Tanulás segítés illóolajokkal

Az illóolajok terápiás tulajdonságai nagyon sokféleképpen tudnak segíteni. A bennük megtalálható kémia vegyületek, hatóanyagok hozzájárulást jelentenek az egészség megőrzésben, helyreállításban, de számos módon adnak egyéb támogatást is a különböző életterületeken, mint például a tanulás.

Hogyan működik?

Hogy ezt megértsük, tekintsünk rá az emberi testre.

Erős kapcsolat van az orr, vagyis a szaglás szerve és az agy, vagyis a gondolkodás szerve között. A belélegzett illatok a limbikus rendszerre fejtenek ki hatást, amely reagál a külső környezetből érkező érzékszervi stimulációra, amit az illat jelent.

A szaglóhagyma receptorai az orrüregben gyakorlatilag felveszik a különböző illatmolekulákat, amelyeket elektromos jelként továbbítanak az agyba és ingereket, folyamatokat, reakciókat indukálnak. Kommunikációs csatorna nyílik közvetlenül a hipotalamusz és limbikus rendszer között, a speciális neurotranszmitterek felszabadulását követően, ami aztán befolyásolhatja az érzelmi állapotokat és a memóriát, valamint számos hormonális és élettani folyamatot indítanak el.

Az idegrendszer nem csak a fizikai test része, hanem pszichés állapotokra is hatással van. Elválaszthatatlanul összeköti a testet és az elmét – minden, ami mentálisan és emocionálisan megnyilvánul fizikai szinten is hat. Ez oda-vissza igaz.

A belélegzett illatok összekapcsolódnak és együttműködnek magával az illatmemóriával. Amikor szellemi munkáról és tanulásról van szó, az illatmemória által indított asszociációs folyamatok pedig különös jelentőséggel bírnak.

Az illat hatásai

Egy illat kiválthat emlékeket, segíthet koncentrálni és a támogatást adhat a tanulásban. Valójában az illathoz kapcsolódó emlékek könnyebben visszahívhatók. Amikor a tanulás közben belélegezett illatokat újra belélegezzük a vizsga, felelet, dolgozat írás során, tulajdonképpen elindítjuk a tanulás közben készült illatmemóriában létrehozott lenyomatok generálta asszociációs folyamatokat.

A legtöbb kutatás egyetért abban, hogy az illatok képesek hatással lenni az agyműködésre, befolyásolva ezáltal hangulatunkat, mentális állapotainkat, képességeinket. Meggyőző eredményekről számolnak be arról, hogyan hatottak a koncentráció képességre, a viselkedés szabályozásának képességére, az energia többletek kezelésére, vagy éppen demens állapotok kezelésében.

A tanulás terén többféle módon alkalmazhatjuk őket.

Segíthetnek abban, hogy oldjuk a feleletek, dolgozatok, vizsgák előtti stresszállapotokat, növelhetjük a koncentráció és fókuszálás képességét, de segíthetjük a tananyag memorizálásának folyamatát is általuk.

Szokások kialakítása

A gyerekek nem csak fogékonyak rá, hanem megnyugtató is számukra, ha különböző rutinok szerint zajlanak bizonyos folyamatok és tevékenységek. Ezeknek a rituáléknak nem csak este, vagy reggel lehet támogató jelentősége, de akkor is, amikor az otthoni tanulás ideje jön el. A szokásrendszerek kialakítása egyébként nekünk felnőtteknek is nagyon előnyös következményekkel járnak.

Egyrészt ilyenkor biztonságot adó keretet teremtünk és segítjük a tanulásra való ráhangolódást. Másrészről pedig közvetlenül is segíthetjük az illóolajokkal a tanulás folyamatát, illetve közvetetten azáltal, hogy gyakorlatilag reflexet alakítunk ki az olajok és a tanulás, fókuszálás között. Ennek eredményeképpen lehetőség nyílik arra, hogy amikor a gyerekek az iskolába magukkal viszik és használják az otthon is alkalmazott illóolajat, könnyebben előhívják az elsajátított tartalmakat. Illetve a szokás kialakulásának következtében maga az illat fogja tudni kiváltani a “tanulási üzemmód” állapotát.

Mi gátolhatja a tanulás vagy a tanultak visszaadásának képességét?

Az iskolában a gyerekekre különböző pszichés terhelések nehezednek, amelyek gátolhatják őket abban, hogy egyébként lehetséges képességeik szerint sajátítsák el a tananyagot.

Szorongás, teljesítmény kényszer, megfelelési kényszer, szocializációs, kommunikációs nehézségek stb. Mindezek gátolhatják a produktivitást, de az illóolajokkal képessé válhatunk az effajta mentális és érzelmi blokkok oldására, a belső feszültségek csillapítására, a hozzáállás hangolására, vagy a szemléletmód formálására.

Néhány tipp, hogyan alkalmazd őket ezzel a céllal:

Alakítsd ki a tanulás vagy munka rituáléját.

1.Kezd a tanulást egy nagy pohár friss víz elfogyasztásával.

Segíti a szellemi frissességet és az agyműködést. Egy kontrollcsoporttal végzett kutatás eredménye azt hozta, hogy akik vizet fogyasztottak a tanulás megkezdése előtt 14%-kal jobban teljesítettek.

2. Ezt követően helyezz a diffuzerbe néhány csepp terápiás minőségű illóolajat.

Frissítenek, tisztábbá teszik a gondolkodást, javítják a koncentrációt és oldják a stressz különböző állapotait. Én imádom a borsmenta és vadnarancs kombinációját. Szívesen párologtatom már a reggeli órákban is, hogy az egész család felfrissüljön és tiszta fejjel induljon a napunk.

3. Inhalálj olajokat a tenyeredből, vagy szaglóüvegcséből

Erőteljesebb hatást lehet kifejteni a gondolkodásra és a szellemi frissességre. Érdemes a tanuláshoz mindig ugyanazt az illóolajat alkalmazni, mert így tudunk egy olyan lenyomatot képezni az illatmemóriában, amivel majd elő is tudjuk hívni az elsajátított tudásokat. A tenyérből való inhalálást óránként akár megismételhetjük.

4. Kend őket a halánték, tarkó, homlok, csukló területére

Lehetőséget adva az olajoknak arra, hogy bejutva a véráramba átjárják a testet és tetőtől talpig kifejtsék támogató, jótékony tulajdonságaikat. Ilyenkor roll-on üvegcsében érdemes bázisolajjal keverni és 20-30%-os hígításban alkalmazni őket.

És lássuk, hogy milyen olajokat, érdemes használni:

Borsmenta olaj (Mentha piperita) – 6 éves kor előtt nem javasolt alkalmazni

Frissít, stimulál, fokozza a mentális éberséget.

Eukaliptusz (Eucalyptus radiata)

Szintén frissítő és stimuláló hatású, segíti a produktivitást

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Erőteljesen hat a memóriára, segíti a fókuszálás képességét és az én tapasztalatom szerint jobban hat, mint egy csésze kávé!

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Magas linalool tartalmának köszönhetően alkalmas a stressz csökkentésére, növeli a mentális tisztaságot és javítja az összpontosítás képességét.

Citrom (Citrus limon)

Azon kívül, hogy egy nagyszerű tértisztító olaj, megint csak abban tud segíteni, hogy javítsuk a fókuszáló képességet, de emellett jelentős hangulatemelő hatással is bír.

A sort sokáig lehetne folytatni, a vetiverrel, vadnaranccsal bergamottal, gyömbérrel, a ciprussal, a fenyőfélékkel… érdemes intuíciónkra, orrunkra is hagyatkozni, amikor kiválasztjuk a számunkra megfelelőt.

Alkalmazhatunk előre összeállított hatékony keverékeket is:

Létezik kifejezetten gyerekek számára összeállított, a kognitív funkciókat javító és a tanulást elősegítő illóolaj keverék, amit már az ovisoknál, vagy a kisiskolásoknál is alkalmazhatunk.

Ez a  figyelmet segítő keverék bárki számára ideális napi szintű használatra olyan helyzetekben, amikor túl sok a zavaró tényező. A keveréket úgy tervezték, hogy elősegítse és fokozza az éberséget, a befogadókészséget, ezért tökéletes megoldást kínál, ha a figyelemre és a koncentrációra kerül a hangsúly. Tökéletesen elegyíti a vetiver, a borsmenta, a klementin és a rozmaring illóolajok jótékony tulajdonságait.

Nagyobbaknak és felnőtteknek is létezik speciális keverék (bár én a fentit is imádom alkalmazni!), ami segít a napi feladatokra koncentrálni, helytállni, fejben is “egyben lenni”. Amyris olaj, pacsuli, tömjén, zöldcitrom, ilang ilang, hawaii szantálfa, római kamilla alkotják. ezeknek a növényeknek a szinergiája hozzájárul ahhoz, hogy konstruktívan legyünk jelen, megtartva figyelmünket a realitásban és a jelen pillanatban.

Az illatokkal való kapcsolódás a Természettel való kapcsolódás is

Az idegrendszer kibillent állapotán sokat tud segíteni, amikor kiszakadva a városi környezetből teszünk egy kirándulást a Természetben és erdőkkel, mezőkkel kapcsolódva szellőztetjük ki magunkból a feszültségeket. Megszabadulhatunk a negatív gondolatoktól, a fásultságtól, a depresszív, passzív állapotoktól, miközben a fák terében és társaságában időzünk. Azonban ezt nem mindig van lehetőségünk megtenni a távolság, az idő, vagy egyéb tényezők függvényében. Megtehetjük azonban, hogy a terápiás minőségű illatok légzésével, inhalálásával mégis megidézzük a növények energiáit, nyugalmát és békességét önmagunkba és élvezhetjük ennek előnyeit, ami leginkább abban áll, hogy megszüntetjük azokat a belső folyamatokat és állapotokat, amelyek gátolnak abban, hogy jól teljesítsünk. Néhány perc illatos belső csendesség után, az illóolajokból származó erőkkel, energiákkal, hatásokkal térünk vissza a mindennapi élet körforgásába.

Kutatás:

(PDF) Effects of lemon essential oil aroma on the learning behaviors of rats (researchgate.net)

The effect of the essential oils of lavender and rosemary on the human short-term memory – ScienceDirect

A várandósság idején, krónikus betegség, gyógyszeres kezelés idején az illóolajok alkalmazása előtt ki kell kérni orvos, gyógyszerész, aromaterapeuta véleményét. Az információk tájékoztató jellegűek, céljuk az információ átadás.

Ha szeretnéd az olajokat biztonságosan, személyre szabottan alkalmazni, vedd fel velem a kapcsolatot megadott elérhetőségeimen és mindenben szívesen segítek Neked.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.