Az alap illóolajok sorozat – a borsmenta

Az illóolaj olyan kémiai vegyületek, amelyeket növények különböző részeiből nyernek ki más és más eljárásokkal. Amennyiben az illóolaj megfelelő minőségű és nem tartalmaz semmilyen adalékot, vegyszermaradványt, ideális éghajlatról, termőföldből származik és professzionálisan dolgozták fel, nyerték ki hatóanyagait – úgy számos pozitív élettani hatással rendelkezik.

Az illóolajokat alkalmazó életmód arra fókuszál, hogy vegyszermentes környezetben éljünk és természetes megoldásokkal válaszoljunk életünk különböző kihívásaira. Előzzük meg, hogy azok a tényezők, amelyek érzelmi vagy testi jóllét állapotunk felborítanák jelen legyenek és túlzott mértékű hatást gyakoroljanak ránk.

Ebben a sorozatban azokat az olajokat szeretném neked bemutatni, amelyeket az alap készleteinkben megtalálsz – bár a teljesség igénye nélkül, hiszen számos információval fogjuk kiegészíteni még mindazt, amit ebben a sorozatban az illóolajokról találsz. annak érdekében, hogy professzionálisan és az adott illóolaj tulajdonságait, hatásait igénylő helyzetekben alkalmazhasd.

A BORSMENTA (Mentha x piperita)

A borsmenta olaj a könnyedséget, nyitottságot, fellélegzést és a szabadság érzetét idézi bennem. Amikor mélyen belélegzem érzem, ahogy az orrom, a légutaim kitisztulnak és megnyílnak, majd a homlokom tere, a torkom, a tüdőm, mellkasom tárul ki. Ez is a TOP10 olajok tagja, amit leginkább a sokoldalúságának köszönhet.

A borsmenta növény egy sokoldalú évelő gyógynövény, amelyet ősidők óta alkalmaznak az emberek. A növény első feljegyzett megjelenése i.e. 1000-re nyúlik vissza, amikor szárított borsmenta leveleket találtak az ókori egyiptomi piramisokban. Napjainkban, mint sokoldalú gyógynövényként tartjuk számon, amiből értékes hatásokkal rendelkező illóolaj nyerhető. Összetevőit ma már használják a kozmetikai, kulináris és egészségügyi iparágak szerte a világon.

Egy időben kutattam a gyógynövények mitológiáját és mentáról azt találtam, hogy Minthe (Menta) egy görög nimfa volt, ráadásul Hádész szeretője. Volt olyan merész, hogy azt állította: Hádész azért szereti jobban, mint a feleségét, mert egyszerűen jobb nála. Szóval ujjat húzott Perszephonéval, aki büntetésképpen menta növénnyé változtatta.

Talán nem csak emiatt lett Hádész szent növénye, hanem azért is, mert a temetkezési szertartásoknál előszeretettel alkalmazták – az erős és kellemetlen szagokat elfedő tulajdonsága miatt.

A borsmenta a vizi- és a fodormenta hibridje (rengeteg mentafaj létezik), amit Európában valamikor az 1700-as évek derekán jegyzett fel egy botanikus, Carl Linnaeus.

Kémiai tulajdonsága:

A növény leveléből, szárából, gőzdesztillációval kinyert olaj, változatos kémiai vegyületeinek köszönheti sokféle hatását. Monoterpén alkoholokat, ketonokat, monoterpéneket, oxidokat és észtereket is tartalmaz. Karakterét a keton tartalma, vagyis a menthon, illetve alkoholos vegyülete a mentol adja. És ezek miatt nem alkalmazzuk kisgyerekek esetében, hiszen légzési rendellenességet válthat ki. 6 éves kor előtt ellenjavallt.

Ezek a vegyületek a gyulladások csökkentést, a fertőzések megelőzését, a fájdalom csillapításáért, görcsök oldását tudják elősegíteni.

Erre jó:

sportolás előtt és után: növeli a tüdő kapacitását, javítja az izmok oxigén felvevő képességét – így javítja a teljesítményt, erősíti a kitartást. Átdörzsölve a testet edzés előtt, vagy után, egyaránt jótékony hatást fog kifejteni az izmok és ízületek szintjén.

támogatja az emésztés szervrendszerét: étkezés után hamar könnyíthetünk a diszkomfort érzeteken általa. Ha ezen a területen jelentkeznek kisebb-nagyobb kihívásaink, segítségül hívhatjuk ezt az olajat. Követni kell az aromaterapeuta pontos útmutatását.

segíti a légzést: felszabadítja a légutakat, ez a tulajdonság nem csak sportolás idején, hanem a légzőrendszeri torlódások idején is jelentős segítség.

hűtő hatása: mindenféle forróság idején érvényesíthető. A napégéstől a kellemetlen rovar csípésekig a test forrósodása idején egyaránt alkalmazhatjuk.

enyhíti a viszketéséket: amelyeket a fejbőr problémái, a szúnyogok, vagy bármilyen irritáció idéz elő. Ezért az ezekre a problémákra választ adó keverékeknek része.

Iratkozz fel a YouTube csatornámra!

Így alkalmazom:

Bázisolajba keverve bemasszírozom vele a testem mielőtt sportolni kezdenék és utána is. Olykor magában, olykor más, a mozgásrendszert támogató olajokkal.

Orrspray-t készítek, amiben mindig van egy kis borsmenta – legyen szó bármilyen légzőrendszeri kihívásról. Ilyenkor hozzáadom a mellkas bedörzsölőhöz is, hogy minél teljesebben fejtse ki jótékony hatásait. Ilyen esetben is inhalálom, illetve bármikor, amikor tér érzetre, levegőre, nyitottságra van szükségem.

Teszek a samponomba – nem, nem azért mert korpás a hajam, bár ha az lenne, akkor elsőként használnám ebben a témában is – hanem egyszerűen azért, mert isteni, ahogy felfrissíti a fejbőrt. Egyébként, ha valakinek ez számít, akkor érdemes tudni, hogy hozzájárul a haj gyorsabb növekedéséhez is.

Borogatásként alkalmazom a fáradt testrészeken, vagy amikor tűzben éget valami nyavalya.

Friss citromlébe cseppentem és azzal együtt vízhez adom, amikor túlettem magam, vagy egyszerűen nehezen emésztek meg valamit.

Bekenem vele a homlokom, halántékom, tarkóm, amikor fáj a fejem. Levendulával ilyenkor hatalmas segítség számomra.

Sütikbe is kerül – főleg a csokisokba, vagy a kávéba, pohárkrémekbe.

Titkos segítség akkor, amikor szédüléssel együttjáró kihívásaink vannak, illetve ha olykor ránk tör a pánik.

Vezetés közben felfrissít és lehűt, ha éppen nincs türelmem a forgalomhoz.

Része a frissítő testpermetként is jól működő rovarriasztó spray-nek is, amit már több éve készítek el.

Szubtilis tulajdonságai:

Kifejezetten felemelő hatású olaj, ami a szív könnyedségét segíti elő. Optimista szemlélethez kísér és arra biztat, merjünk nyitni, lépni, önmagunkat kifejezni. Elűzi a szomorúságot, élénkít és támogatja, hogy céljainkra, terveinkre, vagy pusztán rövid távon: a következő lépésre összpontosítsunk és fókuszáljunk.

Kontraindikáció:

Fontos megjegyezni, hogy a borsmenta illóolaj nagyon koncentrált, és mindig megfelelően kell hígítani.

Bizonyos esetekben a bőrre alkalmazott borsmentaolaj irritációt vagy kiütést okozhat.

Azok az emberek, akiknek kerülniük kell a borsmentaolaj használatát:

  • G6PD enzim hiányban szenvedők. 
  • Emberek, akik bizonyos gyógyszereket szednek. Borsmenta olaj alkalmazása gátolhatja a CYP3A4 nevű enzim termelődését, amely különböző típusú gyógyszerek lebontásáért felelős. Aki bármilyen vényköteles gyógyszert szed, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt borsmentaolajat használna.
  • Gyerekek és babák. Kerülje a borsmentaolaj alkalmazását a csecsemők és kisgyermekek arcára vagy mellkasára 6 éves korig.

Borsmenta illóolaj mérgező lehet háziállatok, mint a kutyák és macskák számára.

Nézd meg a videót és ismerd meg a forrást, ahonnan a Te otthonodba is megérkezik a borsmenta illóolaja:

A borsmenta illóolaj az alapkészletek egyik fontos olaja. A regisztrációt követően a VIP felületemen még bővebben is informálódhatsz róla. Megtanítom neked a legszéleskörűbben és biztonságosan alkalmazni, hogy teljes potenciáljában élvezhesd és érvényesíthesd jótékony hatásait, egészséged fokozása, megtartása, helyreállítása céljából.

Tetszett?

Osszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Szólj hozzá

Az oldal tartalma nem másolható

Ha szeretnél kapcsolatban maradni, akkor csatlakozz a közösségi oldalaimhoz.