Viszonyulás az illatokhoz

A korábbi bejegyzésemnél felmerült, hogy “azzal az olajjal, ami nem tetszik, dolgod van” – és ebben természetesen van igazság. Az olajokkal kapcsolatban is minden úgy működik, ahogy az életben. Ha van valami, ami nem tetszik, ami taszít, ami “triggerel”, feszültté tesz stb. – az mindig rávilágít valamire saját magadban. Valamire, ami nem emelkedett még benned a tudatosság felszínére, nem dolgozódott meg, nem fogalmazódott meg, vagy éppen nem találtad meg vele kapcsolatban azokat a belső sérüléseidet, mintáidat, működéseidet, amelyek nem hagyják, hogy egyszerűen csak semleges legyél valamivel szemben. Az ilyen dolgoktól nem elfordulni kell, hanem megismerni, körül járni és a hozzá való viszonyainkat szemlélni, érzéseinket megfigyelni vele kapcsolatban. Ez egy konstruktív hozzáállás, ami előre visz bennünket önmagunk megismerésében.

Ettől függetlenül nyilván az ember sem illatban, sem szituációban, sem érzelmi állapotban nem keresi direktben a kellemetlent. Olykor mégis belekerülünk és ilyenkor valamit felfedezhetünk magunkban, hiszen a külső események, életünk, történése, a bennünket ért impulzusok lenyomatai, érzetei, amit maguk után hagynak – mind rólunk szólnak.

Egy olyan illattal mi a teendő, ami nem kellemes a számunkra? Igen, lehet arra gondolni, hogy szubtilis szinten annak az olajnak az üzenetével, tartalmával, témájával, vagy pusztán az illat által megérintett emlékekkel, érzet lenyomatokkal kapcsolatban van valami, ami nincs rendben bennünk és ilyenkor jó ránézni a témára.

Azt viszont senkinek sem javasolnám, hogy egy számára kellemetlen illatot magára erőltessen, hiszen éppen az a célunk, hogy érzelmi tekintetben is jobban legyünk az illatok alkalmazásának következtében. Érdemes inkább a kellemetlennek vélt illat fentebb említett témáinak, tartalmainak utána nézni, megvizsgálni azt, hogy hogy is vagyunk ezekkel a dolgokkal magunkban és magához az illathoz időről időre visszatérni.

Meg lehet figyelni, hogy hogyan változik meg a viszonyulásunk, úgy általában is az illatokhoz, de kifejezett a kellemetlen illathoz is, érzelmi állapotaink változásainak következtében, vagy a hozzá fűződő tartalmakkal való belső munka útján.

Sőt, az is megeshet, hogy egyszer csak éppen azt az illatot kezdjük el megkívánni, ami addig kellemetlen volt számunkra – ez velem is megtörtént. Ahogy megeshet az is, hogy éppen egy addig kellemes illat válik kellemetlenné – ennek is lehet oka.

Az illatokhoz való viszonyulásainkban történő változások számomra a legszebb részét jelentik az illatok útján való belső haladásnak.

Tetszett?

Share on facebook
Osszd meg Facebookon
Share on email
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.