Vegyszermentes otthon esszenciális olajokkal

Érezhető, hogy elkezdődött valami… lassan, de biztosan kiválik egy meghatározó réteg a társadalomból, amelyik olyan emberekből áll, akik elkezdenek másképp gondolkodni, akik vállalják az öngondoskodás útját és a felelősséget nem csak a saját életükért, hanem azért is, ami utánuk marad majd.

Személy szerint nagyon örültem a műanyagmentes július kezdeményezésnek, ami egyébként nem új keletű dolgok (sem hippi trend, vagy marketing fogás), hiszen a kihívást elindító alapítvány évek óta dolgozik azért, hogy változást érjenek el és úgy látszik eredményesen, mivel tavaly 177 országban, mintegy 120 millió ember működött együtt velük, ami hatalmas eredmény és már jelentős változás, pláne úgy, ha ez a szám évről évre növekszik, illetve ha belátják a résztvevői, hogy valóban van élet a pet palackon túl… sőt igazán csak azon túl van.

Engem megerősít abban ez a kezdeményezés és a hullám, amit elindított itthon is, hogy fogynak azok az emberek, akik elbújnak a destruktív gondolatok és szócséplések mögé, miszerint “úgysem rajtunk múlik”, “úgysem ezen múlik” és mutogatnak a repülőkre, meg az iparra.

Mert szerintem igenis múlik rajtunk is. Nem lehet nem tenni semmit. Nem lehet elhinni azt, hogy nem kell mindegyikünknek változtatni az életén és az életmódján, ha szeretnénk óvni is a Földet, nem csak kizsákmányolni és önös érdekeink oltárán feláldozni.

A változás mindig az egyénnél kezdődik és nagyon is gondolkodás formáló lehet egy ilyen kezdeményezés, éppen ezért nem is feltétlen kell vagy szabad a sikerét, értékét abban mérni, hogy a konkrét célját eléri-e.

A hatása komplexebb lehet és hosszútávú. Egyre többen érintődünk meg és válunk érzékennyé a környezeti kérdésekre és ez hatással van arra, hogy milyen szemlélet szerint élünk az otthonainkban, milyen szemléletet adunk át a gyerekeinknek, unokáinknak, mert talán valóban nem az én műanyag, vagy vegyszermentességem változtatja meg a világot, de ha a fiamat környezettudatosságban nevelem, ha számára az lesz a természetes, hogy mérlegelem a döntéseim, választásaim környezeti hatását, akkor lassan, egy felnövő generáció, másképp fog a világhoz hozzáállni és megtalálják a megoldást a legnagyobb kihívásra: az életben maradásra. 

Szóval én úgy döntöttem, hogy a konstruktív hozzáállással rendelkezők táborát erősítem és megpróbálok másokat is hozzásegíteni ahhoz, hogy milyen eszközeink lehetnek a változtatáshoz és miként tudjuk azokat alkalmazni, úgy hogy nekünk is és a Földnek is jó legyen. Mindenki a maga eszközeivel tesz hozzá és az enyém sem gyenge: az terápiás tisztaságú illóolajok!

Ami nekem már szilárdan beépült az életembe, az a vegyszermentesség és örülök, ha ebben szerezett tapasztalataimmal hozzájárulhatok ahhoz, hogy mások könnyebben kezdjenek el kemikáliák nélkül élni. 

Amikor elkezdtem használni az olajokat, szépen fokozatosan kezdtek beépülni a mindennapjaimba és egyre több életterületre hívtam be őket. Egyrészt ennek elvi okai voltak: nem akartam vegyszereket használni és megakartam szabadulni minden mesterséges cucctól a konyhától a fürdőszobáig, másrészt tapasztalati, mivel napról napra nőtt a meggyőződésem az olajok hatékonyságáról, hiszen folyamatosan bizonyítottak azzal, hogy testileg-lelkileg egyre inkább jobban lettem általuk,  egyre több felmerülő kisebb-nagyobb testi-lelki kellemetlenséget kezeltem velük, harmadrészt pedig gazdasági, hiszen használtam a cég termékeit, esszenciális olajait, egyre nagyobb kedvezménnyel vásároltam és praktikus volt kipróbálnom az esszenciális olaj alapú egyéb kozmetikai, illetve háztartási kellékeket is és ezeket egy időben, egy helyen az olajokkal beszereznem. 

De kezdjük az elején.

Az, hogy a növényi hatóanyagok milyen mértékben erősek és hatékonyak lehetnek évek óta tudtam, hiszen fitoterápiás és aromaterápiás képződéseim folyamán ezekről minden információm meg volt. Valahogy mégsem működött bennem hajtóerő annak irányába, hogy gyakorlati módon alkalmazva a tudásomat ebből tapasztalatot is szerezzek.

Talán azzal egy időben ért meg bennem ez a dolog, hogy találkoztam a terápiás minőségű illóolajokkal. Azt érzem, hogy olyan nagy hatást tettek rám ezek az olajok, mint semmi azelőtt.

Valahogy ezekre az olajokra első találkozás után maximálisan rá mertem bízni magam. Ez valami zsigeri ösztönből jövő érzés volt és egyébként azóta is tart!


Eleinte próbálgattam magamnak összeállítani néhány tisztítószert. Az Onguard esszenciális olaj keverék, a teafa, a citrom, a purify keverék általában része volt ezeknek, hiszen ezek rendelkeznek azzal a jelentős tisztító hatásokkal, amelyeket érvényesíthetünk, amikor az otthonunkról gondoskodunk.

Nem múlja felül számomra egyetlen vegyszeres tisztító sem, amelyekről ráadásul egyre többször hallani, hogy abból a szempontból sem jó őket használni, hogy egészen egyszerűen a baktériumok kiismerik őket és (ahogy egyébként az antibiotikumra is) rezisztenssé válnak. Egy alkalommal olvastam, hogy ahol a legismertebb fertőtlenítő tisztítószert alkalmazzák, ott idővel sokkal erősebb baktériumok jelennek meg. Ha önmagában nem lett volna elegendő motivációm, ez is elég lett volna, hogy váltsak.

Összegyűjtöttem pár receptet, amelyek nekem beváltak. Egyébként nem kell sok minden ahhoz, hogy az esszenciális olajokból természetes és ártalmatlan, mégis hatásos tisztítószereket állítsunk össze: fújós palack (spricni), kis tálka, amiben keverünk, mérőedény, kasztiliai szappan, szódabikarbóna, ecet, só, víz és persze az olajok. A tisztítószerek eltarthatóak, eltárolhatóak a következő alkalomra is. 

Fürdőszoba, WC tisztítása: 

A folyékony kasztiliai szappant elkevejük szódabikarbónával, kis mennyiségű vizet és ecetet adunk hozzá és a végén jöhet bele a citrom esszenciája. – imádom, mindent visz, nem marad semmilyen folt, garantáltan csillivilli minden. Ez a cucc egyébként remek a wc tisztításához is. Kicsit kell állni hagyni, miután felvittük a felületre, majd átdörzsölni és lemosni, végül áttörölgetni. Én a WC esetében a teafa és onguard esszenciális olajokat is használtam, mert ott biztosra szeretek menni…

Konyhai felületek:

Itt teljesen egyszerűen a pici ecetbe cseppentettem az olajokat, majd felöntöttem vízzel és spricnis üvegbe töltöttem. OnGuardot használtam leginkább, számomra ez hatékonyságra és illatra is kellemes ahhoz, hogy körülvegyem magam vele. Ezzel átfújkálom a konyhai felületeket és szép tiszták lesznek tőle, épp ahogy szeretem. 


A kihívás sokszor a tűzhely volt. Önmagában a citrom remek ahhoz, hogy eltávolítsuk a zsíros foltokat, mert gyönyörűen leoldja azokat, de íme egy ajánlás ezeknek az eltávolítására: 


1 evőkanál asztali sóhoz és éppen ennyi szódabikarbónához hozzáadtam kb 1 evőkanál almaecetet, 2 evőkanál vizet és az ebből összeállított pasztához csepegtetem a purify olajkeveréket.

Illatból jeles! Ráadásul pár perc pihentetés után, ha letöröljük, makulátlan felületet kapunk. 

Ezeken kívül imádom az olajokat rácseppenteni vattalabdára és betenni a porszívó porzsákjába, mert porszívózás után így isteni illat lesz az egész házban. Ezt a trükköt még attól a hölgytől lestem el, aki segített a ház rendben tartásában, amíg egészen pici volt a kisfiam. Kedvem szerint variálom az olajokat, éppen milyen hangulatot, érzést szeretnék üzenni, hívni az illat által. 

hűtőt nagyon szeretem időről időre átmosni úgy, hogy egy rész fehérecethez adok két rész forróvizet és 15 csepp citrom esszenciát. 


Egyébként rendkívül jó szagtalanításra az ilóolajok használata, ezt nem csak a hűtőben tudjuk érvényesíteni a fenti módon, hanem készíthetünk olyan “szagelszívót”, ami mondjuk a háztartási szemetes körül szünteti meg a kellemetlenségeket. Ehhez szódabikarbónát és sót keverünk össze kasztíliai szappannal, illetve illóolajokkal. Kis labdácskákat formázunk belőlük, vagy amit szeretnénk és hagyjuk megszáradni. Ezután mindig 1-2 darabot a szemetesbe teszünk, így elvonja a nemkívánatos szagokat. 


Ezek csak példák.

Számtalan dolgot tehetünk még ezeken kívül, hogy vegyszermentes és esszenciális olajokkal átitatott legyen az otthonunk és az életünk. Szeretek mosni velük, vagy szárítólabdákra cseppenteni őket és a szárítógépbe tenni, foltot tisztítani, bútort ápolni, levegőt frissíteni, illatosítani.

Szóval nagyon lelkesen vetettem bele magam az illóolajos, vegyszermentes otthon kialakításába, de ahogy elkezdtem egyre aktívabbá válni és szerepet vállalni abban, hogy népszerűsítsük a biztonságos otthoni aromaterápiát, kicsit át kellett szervezni az életet és a már fentebb említett okok is arra ösztönöztek, hogy kipróbáljam az előre elkészített tisztítószert és mosószert, illetve kozmetikumokat. 


Elég volt egy próba és maradtak. Beváltak. Az OnGuard termékcsalád éppen úgy van összeállítva, hogy minden elvárás érvényesüljön amikor használom. Illatos, de ezzel egy időben megfelelően tisztít. A megfelelő hígítási aránnyal például arra is nagyszerű a tisztító koncentrátum, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket mossuk le vele, vagy áztassuk le a méreganyagokat általa olyan vízben, amihez hozzáadjuk. 

Kisgyerek mellett, de egyébként magam miatt sem mindegy, hogy mit engedek be az otthonomba és hogyan gondoskodom arról.

Jó érzés, hogy rengeteg olyan lehetőséget fedeztem fel, ahol mentesíthetem a családom a méreganyagoktól, toxinoktól és így ha nem is kímélhetem meg őket teljesen, hozzájárulhatok ahhoz, hogy kevesebb behatás érje a szeretteimet. Ezekből a ránk zúduló vegyszerekből minél több kerül a szervezetünkbe annál nagyobb károkat okoz.

Mi nők különösen ki vagyunk téve ennek a veszélynek, hiszen rengeteg olyan kozmetikumot (és tisztítószert) használunk, ami telindes-tele van xeno-ösztrogénekkel, amelyek nem csak a hormonegyensúly felborulásához, ösztrogéndominanciához (ami daganatos megbetegedések kiinduló állapota lehet), de egyéb egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Ezért is lett minden lecserélve esszenciális olaj alapú termékekre nálunk: a kézmosó, a tusfürdők, a krémek, az arcápoló és a férjem borotválkozó kellékei, hála az Apák napi lehetőségnek. 


Ha van időm imádok fürdőgolyókat, testradírt, arcpakolást, testvajakat készíteni esszenciális olajokkal – majd erről is írok egy külön bejegyzést.


Nekem sokkal jobb érzés ezeket használni. Egészen más úgy ápolnom magam, hogy tudom, közben nem csak a megjelenésemért teszek, hanem viszem be a szervezetembe azokat a hatóanyagokat, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetemre és illatukkal pozitívan befolyásolják a közérzetemet.

A terápiás tisztaságú illóolajok hozzásegítenek ahhoz, hogy úgy formáljam az életem egyre tisztább, természetesebb módon, ahogyan szeretném. Maga a tudat ad egy nagyon jó érzést, hogy nincs szintetikus, vegyszeres dolog az otthonunkban és ezzel egy nagyon nagyot léptünk afelé, hogy azt a tisztaságot hozzuk az életünkbe, amit a belső világunkban is igyekszünk fenntartani.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.