Illóolajok a meditációban

Az illatok azért nagyon hatékonyak és eredményesek a belső munkára irányuló mentális technikákban mert azáltal, hogy közvetlenül hatnak az agy különböző területeire, mint például a hangulatunkat, alap működéseinket befolyásoló limbikus rendszerre, nagyon hatékonyan tudunk előhívni bizonyos hangulatokat, érzelmi állapotokat, vagy épp előidézni, indukálni ezeket, vagyis a

befolyásolni tudjuk belső folyamatainkat,

amelyek meghatározzák azt, hogy hogyan érezzük magunkat a világban, hogyan gondolkodunk, vagy hogyan, milyen minőségben, milyen hatásokat gerjesztve érintenek meg bennünket a külvilágból érkező tapasztalatok és külső körülmények. 

Ezek az előhívások, vagy stimulálások nagyban függnek attól, hogy milyen illóolajjal dolgozunk, melyik növény hatóanyagait, energiáit, szubtilis tartalmait vonjuk be a belső munkába.

Egy illat nagyon sok mindent mozdít meg érzelmi síkon bennünk

Segít a tudattalan mélységeiből a tudatosság terébe emelni mindazokat a tartalmakat, amelyeket szükséges feldolgoznunk, megértenünk és helyükre tennünk. Segítenek bennünket, amikor szeretnénk egy negatív lelki állapotból kilépni és tudatosan önmaguk emelése érdekében használjuk őket.

A meditációs technikák célja az, hogy elvezessék a gyakorlót a meditációs állapotba.

Ugyanakkor a meditáció gyűjtőfogalom is. Olyan mentális technikákat foglal magába, amelyek különböző belső állapotok, működések, folyamatok, illetve önmagunk mélyebb, teljesebb megismerését hivatottak elősegíteni. 

Figyelhetjük a légzésünket, vagy egy gyertya lángját, egy rögzített pontot a falon, vagy dolgozhatunk képekkel, de akár illatokkal is.

Ez a szubtilis aromaterápia gyakorlati útja.

Bármilyen utat is válasszunk meditációs gyakorlatnak, a cél mindig ugyanaz: eljutni a belső csendesség szemlélődő állapotába és megtapasztalni a tanú tudatosságát.

A meditációs gyakorlatokban azon dolgozunk, hogy az elme által a körülöttünk kibontakozó világba vetett horgonyokat felvonjuk és a tudatfolyamatokat lecsendesítsük.

Mielőtt azonban ez megtörténne a gyakorlat különböző fázisaiban (relaxáció, koncentráció, kontempláció) lehetőségünk van csiszolni magunkon, s ezzel együtt feltárni magunkban mindazokat a blokkokat, gátakat, negatív töltésű működéseket, sérülésekből fakadó pszichés diszfunkcióinkat és túl ezen kioldani azokat a megismerés és megértés által, amelyek akadályoznak bennünket abban, hogy boldog és kiteljesedett életet éljünk és képesek legyünk megtapasztalni a belső csendességet. 

Az illat meditációnak számos előnye van.

Az előbbieken túl kitűnő stresszoldó technika, amely nem csak mentálisan és érzelmileg vértez fel a bennünket ért kihívásokkal szemben, illetve egy tudatos érzelmi managementet tesz lehetővé, hanem biokémiai-, élettani hatásai is védelmet jelentenek a stressz káros hatásai ellen, amely egészségük legnagyobb ellensége. A gyakorlatokba bevont illóolajok a stresszhormonokat csökkentik a szervezetben, a káros szabadgyököket megkötik, illetve segítik, gyógyítják, regenerálják az érintett szerveket-, szervrendszereket – például egy gyógyító meditáció során.

A szubtilis-, vagy érzelmi aromaterápia érzékenyítő hatása megmutatkozik abban, hogy a gyakorlatok végzése által kifinomodik érzékelésünk.

Nem csak önmagunk irányába tapasztaljuk meg, hogy árnyaltabban tudunk rátekinteni életünk különböző vonulataira és mélyebb megértésre teszünk szert, de környezetünk érzékelése is megváltozik. Élesedik az intuíció, fogékonyabbá válunk más emberek non-verbális kommunikációjának észlelésére és értelmezésére, finomabb szinteken hangolódunk mások rezdüléseire.

Ennek az érzékenyítő hatásnak köszönhetően finomodik a kapcsolat belső világunkkal, a belső párbeszéd elménk magasabb tudat szintjeivel egyre tisztábbá és egyértelművé válik. Hozzásegítenek az illóolajok ahhoz, hogy összetalálkozzunk a felettes én-nel, a belső vezetővel, tanítóval, a buddhival, vagy ki minek szereti hívni a gyakran önmagán kívül helyezett, ám valójában benne lakozó útmutatót, s ráismerve menedéket vegyünk benne.

Az illóolajok, mint a szubtilis aromaterápia eszközei,

biztonságos teret tartanak ahhoz, hogy megmerítkezzünk azokban a bennünket alkotó belső lenyomatokban, amelyek legtöbbször nincsenek a tudatosság szintjén, de befolyásolják viselkedésünket, reakcióinkat, a világ történéseinek értelmezését és észlelését. 

Másik vonatkozása az illóolajokkal végzett belső munkának, vagy szubtilis illat meditációnak,

hogy egy sokkal mélyebb és intimebb kapcsolódás hoz létre a gyógyító növény és a testileg-lelkileg gyógyulni vágyó között.

A növény illóolaja tanítóvá, kísérővé válik és olyan intuitív csatornákat nyit meg, amely a személyes kapcsolódáson túl, az adott olaj működésének, energetikájának teljesebb megismerését, megértését és megtapasztalását adja.

Ezekben a belső gyakorlatokban maga az illóolaj vezet.

A folyamat pedig arra irányul, hogy erre minél nyitottabb, minél befogadóbb, minél megengedőbb csendesség tudatállapotába kerüljünk, hogy képesek legyünk integrálni magunkba tudás és megélés szinten az illóolajok által közvetített tartalmakat, illetve hogy azok sajátosságai teret nyerjenek ahhoz, hogy a belső folyamataink és működéseink átírásában támogassanak.

Végül pedig, ahogy lenni szokott az illatokkal végzett relaxációs vagy meditációs gyakorlatban, megérkezünk abba a belső csendességbe, ami minden meditációs gyakorlat lényege, végső célja, s ami maga a meditációs állapot. Ahol a folyamatok elcsitulnak, az elme rezdülésének hullámai kisimulnak, belső feszültségeink, konfliktusaink feloldódnak. Ebben a belső békében és csendességben pedig valódi önmagunkra ismerünk…

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.