Illóolajok a meditációban

A meditációs technikák célja az, hogy elvezessék a gyakorlót a meditációs állapotba. Ugyanakkor a meditáció gyűjtőfogalom is. Olyan mentális technikákat foglal magába, amelyek különböző belső állapotok, működések, folyamatok, illetve önmagunk mélyebb, teljesebb megismerését hivatottak elősegíteni. 


Az utak sokfélék lehetnek. Figyelhetjük a légzésünket, vagy egy gyertya lángját, egy rögzített pontot a falon, vagy dolgozhatunk képekkel, de akár illatokkal is. A cél mindig ugyanaz: eljutni a belső csendesség szemlélődő állapotába és megtapasztalni a tanú tudatosságát.


A meditációs gyakorlatokban azon dolgozunk, hogy az elme által a körülöttünk kibontakozó világba vetett horgonyokat felvonjuk és a tudatfolyamatokat lecsendesítsük. Mielőtt azonban ez megtörténne a gyakorlat különböző fázisaiban (relaxáció, koncentráció, kontempláció) lehetőségünk van csiszolni magunkon. A meditációs gyakorlat meghatározott pontján lehetőségünk van feltárni mindazokat a blokkokat, gátakat, negatív töltésű működéseket, mintázatokat, akár sérülésekből fakadó pszichés diszfunkcióinkat, amelyek akadályoznak bennünket az elégedett, önazonos és kiteljesedett életet megélésében, s majd kioldani ezeket a megismerés és megértés által és új mintáknak, működéseknek, szokásoknak nyithatunk teret.

Illatok szerepe a meditációban

Az illóolajoknak többféle szerepük is lehet a meditáció gyakorlatában. Segíthetnek a meditációs gyakorlatot támogató környezet megteremtésében kívül, belül egyaránt.

Hatékonyságukat és eredményességüket annak tulajdoníthatjuk a belső munkára irányuló mentális technikákban, hogy kémiai tulajdonságaik, vagyis hatóanyagaik és vegyületeik révén közvetlenül hatnak az agy kémiai folyamataira és annak különböző területeire, mint például a hangulatunkat, alap működéseinket befolyásoló limbikus rendszerre.

Hatásmechanizmus

Az illóolajokban található vegyületek hatása az agy kémiai vegyületeire (dopamin, szerotonin, melatonin, stb.) összetett lehet, és egyéntől függően változhat. Azonban a kutatások szerint az illóolajok hatása a meditáció során általában az agyban termelődő vegyületek szintjének módosításán keresztül történik.

Például, az illóolajokban található linaloolnak nyugtató hatása van, és ezáltal serkentheti a szerotonin szintjének növekedését az agyban. A szerotonin egy olyan neurotranszmitter, amelynek hiánya szorongáshoz, depresszióhoz és alvászavarokhoz vezethet. Az illóolajokban található limonén csökkentheti a stresszhormon kortizol szintjét, ezáltal javíthatja a hangulatot és csökkentheti a szorongást.

Az illóolajokban található vegyületek és az agy kémiai vegyületei közötti kölcsönhatás lehetővé teszi, hogy a meditáció során az illóolajok elősegítsék a relaxációt, a nyugalmat, a jobb hangulatot, valamint az éberség állapotát. Az illóolajok alkalmazása a meditáció során lehetőséget adhat arra, hogy az agy és a test harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb állapotba kerüljön.

Mire használhatjuk az illóolajokat a meditációban?

Az illóolajokkal képesek vagyunk csillapítani, stimulálni különböző folyamatokat, előhívni bizonyos hangulatokat, érzelmi állapotokat, vagy épp előidézni, indukálni ezeket. vagyis befolyásolni tudjuk belső folyamatainkat, amelyek meghatározzák azt, hogy hogyan érezzük magunkat a világban, hogyan gondolkodunk, vagy hogyan, milyen minőségben, milyen hatásokat gerjesztve érintenek meg bennünket a külvilágból érkező tapasztalatok és külső körülmények. Ezek az előhívások, vagy stimulálások nagyban függnek attól, hogy milyen illóolajjal dolgozunk, melyik növény hatóanyagait, vegyületeit, energiáit, szubtilis tartalmait vonjuk be a belső munkába.


Egy illat nagyon sok mindent mozdít meg bennünk és segít a tudattalan mélységeiből a tudatosság terébe emelni mindazokat a tartalmakat, amelyeket szükséges feldolgoznunk, megértenünk és helyükre tennünk. 

Miért jó illatokkal meditálni?


Az illat meditációnak számos előnye van. Az előbbieken túl kitűnő stresszoldó technika, amely nem csak mentálisan és érzelmileg vértez fel a bennünket ért kihívásokkal szemben, hanem az illóolajok biokémiai-, élettani hatásai is védelmet jelentenek a stressz káros hatásai ellen.

Érzékenyítő hatása megmutatkozik abban, hogy a gyakorlatok végzése által kifinomodik érzékelésünk. Nem csak önmagunk irányába tapasztaljuk meg, hogy árnyaltabban tudunk rátekinteni életünk különböző vonulataira és mélyebb megértésre teszünk szert, de környezetünk érzékelése is megváltozik. Élesedik az intuíció, fogékonyabbá válunk más emberek non-verbális kommunikációjának észlelésére és értelmezésére, finomabb szinteken hangolódunk mások rezdüléseire.


Ennek az érzékenyítő hatásnak köszönhetően finomodik a kapcsolat belső világunkkal, a belső párbeszéd elménk magasabb tudat szintjeivel egyre tisztábbá és egyértelművé válik. Hozzásegítenek az esszenciák ahhoz, hogy összetalálkozzunk a felettes én-nel, a belső vezetővel, tanítóval, a buddhival, vagy ki minek szereti hívni a gyakran önmagán kívül helyezett, ám valójában benne lakozó útmutatót, s ráismerve menedéket vegyünk benne.
Az esszenciák biztonságos teret tartanak ahhoz, hogy megmeritkezzünk azokban a bennünket alkotó belső lenyomatokban, amelyek legtöbbször nem tudatosan, de befolyásolják viselkedésünket, reakcióinkat, a világ történéseinek értelmezését és észlelését. 

Szubtilis kapcsolódás


Másik vonatkozása a szubtilis illat meditációnak, hogy egy sokkal mélyebb és intimebb kapcsolódást hoz létre a növény és az érzelmeiben, működéseiben, egész személyiségében változni, fejlődni vágyó között. A növény esszenciája tanítóvá, kísérővé válik és olyan intuitív csatornákat nyit meg, amely a személyes kapcsolódáson túl, az adott olaj működésének, energetikájának teljesebb megismerését, megértését és megtapasztalását adja.


Az illat meditációban maga az illóolaj vezet. A gyakorlat pedig arra irányul, hogy erre minél nyitottabb, miné befogadóbb, minél megengedőbb csendesség tudatállapotába kerüljünk. Képesek legyünk integrálni magunkba tudás és megélés szintjén az esszencia által közvetített tartalmakat, illetve hogy azok sajátosságai teret nyerjenek ahhoz, hogy a belső folyamataink és működéseink átírásában támogassanak.


Végül pedig, ahogy lenni szokott a meditációs gyakorlatban, megérkezünk abba a belső csendességbe, ami minden meditációs gyakorlat lényege, végső célja, s ami maga a meditációs állapot. Ahol a folyamatok elcsitulnak, az elme rezdülésének hullámai kisimulnak, belső feszültségeink, konfliktusaink feloldódnak. Ebben a belső békében és csendességben pedig valódi önmagunkra ismerünk…

Kutatások

llóolajok és meditáció külön-külön is nagyon népszerű témák a kutatásokban, de azok kombinációjára vonatkozó kutatások is széles körben elérhetőek.

Az illóolajokat évszázadok óta használják a mentális és érzelmi állapot javítására, és számos kutatás vizsgálta a különböző illóolajok hatását az agyra és az idegrendszerre. Néhány kutatás azt mutatta, hogy bizonyos illóolajok, például a levendula, a kamilla és a bergamott, nyugtató hatással vannak az agyra, csökkentik a stresszt és a szorongást, javítják az alvás minőségét. Más illóolajok, például a borsmenta és az eukaliptusz, frissítő hatást gyakorolnak, fokozzák az éberséget és az energiaszintet.

A meditáció szintén hosszú ideje kutatott terület, és számos kutatás vizsgálta a meditáció hatásait az egészségre és a mentális állapotra. Néhány kutatás azt mutatta, hogy a rendszeres meditáció csökkentheti a stresszt, a szorongást és a depressziót, javíthatja az alvást, fokozhatja az éberséget és a koncentrációt, és növelheti az általános jóllétet.

Az illóolajok és a meditáció kombinációjára vonatkozó kutatásokban általában azt vizsgálják, hogy az illóolajok bevonásával végzett gyakorlat, javítja-e a meditáció hatékonyságát és eredményességét.

Néhány kutatás arra utal, hogy bizonyos illóolajok használata a meditáció során segíthet javítani a hangulatot, fokozni az éberséget és az intuíciót, növelni a pozitív érzelmeket.

Az illóolajok használatának kombinálása a meditációval fontos része az Illaberek | aroma coaching módszerének – ami innovatív megközelítése az érzelmi és mentális állapot javítását szolgáló tudatos életvezetésnek.

 

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.