?

Be kell valljam, nem vagyok az illóolajok túl korán történő alkalmazásának híve. 3, de inkább 6 hónapos kor előtt semmiképpen sem adnék gyereknek belőle és nem is párologtatnám a környezetében.

Amikor a gyerek a világra születik számos új testérzetet kell megtanulnia. Fejlődik az emésztőrendszere, ami gyakran jár kellemetlen érzetekkel együtt és egy ismeretlen világgal kell megismerkednie, természetes, hogy vannak diszkomfortjai, amit nem feltétlenül kell elnyomni sokszor cak azért, hogy a szülők kellemesebben és többet tudjanak pihenni. Nem mindig kell bele avatkozni ezekbe a folyamatokba.

Ráadásul vékonyka kis bőrük hihetetlen érzékeny, sokkal könnyebben váltódnak ki allergiás reakciók és a szervezetük számára is megterhelő lehet az erős kémiai hatóanyagok jelenléte, feldolgozása, kiválasztása.

A későbbiekben azonban fokozatosan be lehet hívni az olajokat és testi jó közérzet, viselkedési és érzelmi hangolások alkalmával remek támogatást nyújthatnak. Ilyenkor természetesen nagy körültekintéssel kell eljárni és az olajokat csakis szakemberrel folytatott konzultáció  alapján, az általa meghatározott mennyiségben, kornak megfelelő hígításban, megfelelő bázisolajjal társítva a megfelelő módokon adagoljuk, adjuk, használjuk fel.

Miért fontos az életkor figyelembevétele

A különböző növényekben, növényi részekben rejlő illóolajok hatást fejtenek ki a testünkre. Az emberiség az idők kezdete óta alkalmazza azokat különböző célokra. Az illóolajok alkalmazása esetén is (ahogy önmagánál a gyógynövény alkalmazásnál is) figyelembe kell venni a gyerekek életkorát, hiszen tekintettel kell lenni a fejlődő szervezet igényeire és képességeire, az illóolajok felhasználásának, elbírásának, lebontásának tekintetében, illetve tudni kell, hogy az általuk indított folyamatok milyen hatással vannak a szervezetükre.

Az esszenciális olajok különböző képességekkel rendelkeznek. Vannak, amelyek az emésztést, a légzést segítik, ellazítják az izmokat, csillapítanak, vagy serkentenek. Különböző hatásokkal bírnak.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy mit bír el egy gyermek szervezete, mi jelent neki támogatást egy adott életkorban. Különböző célokra léteznek gyengédebb és erőteljesebb hatóanyagokkal rendelkező illóolajok – kell ezeket jól ismerni, vagy olyan segítőt választani, akinek van tudása, hogy megfelelő ajánlást tegyen.

A korán alkalmazott olajok rövidtávon lehet, hogy eredményesnek tűnnek, hosszútávon azonban megjelenhetnek olyan hatásai, amelyek nem kívánatosak. Semmiképpen se kövessük a tömegek által skandált sablonokat, amelyek sajnos gyakran tévesek.

CITRUSFÉLÉK

A gyermekkor korai szakaszában a különböző citrus esszenciáknak, mandarinnak, vadnarancsnak, citromnak van jelentős szerepe abban, hogy a különböző dacok, hisztik, elégedetlenségek, frusztrációk érzésein és a különböző érzelmi nehézségeken átsegítsük a kicsiket. Illetve bizonyos testi kényelmetlenségeket, amelyek zavarják a jó közérzetet, vagy az esti elalvás folyamatát, nagyon jól tudnak segíteni, érdemes kipróbálni őket.

Adható olaj a fókusz segítésére és a tanulási nehézségeken való átsegítés céljából, illetve hogy a gyerek saját önkontrollja, amennyiben nem megfelelően működik szabályozottabbá váljon. Preventív jelentőségük mellett abban is szerepük van, hogy általuk gyermekünket emeljük, a derű, a jókedv és a pozitív megélés és életszemlélet fel tereljük.

OTTHONI ILLÓOLAJ ALKALMAZÁS

Természetesen bizonyos hétköznapi kényelmetlenségek, kellemetlenségek megsegíthetőek otthon a terápiás tisztaságú olajok által. Hatékony alternatívát jelentenek a szintetikus, vegyszeres, mesterségesen előállított opciókkal szemben.


Gyermekek esetében azonban különösen fontos, hogy csakis tiszta, terápiás minősítésű illóolajokat alkalmazzunk (CPTG), amelyek nagy biztonságot jelentenek és nem kell, hogy kétségünk legyen afelől, hogy a legjobbat tesszük a gyermekünkkel akkor, ha ezeknek az olajoknak a használatára tanítjuk meg, mindenféle kemikáliák és szükségtelen lakossági felhasználásra szánt szintetikus készítmények helyett.

A nem tiszta, szintetikus, vegyszereket tartalmazó illóolajok nagyobb károkat tudnak okozni, mint gondolnánk, fontos hogy elkerüljük azokat.  

Számomra a doTERRA olajaiban az volt a leginkább meggyőző, hogy a terápiás tisztaságot, nem csak harmadik független fél felügyeli, hanem magam is ellenőrizhetem a kezemben tartott üveg olajtartalmának kémiai összetételét, hiszen egy külön weboldalt működtetnek erre célra, ahol az üveg alján található kód alapján megkereshtem annak vizsgálati adatlapját. doTERRA jelenleg a leginkább megbízható cég számomra, akiktől végtelen bizalommal vásárolok, hiszen tudom számukra valóban elsődleges cél, hogy kiszolgálják azt a különösen igényes réteget, akik a legjobbnál nem adják alább.

Természetesen az illóolajok alkalmazása egy tanulási folyamat. Nem érdemes az olcsó, könnyen elérhető, tanusítvánnyal nem rendelkező olajokat választani azért sem, mert kevés lesz a helyes alkalmazáshoz a használati útmutató. Jó, ha olyan kapcsolódása van az édesanyáknak megbízható tudással rendelkező személyhez, akinek a hozzáértésére támaszkodhatnak.

Sajnos ma már sokan vélik úgy, hogy elegendő tudással rendelkeznek az illóolajok terén ahhoz, hogy biztonságos útmutatást adjanak, vagy ajánlást tegyenek megoldásokra másoknak. Talán éppen ezért is terjednek el olyan veszélyes ötletek, amelyek sajnos okozhatnak problémát a vakmerőség következtében. A sablonos megoldásoknál azonban az otthoni illóolaj alkalmazás sokkal kifinomultabb és számos dolgot figyelembe vesz egy kihívás megoldásának támogatása során. Éppen olyan fontos a segítőt jól megválasztani, mint amilyen nagy figyelmet fordítunk az illóolaj kiválasztására, főként ha gyermekünk testi-lelki jóllétéről van szó.

A természetes eszközök és az illóolajok általi egészségmegőrzésben szocializálódva a legfiatalabb generációnak egy egészen más szintű és minőségű egészség kultúrában lesz része, amelynek rövid és hosszútávon egyaránt jelentős szerepe lesz…

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.